Bokbier test 2016 deel 8: Steenbrugge Abdijbok, Naeckte Bock, De Prael Herfstbok, Ramses Lambok, Walhalla Heimdall

Bokbier in 2016, deel 8

Deel 8 alweer en we drinken zo verder de herfst in. Onze grote test van al het bokbier van 2016 komt nu echt op gang. Tot hoe lang gaan we door? Deel 10 moet zeker lukken en daarna zien we wel.

Hou je meer van luisteren dan van lezen? Er is ook weer een podcast:

Steenbrugge Abdijbok

bokbier bockbier steenbrugge abdijbock 2016Een Belgische Abdijbok, als dat geen algemeen smakend hooggistend herfstbier wordt… Maar, objectief als we zijn schenken we de glazen in. De bruine kleur belooft al niet veel goeds. OK, eerlijk is eerlijk, we mogen misschien geen messcherpe Amstel verwachten maar wat dan wel?

De Steenbrugge Abdijbok is vooral heel zoet en heel bitter. En er zit maar heel weinig tussenin. Hij is heel dun en smaakt dus een beetje als goedgehopt karamellig suikerwater. Dat het geen standaard-bok zou worden wisten we natuurlijk wel maar zelfs voor een herfstbier is hij al dun. Goed, echt vies is hij ook weer niet en de nasmaak is dan nog wel aardig. Dus toch nog twee sterren.

sterren_2

 

 

 

Naeckte brouwers Naeckte Bock

bokbier bockbier naeckte bock 2016Toch wat opgewonden over de naam en het liederlijke praatje op het etiket openen we het flesje en geheel in stijl spuit dit bier eruit. En in meerdere opzichten was dit ook het hoogtepunt. Want er openbaart zich een geur van vettige kaas. Weg spanning, weg romantiek. Dan maar drinken.

Met wat goeie wil proef je iets van een boksmaak in de Naeckte Bok maar die ligt diep, diep verborgen onder een hele dikke laag kruidnagels. Alsof dit bier op een VOC-schip is gebrouwen. Die enorm kruidige smaak, met dus vooral kruidnagels, geeft dit bier wel iets bijzonders. Bovendien is het toch best een bokbier. Op de geur na zou de Naeckte Bock best zo zijn fans kunnen hebben. Echt fans zijn we niet maar een bijzondere bok waarderen we altijd wel. Drie sterren.

sterren_3

 

 

 

De Prael Herfstbok

bokbier bockbier de prael herfstbok 2016De Prael is die sympathieke brouwerij op de Amsterdamse wallen waar iedere bierliefhebber een keer geweest moet zijn. Hoewel hun bier nooit echt bijzonder is. En hun Herfstbok is daar geen uitzondering op. Ook dat is nooit echt een topper. En de Belgische bier-geur die er dit jaar vanaf komt belooft al niet veel goeds.

Gelukkig valt het wat smaak betreft wel weer mee. Of misschien valt het juist teveel mee want behalve koolzuur proeven we niet zoveel. Behalve wat zoet zit er nauwelijks smaak aan dit bier. De wat meer gevorderde bierdrinker haalt nog wat hop uit de nasmaak maar daarmee hebben we het dan ook wel gehad met De Prael Herfstbok. Met wat extra liefde voor deze leuke brouwerij komen we toch nog op twee sterren

sterren_2

 

 

 

Ramses Lambok

bokbier bockbier ramses lambok 2016Met 7.6% is deze Lambok wat ons betreft eigenlijk een dubbelbok. hij is tenslotte nog zwaarder dan Brand. En hij ziet er ook mooi donker uit. Bijzonder: het is wel een ondergistend bier. Kijk, zo zien we het graag! Ook is hij single hopped én dry-hopped! We popelen!

Maar de muffige, karton-achtige geur is dan weer een beetje teleurstellend. Hm…, karton…, even naar de datum kijken: ja hoor. Bier van vorig jaar. Shit, hoe kan dat nou? Genept? Genaaid? Niet goed opgelet? We weten het niet. Maar een bok van vorig jaar is altijd wel leuk om te drinken, zeker met dit alcoholpercentage. Goed, echt ondergistend fris is hij niet meer maar de Poolse Sybilla-hop heeft het extra jaartje goed overleeft. Want echt zoet is hij niet (meer) maar de nasmaak is wel heel mooi. Drieneenhalve ster voor de Lambok 2015.

sterren_35

 

 

 

Walhalla Heimdall

bokbier bockbier walhalla heimdall 2016Een Imperial Rye Bok. Dat is een hele mond vol. En niet alleen figuurlijk want met 8,5% is dit een van de zwaardere bokken. Maar het is dan ook een ‘imperial’. Wat is dat, imperial? Een marketing-term? Of proef je dat ook?

Nou, dat proef je zeker. Dit bier gaat echt wel een paar stappen verder dan zeg, een Brand Dubbelbock. Wel gek: er zit niet eens zo gek veel evolutie in elke slok. Maar, zeker als je wat pauzes neemt, zit er wel veel verschil tússen elke slok. De ene keer is het een uitgesproken zoet bier, dan weer is hij veel zuurder.Wel is hij steeds wat wrang met een hint van rozijnen. Die rogge halen we er wat minder uit, hoewel de nasmaak wel mooi droog is. Het is een zware en complexe bok en hoewel we liever iets meer evolutie per slok hadden gezien, is het een echte imperial. Vier sterren.

sterren_4

 

 

 

Conclusie

De Walhalla Heimdall is de onbetwiste topper van deze test. Deze mooie ‘Imperial Rye Bok’ is echt een aanbeveling voor elke bokliefhebber die iets bijzonders wil. De Lambok van Ramses vonden we ook lekker maar telt als bier uit 2015 eigenlijk niet mee. De Naeckte Bock was vooral heel kruidig en kruidnagelig. Wel leuk maar je moet er maar net van houden. De Herfstbock van De Prael was vooral niet vies omdat er nauwelijks smaak aan zat. Traditioneel weer triest was de Abdijbock van Steenbrugge. Non-descript bier wat niet als bokbier verkocht zou moeten worden.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.