Bokbier test 2016 deel 9: Vulcaan Herfstbock, Klein Duimpje Slobberbok, Bronckhorster Makker, Eem Duchtig, ’t IJ Dubbelbock

De bokbier test 2016 is alweer toe aan deel 9 en we zijn nog lang niet moe. Er liggen nog een paar mooie bokken in het verschiet maar eerst moesten we dit deel maar eens zien te overleven.

Liever aanschuiven aan de proeftafel? Er is ook weer een podcast!

Vulcaan Herfstbock

bokbier bockbier vulcaan herfstbock 2016De naam en het etiket doen ons denken aan een Rotterdams fietsmerk uit de jaren dertig. Het bier is vooral bruin en ruikt eigenlijk helemaal nergens naar. Ja, een beetje naar bier. Op zoek naar dat warme herfstgevoel nemen we een slok. Maar ook dat is geen succes.

Dit bier smaakt eigenlijk helemaal nergens naar. Op zich is dat dan ook wel weer knap gedaan maar het is niet helemaal waar we naar op zoek zijn. Doen we ons best, dan vinden we nog wel een iets zurig smaakje in de Vulcaan en ook dat is niet iets om blij van te worden. Heb je thuis een flesje Vulcaan? Kijk er vooral even naar. Dat is namelijk het beste dat je kunt doen met dit flesje bier.

sterren_1

 

 

 

Klein Duimpje Slobberbok

bokbier bockbier kleinduimpje slobberbok 2016Zo gestileerd als het etiket van de Vulcaan is, zo gezellig druk is het op de fles Slobberbok van Klein Duimpje. Er is ook nog ruimte voor een medaille want ook dit bier is het beste bokbier. Nummer zoveel. Maar alleen wij bepalen wat het beste bokbier is en wij delen geen medailles uit. We hebben wel zo onze vragen bij de bokbierbeoordelingsconcurrentie want wij ruiken wat cola- en banaantjes-achtige chemie. Dat is bij ons in ieder geval geen manier om op nummer 1 te komen.

Gelukkig gaat het wat smaak betreft beter. Het is in ieder geval een karaktervol bier. Hij is bitter en heeft een wat grondige ondertoon. Verder zitten de boksmaken er goed in maar wat ook wel blijft is toch die wat chemische sensatie. Niet zo erg als bij Grolsch of Heineken maar toch wel merkbaar. Niet de beste bok dus maar toch nog drie en een halve ster.

sterren_35

 

Bronckhorster Makker

bokbier bockbier bronckhorster makker 2016

Daar is de Bronckhorster weer en weer met zo’n porno-etiket, zoals de IJsselbok. Ditmaal is het een Weizenbock. Van ons hoeft het niet want we hebben nog nooit een goede Weizenbock gedronken. We beginnen dus met frisse tegenzin aan de Makker maar als snel worden we verrast. We ruiken niet de weeĆÆge geur van een Weizen maar een knapperend haardvuur op een vochtige herfstavond. Wat is dit?

De enorme rook zit niet alleen in de geur, maar ook in de smaak. En het is geen subtiel pluimpje, nee, dit is nog even drie houtblokken extra op een toch al hevig brandend vuur. De rooksmaak is erg overheersend maar erg vinden we het niet. Erg lekker vinden we het wel. Het blijft overigens nog steeds een bok, hoewel hij het wat balans betreft nipt aflegt tegen de Dubbele Rookbok van Duits & Lauret. Erg goed gedaan dus. Maar nu weer terug naar dat etiket. Weizen? Dat hebben we niet geproefd. Rook wel maar dat staat er niet op. Hadden ze deze etiketten over? Waren ze al gedrukt toen ze besloten om toch maar een rookbier te maken? Het mysterie houdt de Bronckhorster Makker niet af van drie en een halve ster.

sterren_35

 

 

 

Eem Duchtig

bokbier bockbier eem duchtig 2016De Een brouwt ook de Bronstig maar de Duchtig is de dubbelbok. Maar liefst 8% en ook nu weer die mooie nieuwe huisstijl van De Eem. Ook de Eem heeft een verrassing in petto: net als de Makker is dit een rookbok. Wat is dat toch? Waarom zetten ze dat niet gewoon op het etiket? Pas op de ingrediƫntenlijst kom je rookmout en whiskymout tegen. Dat verklaart een hoop.

De Eem topt namelijk de toch ook al niet misselijke Makker. Met zeggen dat hij naar rook smaakt doe je de Duchtig echt een beetje tekort. Het is alsof je vloeibare zware shag aan het drinken bent. Wat een enorme smaak. En niet eens vies, dat is toch ook wel knap. Maar het is ook een wat lomp bier dat de afgeronde boksmaak van Duits & Lauret mist. Rook, ja, maar bok? We weten het zo net niet. Maar leuk om te drinken is hij wel.

sterren_25

 

 

 

’t IJ Dubbelbock

bokbier bockbier ij dubbelbock 2016

Brouwerij ’t IJ gaat fier aan kop met hun IJbok in onze bokbiertest 2016. En dan hebben ze ook nog een dubbelbok. Vol verwachting schenken we hem in en we worden niet teleurgesteld. Hij ziet er ook donker en zwaar uit. Hij maakt geen geheim van zijn 8,8%.

En als je hem drinkt… ze doen het gewoon weer. Alweer een fantastisch bokbier. Het is echt een dubbelbok van ’t IJ: een soort IJbok maar dan zwaarder. Het scherpe randje van de IJbok is misschien wat minder maar je krijgt er wel veel meer smaak voor terug. En daarbij blijft deze Dubbelbok dan wel weer heel mooi in balans, zodat je kunt genieten van alle smaken die een goed bokbier te bieden heeft. En hij is dan wel zwaar maar hij drinkt wel gevaarlijk lekker weg. Maar dat komt ook omdat het gewoon een heerlijk bier is om te drinken. En als Hayo en Arnoud elkaar eens in de ogen kijken is er maar een conclusie mogelijk: dit is een topper. Dit is een gedeelde nummer 1. Brouwerij ’t IJ staat bij ons voorlopig met twee bokbieren op de eerste plaats. Ongehoord!

sterren_45

 

 

 

Conclusie

Een verrassende test deze keer! Het begon slecht met de smakeloze Vulcaan maar het werd al snel beter met de Slobberbok van Klein Duimpje. Lekker en met ballen maar wel wat chemisch. Echt verrassen waren de twee rookbokken in schaapskleren, De Eem Duchtig en de Bronckhorster Makker. De Duchtig is nauwelijk nog een bok maar de Makker vonden we echt goed. Dus die rook mag gewoon op het etiket, hoor! Maar echt een knaller was de IJ Dubbelbock. Zo hoort een dubbelbok dus te zijn: meer van alle smaken maar dan wel een mooi balans. En dan ook nog een eigen smaak. Fantastisch. We zijn benieuwd of iemand t’IJ nog kan passeren. Tips?

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Een gedachte over “Bokbier test 2016 deel 9: Vulcaan Herfstbock, Klein Duimpje Slobberbok, Bronckhorster Makker, Eem Duchtig, ’t IJ Dubbelbock

  • november 9, 2016 om 20:02
    Permalink

    Bedankt weer voor de mooie review, ik zal die bokbieren van ’t IJ maar eens inslaan denk ik! Ik ben ook wel benieuwd naar dat rookbiertje.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.