Bokbier test 2016 deel 1: Bavaria Bok, Van de Streek Black Bok, Amstel Bock, Hertog Jan Bockbier en Bull and Bird Takkewijf

Het is weer oktober en je weet wat dat betekent: we stoffen onze blog weer af en gaan bokbier drinken! We beloven niet dat we alle bokbieren gaan drinken maar we gaan het wel proberen. Vorig jaar waren dat er 57, benieuwd waar we dit jaar op uitkomen. Hoe dan ook, tijd voor onze test van al het bokbier 2016 deel 1!

Let op! Deze test kun je ook luisteren als Podcast!

Bavaria Bok

bavaria bokbier 2016Twee jaar geleden nam Bavaria afscheid van hun Hooghe Bok en verbaasden ze ons met hun nieuwe, laaggistende bokbier. En dat was ook nog eens heel erg goed. Hij eindigde vorig jaar bijvoorbeeld maar nipt op de tweede plaats, achter Amstel. Maar dit jaar gaat ze dat niet lukken. Want als we hem proeven vragen we ons af of ze dat recept nou hebben veranderd. En waarom?

Nog steeds is het een mooi bier om te zien en nog steeds is de smaak mooi in balans. Maar we missen toch heel wat kracht in de smaak. Hij is gewoon wat slap. We missen de diepte die we toch andere jaren wel meenden te proeven. Een bokbier moet toch een beetje scherp zijn en dat missen we in dit grote blik bokbier met die koddige geit.

sterren_3

 

 

 

Van de Streek Black Bock

vandestreek black bock 2016Een bok van een Utrechtse craft beer brouwer. Hij schenkt mooi in met een heel fatsoenlijke schuimkraag. De geur is dan weer wat minder bokkig: een beetje een putlucht. Lekker in je saison, minder fijn in een bok. We zijn niet zo onder de indruk en dat wordt niet vele beter als we hem drinken.

Hij smaakt wat granerig. Een beetje naar geroosterd brood. En dan ook nog een zurige nasmaak. Niet echt de dingen waar we blij van worden. Niet perse een vies bier maar eigenlijk ook geen bok. Waar is de caramel? Waar is de salmiak? Het had net zo goed een stout kunnen zijn. Met bonus omdat het een kleine Utrechtse brouwer is halen ze net twee sterren.

sterren_2

 

 

 

Amstel Bock

amstel bock 2016Durven we het? Durven we het te zeggen? Ja, we durven het: de geur van de Amstel Bock doet ons denken aan een Rochefort 10. Mooi rijk en alcoholisch en met banaan. Het bokbier van Amstel scoort bij ons bijna elk jaar heel hoog en vaak zijn ze gewoon nummer 1. Een grote brouwerij die het goed doet, dan zien we niet zo vaak.

OK, gelijk met de deur in huis: het valt een beetje tegen. Onze lat ligt natuurlijk hoog bij Amstel maar we missen toch echt wat. Waar is die zoete kick? Waar is dat hartverwarmende? Hij is nog wel goed hoor maar hij mist die heerlijke zoetigheid die we in andere jaren wel proeven. Hij heeft wat minder balans waardoor de bitterheid en de zurigheid meer domineren. Hij blijft wel heel goed en daarom vier sterren maar of hij nummer een blijft? We betwijfelen het een beetje.

sterren_4

 

 

 

Hertog Jan Bockbier

hertog jan bockbier 2016Echt een rijk, hooggistend bokbier en daarom meestal niet onze favoriet. Wij gaan liever voor de cleane, scherpe, laaggistende bokken. En ook dit jaar ruiken we meteen een rijke, volle bok. Hij ziet er overigens wel mooi uit: bruin met een mooie schuimkraag. Maar hij smaakt echt wat te vol, te rijk. Bovendien is hij ook wat zurig en hij neigt daarmee dan ook teveel naar een dubbel, naar onze smaak.

We missen dan ook een echte boksmaak. De nasmaak is nog wel lekker maar dat is meestal wel zo bij een bokbier. Daar zijn we dus niet zo van onder de indruk. Nee, het kan echt een stuk beter wat ons betreft. Geen vies bier maar niet bok genoeg voor een herfstbok. Twee en een halve ster.

sterren_25

 

 

 

Bull and Bird Takkewijf

bullbird takkewijf 2016Takkewijf is gebrouwen door de Amersfoortse brouwerij De Eem, speciaal voor het Streekbierfestival (4, 5 en 6 november in Utrecht). Normaal heeft De Eem altijd hele lelijke etiketten maar dat maken ze nu goed met dit Takkewijf. Mooie afbeelding dus op het etiket en verder ook wat warrige herfstproza. Lekker jezelf vertillen aan je artsy-fartsy ambities, wij houden er wel van. De esthetiek blijft in orde als we hem inschenken want het is een mooi bruin bier met een schuimkraag die ook nog eens blijft.

Maar nu houdt het wel een beetje op met het goede nieuws. We proeven een wat dun, metalig bier dat wel bitter is maar dat ons niet echt aan de herfst doet denken. Dat komt ook door de wat zeperige hopsmaak. Eigenlijk zit er niets in wat een bokbier een bokbier maakt. Een herfstbok is verwarmend, donker en plakkerig en dat is Takkewijf allemaal niet. En wat het verder wel moet zijn, lekker is dit bier ook al niet. We komen niet verder dan anderhalve ster.

sterren_15

 

 

 

Conclusie

We moeten niet vaak constateren dat de grote brouwerijen het beter doen dan de kleintjes maar vandaag helaas wel. Black and Bird Takkewijf is echt geen bok en ook geen herfstbier. Wat dat betreft doet Van de Streek het iets beter met hun Black Bok. Hertog Jan maakt weer hun traditionele, rijke bok en dat is gewoon niet ons bier. Beter wordt het met Bavaria hoewel we hem in vergelijking met andere jaren wat slap vinden. Wel is het een mooi, uitgebalanceerd bokbier. Die balans is juist weer weg bij voormalige nummer 1 Amstel. Waar is die mooie zoete, in je keel blijven hangende smaak? Amstel is nummer 1 van deel 1 maar we verwachten wel een betere bok dit jaar.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

4 gedachten over “Bokbier test 2016 deel 1: Bavaria Bok, Van de Streek Black Bok, Amstel Bock, Hertog Jan Bockbier en Bull and Bird Takkewijf

 • oktober 15, 2016 om 20:55
  Permalink

  Ben fan van de Gulpener Herfstbock, ben benieuwd wat jullie er van vinden

  Beantwoorden
 • oktober 25, 2016 om 09:34
  Permalink

  Meestal wel eens met jullie beoordeling. Maar ik vind de bavaria niet minder dan vorig jaar . Alleen ik meen dat ik vorig jaar ook een keer bavaria bok bier uit blik heb gedronken, en die was minder smaakvol dan die uit de fles. (Kan ook 2 jaar geleden zijn met een hooghe bock).
  Misschien iets om nog uit te proberen. Blik vs fles

  Beantwoorden
 • oktober 27, 2016 om 21:53
  Permalink

  Wat vinden jullie van lachoef bok en die van de lidl kloosterbock…

  Beantwoorden
 • oktober 29, 2016 om 19:21
  Permalink

  Allereerst petje af voor de leuke testen! Ik ben gek op bokbiertjes. Jullie hebben het over zoet. Vandaag met een paar vrienden weer een paar bokjes weggewerkt. Maar conclusie vaak te zoet. Je vingers plakken aan het glas. Hebben jullie een lijstje met de minder zoete bokbieren? Wel eens gedacht om de bieren in een overzichtje te rubriceren?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.