Bokbier test 2016 deel 2: Heineken Tarwebok, Grolsch Herfstbok, Maallust Landloper Bokbier, Duits en Lauret Houtgerijpte rook Dubbelbok en Emelisse Autumn Doppelbock

Tijd voor deel 2 van onze test van het bokbier van 2016. Vorige keer viel het allemaal een beetje tegen, hopelijk gaat heet nu beter. Het weer zit in elk geval al wat meer mee, al hopen we natuurlijk op meer regen.

Let op: ook deze test kun je weer luisteren als podcast:

Heineken Tarwebok: een mierzoete herfstthee

heineken tarwebok 2016 bokbierZijn er bokbierfans die het liefste een Heineken Tarwebok drinken? We kunnen het ons niet voorstellen. Echt vies is de Tarwebok nooit maar het blijft een bier dat je drinkt als je niks beters kan krijgen. Beetje zoetig, de tarwesmaak moet je liggen en verder niet erg uitgesproken. Maar dit jaar blijkt dat toch een beetje anders.

Heineken is veranderd van een midddle-of-the-road bier naar een onvervalst zoete Grolsch-killer. Zoet, zoet en nog eens zoet, dat is wat we proeven. Tarwe? We merken er niks van. Andere smaken? Heineken Tarwebok is een mierzoete herfstthee geworden. Nee, echt niks voor ons. Anderhalve ster.

sterren_15

 

 

 

Grolsch Herfstbok: alles wat er mis kan gaan met een herfstbok

grolsch herfstbok 2016 bokbierGrolsch Herfstbok staat eigenlijk voor alles wat er mis kan gaan met Nederlands herfstbokbier: te zoet, te chemisch en in niks een bier waar je als brouwerij trots op moet zijn. Ze hebben hem door de jaren heen wel iets minder zoet gemaakt maar echt lekker is hij daarmee niet geworden. En ook dit jaar is het weer pet: het is alleen maar zoet en dan van de soort die je niet wil: hard en nep, als een goedkoop vies snoepje.

Dat chemische zit er ook nog steeds in. Het lijkt allemaal wel nep en dat is het ook. Grolsch Herfstbok is namelijk bijgekleurd met karamel. En waarom? We weten het niet. Is een bokbier niet van zichzelf al mooi bruin genoeg? Dit bier blijft toch een zwarte bladzijde in het portfolio van een brouwerij die toch een heel aardig pils maakt. Zijn er dan geen lichtpuntjes? Toch wel: hij is minder zoet dan Heineken. Daarom nog net twee sterren.

sterren_2

 

 

 

Maallust Landloper Bokbier: niet wat je drinkt op een natte herfstdag

De sympathiemaallust de landloper bock 2016 bokbierke brouwerij uit Drenthe maakt een bier dat niet uit Drenthe komt maar uit de Scheldebrouwerij in Meer, Belgiƫ. Nog iets vreemds: hij is laaggistend maar met nagisting op fles. Kan dat wel? We weten het eigenlijk niet. Dan maar drinken: het is een donker bier met een mooie schuimkraag.

Hij smaakt ook donker, met gebrande mout en een wat zure smaak. We missen wel een mooie, afgeronde en zoete smaak. Hij mist de volheid die we willen in een herfstbok. Drinken we dit op een koude en natte najaarsdag? We denken het niet. Verder best een lekker bier en daarom drie sterren.

sterren_3

 

 

 

Duits en Lauret Houtgerijpte rook Dubbelbok: rookbier kan ook lekker zijn

duits en lauret houtgerijpte dubbelbock 2016 bokbierDe twee Utrechtse brouwers hebben sinds kort een eigen brouwerij in een fort in het plaatsje Everdingen. Maar deze dubbelbok komt nog gewoon uit de huurbrouwerij van Lochristi. Duits en Lauret kan heel goed rookbier brouwen en dat blijkt ook nu weer. Rookbier drinken lijkt nog wel eens op het leegdrinken van een asbak maar daar is hier geen sprake van. Hoewel met name de geur echt heel rokerig is.

De smaak is wat subtieler en dan valt op dat de rokerige, spekachtige barbecuesmaak heel goed past bij de rest van deze dubbelbok. Het is echt een hartverwarmend herfstbier. Je moet wel zin hebben in een rookbier en we kunnen ons voorstellen dat je het niet een avond lang drinkt. Maar het is wel echt een bokbier en nog een bijzondere ook.

sterren_35

 

 

Emelisse Autumn Doppelbock: zwaar maar wel een echt bokbier

emelisse autumn doppelbock 2016 bokbier

Met maar liefst 8% een mooie afsluiter van dit deel van de test. Het is dan ook een zwaar herfstbier en geen makkelijk bokje waarvan je er een paar achter elkaar achterover slaat. Hij ruikt wat fruitig maar de smaak is wat scherper. En ook heel goed. Het is een lekkere zoetige, karamel-achtige smaak.

Het is wel echt een zwaar bier en zo is de smaak ook. Maar het is dan wel een echt bokbier: een mooie karamelsmaak en dan met salmiak erbij. En dan ook bitter, vooral in de nasmaak. Kijk, dat is echt een mooi bokbier. We zijn onder de indruk van de complexiteit. Het is niet een heel makkelijk bier maar wel met een mooie balans. Vier sterren.

sterren_4

 

 

 

Conclusie

Gelukkig, de grote merken scoren slecht, de kleintjes doen het goed. Zo hoort dat bij Beste tot nut toe. En onderaan vinden we het veel te zoete Heineken. Nog erger dan de gebruikelijke nummer laatst, Grolsch. Die blinkt zoals elk jaar weer uit in chemische zoetigheid en onnodige additieven. Beter wordt het met Maallust, al missen we wel wat boksmaak. Hoe het ook kan laten de rokers van Duits en Lauret ons zien. Hun houtgerijpte rook Dubbeldbok is weer schitterend. Maar de mooiste bok van deze test is de Emelisse Autumn Doppelbock. 8% en heel mooi van smaak. Een echte bok en een echte topper.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

4 gedachten over “Bokbier test 2016 deel 2: Heineken Tarwebok, Grolsch Herfstbok, Maallust Landloper Bokbier, Duits en Lauret Houtgerijpte rook Dubbelbok en Emelisse Autumn Doppelbock

 • oktober 7, 2016 om 12:51
  Permalink

  Staat de maximus Bock 7 nog in de kast?
  Proefde hem na de (slappe) maar ok Bavaria en hij was echt heerlijk.

  Beantwoorden
 • november 16, 2016 om 16:43
  Permalink

  Zag op de website van Maallust dat ze twee bockbieren voeren, de Veldwachter en Landloper.

  Beantwoorden
 • november 4, 2017 om 17:17
  Permalink

  Tja een reactie in november 2017 op Heineken tarwebok 2017 in de test van 2016?
  Ook in 2017 een ongehoord ongenoegen dat tarwebok van Heineken. Hoe ze zo iets in de markt durven zetten is onbegrijpelijk. Wat een wansmaak en geur!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.