Bokbier test 2016 deel 7: Lindeboom Herfstbock, De Eem Bronstig, Barbar Bock, Jopen Johannieter, Texels Stormbock

Het is nog steeds herfst en dus gaan wij vrolijk verder met de test van al het bokbier dat in 2016 op de markt komt. Hoewel, al het bokbier? Er zijn nu zo veel bokken, dat gaat waarschijnlijk niet lukken. Toch is dit alweer deel 7 en dus komen we wel een heel eind.

Geen zin in al dat gelees? Luitster deze test op de podcast:

Lindeboom Herfstbock

bokbier bockbier lindeboom herfst bock 2016Lindeboom is trots op hun ondergistende bokbier en dat zijn wij natuurlijk ook! Ze zeggen zelfs terug te grijpen op hun receptuur uit de vorige eeuw. Ook het etiket is op zijn minst wat ouderwets maar als we een beetje door onze oogharen kijken is het gewoon vintage. Hij ziet er ook uit als een mooi ouderwets bokbier: mooi robijnrood.

Ook de smaak is eigenlijk wel prima. Hij is gebalanceerd, wel wat zoet, wel wat wrang en ook een ietsje zuur. Alles wat je wil zit er wel in maar ook wat te weinig. Hij is nergens uitgesproken en dat maakt het hele bier wat slap. Je kunt er niks op tegen hebben en dat maakt de Lindeboom Herfstbock een beetje tot het ultieme middle-of-the-road bier.

sterren_35

 

 

 

De Eem Bronstig

bokbier bockbier eem bronstig 2016Dit is de gewone bok van de Eem en ze hebben ook nog de Drachtig, hun dubbelbock. Vorig jaar proefden we in hun bier eigenlijk vooral hop maar nu is dat heel anders. Hij is veel smaakvoller en ook veel meer gebalanceerd. We proeven zelfs wat zoet en dat is een hele verbetering.

We zijn ook weer niet heel enthousiast want we missen wel een smaakevolutie. We vinden dat een bok zoet moet beginnen, met salmiak en karamel, dan met een wrange smaak aan je wangen moet trekken en vervolgens lekker bitter moet zijn, met een mooie nasmaak. Nou, dat heeft Bronstig dus allemaal niet. Wat je proeft is wat je blijft proeven. Beetje zoet, nog wat meer wrangig en dat is het dan. Daarom twee en een halve ster maar dat is wel anderhalve ster meer dan vorig jaar.

sterren_25

 

 

 

Barbar Bock

bokbier bockbier barbar bok 2016Met een flinke knal opent zich het flesje Barbar maar toch kijken we er niet naar uit. Ook weer Belgisch en we hebben dit bier nooit lekker gevonden. Ook dit jaar gaat het niet de goede kant op. De kruidige geur doet ons denken aan gekookte groenten. Ook de 8,5% alcohol komt goed naar boven.

Wat smaak betreft merk je veel minder van al die alcohol. En je merkt ook niet dat je te maken hebt met een bokbier, laat staan een herfstbok. Het is een soort standaard Belgisch bitter-wrang bruin bier en daarmee lijkt hij op al die andere Belgische ‘bokbieren’ die we tegenkomen. Dat blijft toch een tegenvaller van een land met zo’n indrukwekkende brouwtraditie. Behalve de geur is hij ook weer niet echt vies en dat redt hem van een enkele ster.

sterren_15

 

 

 

Jopen Johannieter

bokbier bockbier jopen johannieter 2016De Jopen Johannieter is een weizenbock maar wat dat betekent, daar kom je nauwelijks achter wanneer je hem drinkt. Doe je een beetje je best, dan haal je er wel een hint van een weizen uit. Maar dat lijkt ons wat weinig om echt op het etiket te zetten. Wat wel een vermelding verdient is de 9% alcohol. Want hij komt best hard aan.

De vraag is of we hier te maken hebben met een bokbier. Hij smaakt bitter maar vooral als een hoppig bruin bier. Hij mist de wrange boksmaak en hij mist de zoete karamel. Dat zijn toch de smaken die een bokbier onderscheiden van een gewoon herfstbier. Zeker in een dubbelbok verwachten we toch wat meer smaak. De Jopen Johannieter is vooral een verwarmend eind-van-de-herfst-begin-van-de-winterbier Hij is overigens zeker niet vies en daarmee haalt hij toch nog twee en een halve ster.

sterren_25

 

 

Texels Stormbock

bokbier bockbier texels stormbock 2016De ‘gewone’ bok van Texels vonden we al behoorlijk pittig maar ze hebben ook nog een zware Stormbock. Op het etiket staat trouwens dat het hier gaat om een ‘gerstenwijn’ en we vragen ons af of hij dan nog wel in onze boktest hoort. Maarja, hij heet toch echt ‘Stormbock’. De Stormbock heeft liefst 10% alcohol. Die komt natuurlijk enthousiast je glas uit als je er aan ruikt. Er zit zelfs een hint van geroosterd vlees aan. Dat belooft wat!

