Bokbier test 2016 deel 6: Jopen Viergranenbok, Budels Herfstbock, Bax Bier Oma’s Pruim, Muifel D’n Ossebock, Brand Dubbelbock

Gewoon keihard deel 6 van onze bokbier test. We hebben geen lever meer over maar we krijgen er een hoop lol voor terug. Deze keer zaten we nog lekker in de tuin.

Luister ook naar deze test op onze podcast:

Jopen Viergranenbok: alleen een bruin herfstbier

jopen bokbier 2016De Viergranenbok gooit vaak hoge ogen bij onze bokbiertest en sowieso gooit Jopen vaak hoge ogen op Beste tot nu toe. We verwachten dus wel het een en ander van ’s lands grootste craft bierbrouwerij. De kleur is vooral bruin en de schuimkraag is mooi. Maar wat smaak betreft zijn we toch een beetje teleurgesteld.

De Viergranenbok is een bruin herfstbier dat behoorlijk is gehopt. Maar het heeft niet die smaakevolutie van een bokbier. Je proeft niet eerst zoete karamel en dan een mooie wrange nasmaak. Het is gewoon een bruin bier, klaar. Wel een goed bruin bier maar wij zoeken toch meer diepgang in een bok. Jopen blijft daarmee hangen op drie sterren.

sterren_3

 

 

 

Budels Herfstbock: mooi zoet en dat is het dan

bokbier budels herfstbock 2016De Budels bok hebben we wel eens fantastisch gevonden maar dat is alweer een tijdje geleden. De laatste jaren zijn we niet zo enthousiast over Budels en de vraag is of dit gaat veranderen. Aan het uiterljk ligt het in elk geval niet: de Budels Herfstbok ziet er fantastisch uit met zijn robijnrode kleur en mooie witte schuimkraag.

Als we hem proeven merken we dat de Budels een hele mooie zoete smaak heeft. Nog mooier dan de Alfa van de vorige keer. Maar net als bij de Alfa blijft het daarbij. Waar is die lekkere wrangige nasmaak die een bok een bok maakt? We wachter er tevergeefs op. De Budels blijft gewoon zoet. Alsof de hop op was. Dat zoete is goed maar de rest niet. We matsen Budels met drie sterren.

sterren_3

 

 

 

Bax Bier Oma’s Pruim: gelukkig proef je die pruimen bijna niet

bokbier baxbier oma's pruim 2016Bij Bax zijn ze niet bang voor schunnige namen maar er zitten dan ook echt pruimen in hun Oma’s Pruim. Die halen wij er gelukkig niet echt uit, zeker niet vergeleken met echt vieze fruitbokken die we in het verleden wel eens hebben gedronken. Nee, deze bok van Bax Bier is best goed om te drinken.

Hij is wel ook weer vooral zoet maar wel met wat meer gelaagdheid dan bijvoorbeeld de Budels. Er zit zelfs wel wat wrangigheid in al moet je je daar ook weer niet al te veel van voorstellen. Toch kunnen we ons ook wel weer voorstellen dat er bokbierliefhebbers zijn die het wel best vinden zo. Misschien zijn het dan toch die pruimen die dit bier een mooie gelaagdheid geven.

sterren_35

 

 

 

Muifel D’n Ossebock: lekker voor in de mix

bokbier muiffel ossebock 2016Muifel, dat klinkt toch een beetje als de naam van de huisezel van een hippie-gemeenschap uit 1975. Maar het is gewoon een brouwerij en hun Ossebock is gewoon een bokbier die meedoet aan onze bokbiertest. We klagen wel eens over de putlucht die we ruiken in sommige bokbieren en wat bijzonder is aan de Ossebock: nu proeven we die lucht ook echt.

Ook de rest van de smaken gaat de Ossebock niet echt redden. Hij is wel aardig wrang maar dat is het dan ook wel. Waar de Budels en de Alfa vooral heel zoet zijn, daar is dit bier eigenlijk alleen maar wrang. Geen aangename, afgeronde karamel-smaak, nee, pats, hij begint wrang en hij eindigt wrang. Misschien moeten we hem eens mixen met een Alfa? Want alleen redt Muifel het niet: twee sterren.

sterren_2

 

 

 

Brand Dubbelbock: een oude Mercedes

bokbier brand dubbelbock 2016De Brand Dubbelbock is natuurlijk de keizer onder de bokbieren. Hij scoort vaak erg hoog in onze test en is een baken van betrouwbaarheid in bokbierland. Wij denken dat het recept sinds 1962 niet meer is aangepast en dat proef je ook. Het is een soort monumentale bok. Een vloeibare eik in je bierglas.

Kijk, spannend is het niet. En elke vorm van progressie in de biercultuur is aan de Dubbelbock voorbij gegaan. Het is toch het soort bokbier dat je cadeau doet aan je opa. Zoetig, zwaar, bruin. Toch ook best aardig gehopt en voldoende wrang in de nasmaak. Maar vooral heel makkelijk en comfortabel. Niet fris of sprankelend zoals een bokbier kan zijn. Maar dat is waarschijnlijk ook niet waar de drinkers van de Brand Dubbelbock naar op zoek zijn. De Mercedes onder de bokbieren krijgt van ons vier sterren.

sterren_4

 

 

 

Conclusie

Eendimensionaal en weinig diepgang, dat zijn wel een beetje de sleutelwoorden van deze test. En dan hebben we het natuurlijk niet over de Brand Dubbelbock, die gouwe ouwe bok die altijd lekker is om te drinken. Je moet alleen niks spannends verwachten. Nee, we hebben het dan over de Ossebock van Muifel, die eigenlijk alleen maar wrang is. En over de Budels Herfstbok, die heel mooi zoet is maar niet veel meer dan dat. En eigenlijk ook wel over Oma’s Pruim van Bax, die weliswaar meer diepgang heeft maar toch ook vooral zoet. En zelfs een beetje over Jopen, die met drie sterren toch tegenvalt. Hun Viergranenbok is meer een bruin bier dan een bok en van Jopen verwachten we echt wat meer.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.