Bokbier test 2016 deel 5: Alfa Limburgs Bockbier, Gulpener Herfstbock, De Leckere Rode Toren, Zevenstar Jutse Bok, Oersoep Sexy Motherbocker

Onze hele grote test van al het bokbier in 2016 dendert vrolijk verder. Wij zijn niet altijd even vrolijk want laten we eerlijk zijn, niet alle bieren zijn een feest om te drinken. Wat ons tot nu toe opvalt is dat zowel de grote als de kleine brouwerijen uitschieters naar boven en beneden hebben.

Ook deze test is er als podcast:

Alfa Limburgs Bockbier: alleen maar zoet

alfa bokbier 2016Alfa is geen vaste topper in onze jaarlijkse test. De middelgrote brouwer scoort nooit echt hoog of laag. Aan het uiterlijk ligt het niet: hij ziet er prima uit. Wat de geur betreft zit er wel weer een beetje die putlucht aan. Wat is dat toch?

Het gaat beter als je hem drinkt: Dan krijg je die heerlijk zoete smaak. En dan die bitter-wrange… o nee, wacht. Die wrange smaak, die je van een bok verwacht, die zit er niet in. De Alfa blijft gewoon zoet. Nou is zoet best lekker maar balans ook. De Limburgs Bokbier lijkt wel niet gehopt en een mooie nasmaak heeft hij dan ook niet. Goed, dat is een groot gemis maar dat zoete is echt goed dus toch nog twee en een halve ster.

sterren_25

 

 

 

Gulpener Herfstbock: een echte middenmoter

Bokbier gulpener herfstbock 2016Net als Alfa een middelgrote brouwerij maar het swingt wel wat meer, daar in in Gulpen. Het prachtige Chateau Neubourg komt er vandaan en de actieve bierdrinker kan meehelpen met de hopoogst. Hun Herfstbock ziet er heel mooi uit en geeft bijna een robijnrood licht.

We vinden het moeilijk om een goed oordeel te vellen over deze Herfstbock. We lijken iets te missen maar we weten niet zo goed wat. Hij is wel bitter maar niet erg wrang. Hij is wel zoet maar het knalt er niet echt uit. Toch is het weer geen echt bitter bier. Uiteindelijk is hij gewoon best goed en dus komen we uit op drie en een halve ster.

sterren_35

 

 

 

De Leckere Rode Toren: verrassend niet vies

Bokbier de leckere rode toren 2016De Rode Toren van De Leckere is bij onze bokbiertest toch meer de Rode Lantaarndrager. We vinden hem eigenlijk nooit lekker. Maarja, we vinden eigenlijk geen enkel bier van De Leckere echt lekker. Toch trekken we het flesje onbevooroordeeld open en zo zijn we zomaar positief verrast.

Hij begint wel als een echt bruin bier zonder heel uitgesproken boksmaak. Maar de Rode Toren maakt het goed met een hele mooie nasmaak: mooi bitter en wrang. Als een echte, krachtige bok. Goed, dat begin kan beter maar dit bier is al beter dan alles wat we in een lange tijd van De Leckere hebben gedronken. Dat levert ze drie sterren op.

sterren_3

 

 

 

Zevenstar Jutse Bok: een oranjebittertje

Bokbier jutse bok‘Ooit gebrouwen in Jutphaas’, staat er op hjet etiket. Trots zijn op Nieuwegein, ja, dat kan ook gewoon. En dat mag ook. Wat niet mag, is niet vermelden waar je dan nĂș gebrouwen wordt. Welke huurbrouwerij faciliteert het maken van de Jutse Bok? We weten het niet. Dan maar drinken. De Jutse Bok is bijna oranje van kleur en hij smaakt ook een beetje oranje.

Die wat zure smaak geeft de nasmaak een hint van azijn. Hij is in het algemeen wat bitter en wrang. Dat is zeker niet erg in een bokbier maar we missen zoetigheid en karamel. Want hoewel het onmiskenbaar een bokbier is, is het wat jammer dat hij al bitter begint en ook niet ophoudt bitter te zijn. Bitter en wrang en weinig balans maar wel extra punten voor de toch wat andere, zurige insteek: drie sterren.

sterren_3

 

 

 

Oersoep Sexy Motherbocker: gedurfd en goed

oersoep-sexy-motherbocker-2016Vorig jaar waren we erg onder de indruk van deze dubbelbock van 8%. Maar dat was op het bokbierfestival waar je over het algemeen gekke en vieze bokbieren drinkt. Dan ben je al snel blij met iets fatsoenlijks. Nu komt hij onbevooroordeeld uit een fles en dan zie je een vooral erg bruin bier.

Er is veel alcohol in geur en smaak en hij is bijna wijnerig. Dat komt vooral doordat hij erg zuur is. Verder zit er een beetje een port-smaak aan. Dat lijkt op de smaak die je proeft als je een heel oud bier drinkt. Alsof de Sexy Motherbocker al jaren op je ligt te wachten. Het is vooral knap dat Oersoep er een echte bok van heeft weten te maken. Die trendy, zure smaak zit verpakt in een echt bokbier en dat maakt de Sexy Motherbocker een feest om te drinken. Nee, natuurlijk, niet iedereen vindt hem lekker maar het is wel een erg gedurfde draai aan een bokbier en dan ook nog eens heel erg goed gedaan.

sterren_45

 

 

 

Conclusie

Op de Sexy Motherbocker na was dit toch een beetje een test van middle-of-the-road-bieren. Tussen nummer 2 en nummer 5 zit maar 1 ster. Ook blijkt het niet altijd even makkelijk om alle boksmaken in een bokbier te stoppen. We waren postief verrast door De Leckere met hun Rode toren. Gulpener was op zich goed maar we zijn toch niet helemaal overtuigd. De Jutse Bok was wat vreemd en incompleet. En Alfa was alleen maar zoet. Wel goed zoet maar toch. Oersoep deed het weer erg goed met hun heel bijzondere Sexy Motherbocker, met die mooie zure smaak.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Een gedachte over “Bokbier test 2016 deel 5: Alfa Limburgs Bockbier, Gulpener Herfstbock, De Leckere Rode Toren, Zevenstar Jutse Bok, Oersoep Sexy Motherbocker

  • november 7, 2016 om 19:45
    Permalink

    Leuk relas ! Heb ik nog niet helemaal geanalyseerd maar dat komt ! Hebben jullie de Scheveningen Herftbock geproefd ?

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.