Maar de smaak valt wel wat tegen. De Stormbock is zoet, zoet en nog eens zoet. Een wrangig smaakje zit er nog wel in maar daarmee is het ook wel gedaan met de complexiteit van dit bier. Ook als je hem ziet als winterbier of gerstenwijn, dan blijft het een heel simpel bier. We kennen een hoop betere bieren van 10% die we zouden drinken op een stormachtige herfstdag op Texel. Bieren met meer smaak, meer complexiteit en meer beleving. Twee sterren is echt genoeg voor de Texelse Stormbock.

sterren_2

 

 

 

Conclusie

We kunnen niet zeggen dat we nou echt vrolijk werden van deze test. De beste was über-middenmoter Lindeboom waar we weinig op aan te merken hadden, behalve dan dat de smaak nou niet echt eruit knalt. Bronstig van de Eem mist een smaakevolutie en is daarmee nogal saai om te drinken. Ook Jopen Johannieter en de Texelse Stormbock zijn wat eendimensionale bieren. Zeker met die alcoholpercentages verwachten we toch iets meer actie in dat glas. Met Barbar was het weer traditioneel huilen met de per op. Geen bok, geen honing. ‘Waarom drinken we dit?’, vroegen we ons af voor hij de gootsteen in ging.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

3 gedachten over “Bokbier test 2016 deel 7: Lindeboom Herfstbock, De Eem Bronstig, Barbar Bock, Jopen Johannieter, Texels Stormbock

 • oktober 25, 2016 om 12:48
  Permalink

  Hallo Arnoud,
  Leuk om ook eens andere bokbieren te zien. Ik wil met wat vrienden een proeverij houden. Heb jij een opzet van een scorekaart? Welke onderdelen beoordeel jij op? Kleur, smaak, wat nog meer?
  Hartelijke groet, John van Maastricht

  Beantwoorden
 • oktober 25, 2016 om 20:38
  Permalink

  John,
  Wat leuk dat je een proeverij gaat houden. Ook met bokbier?
  Hayo en ik hebben een gedeeld beeld over wat een bokbier moet zijn. Zoet in het begin, met liefst karamel en salmiak. Daarna wrangig, zodat hij een beetje aan je wangen trekt. Vervolgens moet je hop proeven en dan een combinatie van bitterheid en aroma. Die moet dan overgaan in een langdurige nasmaak die je ook nog doet denken aan de zoete smaak in het begin van je slok.
  Ik kan je gelijk zeggen dat niet iedereen dit beeld deelt maar wij vinden dat een bokbier zo moet smaken. En daar binnen is dan ruimte voor van alles en nog wat. De een wat zoeter, de ander wat wrangiger.
  We zijn ook best subjectief want objectief bier drinken is nogal saai. Daarom doen we ook niet aan score-kaarten. Maar in het algemeen vinden we balans wel belangrijk. Dus tussen hop en mout, tussen bitter en zoet en noem maar op.
  Eén tip: zet je flesjes uit de zon, niet te warm en zorg voor goede kwaliteit glazen. Dat maakt een wereld van verschil.
  De meeste score-kaarten zien er ongeveer zo uit: https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&ved=0ahUKEwigtdObzPbPAhUFcBoKHSRBDukQFghAMAk&url=http%3A%2F%2Fwww.bjcp.org%2Fdocs%2FSCP_BeerScoreSheet.pdf&usg=AFQjCNGwJkpUTPhtTv28kKiI9F3Eq7qYPw&sig2=cslNr3kAfe_EEI0thE10rA&cad=rja
  Succes!

  Beantwoorden
 • oktober 26, 2016 om 12:57
  Permalink

  Hey Arnoud, leuke site!

  Uit mijn ervaring moet je de Stormbock van Texel altijd een jaartje laten liggen voordat die lekker is. Dan is het een super lekker biertje die niet meer te zoet is maar nog wel krachtig van smaak.

  groeten Henry

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.