Bokbier test 2016 deel 3: Bronckhorster IJsselbok, Maximus Bock 7, La Trappe Bockbier, Kompaan Hop WeizenBock, Christoffel Bock

We buffelen vrolijk door met het testen al dat bokbier. Test deel 3 alweer. Een verschil met voorgaande jaren is dat ook de kleine merken nu volop verkrijgbaar zijn en je vindt die daarom al in het begin van het bokbierseizoen terug in onze test.

bronckhorster-ijsselbock-2016Bronckhorster IJsselbok

De een (Arnoud) vindt het een sjiek flesje, de ander (Hayo) vindt dit etiket thuishoren in een hoerenkast. Nou ja, onderscheidend is het dus wel. Het bier zelf ziet er wat minder onderscheidend uit maar dat is niet erg: we zien gewoon een prima donker bokbier met mooie schuimkraag.

Bij de eerste slok lijkt het een goed bokbier te worden maar dan valt de IJsselbok eigenlijk stil. Je proeft niet zoveel meer, tot de nasmaak. Die is wel weer goed en krachtig. Dat is natuurlijk niet goed genoeg. Een bokbier is bruin in het begin, zoetig-karamel in het midden en heeft een wrange, hoppige nasmaak. Nou, dat zoetig-karamel ontbreekt dus bij de Bronckhorster IJsselbok. Dat kost punten.

sterren_35

 

 

 

maximus-bok-7-2016Maximus Bock 7

Vorig jaar waren we onder de indruk van dit bier, dat een soort mix was van een bokbier en een Amerikaans gehopt craft bier. Dit jaar zijn we wat minder te spreken over de Bock 7. Hij lijkt meer op een soort saison dan een bokbier. En die hop past inderdaad bij een saison maar in een bok?

We vragen ons ├╝berhaupt af wat we aan het drinken zijn. Wat heeft dit bier met bokbier te maken? Dat hij licht van kleur is en wat afwijkt van de norm in natuurlijk leuk en prima maar wat heeft de Bock 7 met herfstbok te maken? Goed, vies is hij niet en dat is dan ook meteen het sterkste punt van dit bier.

sterren_15

 

 

la-trappel-bock-2016La Trappe Bockbier

Je weet dat onze voorkeur uitgaat naar ondergistend bokbier want die zijn zo lekker scherp en clean. Maar als je dan toch een hooggistend bier maakt, doe het dan gelijk goed. Zoals La Trappe. Want La Trappe laat geen misverstand bestaan over hun afkomst: dit is een trappistenbier. Een trappistenbok.

La Trappe Bockbier smaakt donker en bruin, als een eikenboom in de herfst. De smaak is vol en rijk maar zeker niet overdreven zoet. Zelfs helemaal niet erg zoet. Misschien wat meer als een stout dan als een bokbier. . De nasmaak is mooi wrang. Het totaal is een bier dat staat als een huis. Niet echt een doordrinker en ook geen 100% bok maar wel een heel mooi herfstbier.

sterren_35

 

 

kompaan-hop-weizen-bock-2016Kompaan Hop WeizenBock

Keep it simple, daar doen ze niet aan bij Kompaan. Een combinatie tussen een bokbier, hop en een weizen, je moet maar durven. Helaas pakt het niet zo lekker uit. De smaken die Kompaan probeert te combineren zijn er wel maar op zijn best staan ze naast elkaar. Samen maken ze geen mooi bier.

We zijn niet onder de indruk van wat we proeven. Eigenlijk is dat alleen maar hop met een wat metalige ondertoon. De enthousiasteling kan in de nasmaak nog wel een hint van bokbier ontdekken maar dat is het dan ook wel. Iets nieuws durven, daar houden we wel van maar dit pakt niet goed uit. Het is geen bokbier en wat het dan wel is, is niet lekker.

sterren_1

 

 

 

christoffel-bock-2016Christoffel Bock

We vinden de Christoffel Bock altijd wat zwaar en dat komt waarschijnlijk omdat dit bier, met zijn 7,8% alcohol, voorheen doorging als winterbok. Ook dit jaar is hij zwaar en donker. En ook dit jaar weten we niet zo goed wat we ermee aan moeten. Hij ruikt alcoholisch maar ook met zo’n saison-achtige putlucht.

En ook wat smaak betreft zijn we niet erg enthousiast. Aan de ene kant is het een donker en zwaar winterbier, maar aan de andere kant is hij wel bitter met een bitter-wrange bok-nasmaak. En die combinatie is gewoon niet zo gelukkig. We vinden hem voor een keertje nog wel aardig maar eigenlijk is de Christoffel Bock gewoon niet zo lekker.

sterren_2

 

 

 

Conclusie

Een test zonder echte topper al kunnen we ons voorstellen dat vooral La Trappe een schare fans heeft. Zelf vinden we het meer een herfstbier dan een echte bok maar lekker is hij wel. Ook de Bronckhorster IJsselbock smaakt goed maar daar missen we vooral het middenstuk, met die zoete karamel. De Christoffel vonden we echt minder want wat is het nou, een winterbier of een bok? Meer vertwijfeling bij Maximus, die we vorig jaar nog leuk vernieuwend vonden. Dit jaar vinden we de Bock 7 meer een saison dan een bokbier. We raakten de draad echt kwijt bij Kompaan. Hun Hop Weizenbock was voer voor de gootsteen. Vooral hop en niet lekker en zeker geen bokbier.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

2 gedachten over “Bokbier test 2016 deel 3: Bronckhorster IJsselbok, Maximus Bock 7, La Trappe Bockbier, Kompaan Hop WeizenBock, Christoffel Bock

 • oktober 21, 2016 om 16:33
  Permalink

  “Een bokbier is bruin in het begin, zoetig-karamel in het midden en heeft een wrange, hoppige nasmaak.”

  Dat is jullie definitie. Het mooie is dat er geen definitie bestaat van bockbier….Tot een paar jaar geleden leek die er te zijn, toen alleen de grote pilsbrouwers aan de hype meededen. Nu zo’n beetje elke craftbrewery een bockbier brouwt, is de de kleur de enig overgebleven voorwaarde.

  Beantwoorden
  • oktober 22, 2016 om 10:37
   Permalink

   Kleur? Nee hoor, kleur is geen voorwaarde voor een bokbier. Je kunt een tripel brouwen en die verkopen als bokbier. Een stamwortgehalte van 15,5 Plato is de enige voorwaarde. Dat is hoe Nederland met zijn biercultuur omgaat.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.