Bokbier test 2016 deel 16: Scheveninger herfstbock, Chaams Bockbier, Dampegeest herfstbok, Pampus Rock The Bock, Zeven Deugden Bocksprong

Het laatste deel van onze grote bokbier test 2016! Met iets van weemoed maar ook met opluchting trekken we de laatste flesjes open. We denken niet meer voor verrassingen te gaan staan maar je weet het natuurlijk nooit. Komen er nog toppers of zijn we in het linkerrijtje van de ranglijsten beland? Lees mee, voor de laatste keer.

 

Of luister mee, voor de laatste keer:

 

Scheveninger Herfstbock

scheveninger herfstbock 2016 bokbier bockbierEen stijlvol etiket waar dan ook nog op staat dat het een ondergistend bier is. Er zijn bokken minder goed van start gegaan in onze test. Want je weet: lage gisting hoort bij de bierstijl die herfstbok is. En ook wat smaak betreft zijn ze vaak beter. Is dat bij de Scheveninger bok ook zo?

Nou… eigenlijk wel! Hij ruikt al goed en hij smaakt ook erg lekker. Eigenlijk alles wat je in een goed bokbier wilt hebben. Mooi droppig, lekker zoet, dan wrang en een mooie nasmaak. Het grote voordeel van een ondergistende bok is ook dat je al die bijsmaakjes niet hebt. En de Scheveninger Herstbock is ook niet zuur, iets waar veel kleine brouwerijen wel last van hebben. Verder is hij vooral lekker droppig. Misschien had hij iets wranger gemogen maar dan zijn we echt aan het zoeken. Nee, dit is echt een goeie bok. Vier welverdiende sterren.

sterren_4

 

 

 

 

Chaams Bockbier

chaams bockbier 2016 bokbier bockbierHet Chaams Bockbier ziet er erg mooi uit met zijn robijnrode kleur en mooie schuimkraag. Maar dat was dan wel helaas het goede nieuws. Hij stinkt en hij smaakt ook al niet lekker.

Er is maar één smaak en die is zurig en bitter. En ook gewoon niet lekker. Er zit geen zoet in, er is geen smaakevolutie, er valt weinig te beleven. Dit is echt alleen maar een heel eendimensionaal bier. De obligate teksten op het etiket over alle lichtzoete en tedere smaken die er in zouden zitten zijn echt onzin. Het is alleen maar die ene, niet lekkere, zuur-bittere smaak. anderhalve ster.

sterren_15

 

 

 

 

Dampegeest Bockbier

dampegheest herfstbock 2016 Dampergeest herfstbokGadverdamme wat lekker! Staat er op het etiket. Dat willen we ook wel zeggen. Eerst nog even genieten van de mooie schuimkraag. Helaas komt die schuimkraag van de koolzuur want die blijft maar vervelend aanwezig. Dat komen we steeds maar tegen in onze bokbiertesten: veel te veel koolzuur waardoor je de smaken niet kunt proeven.

Dat is vooral jammer omdat er niet zo heel veel te proeven valt. Hij is wel lekker wrang maar dat is dan ook wel het enige dat hij is. We missen een zoete smaak en eigenlijk ook een nasmaak. Zit dat dan verborgen onder het koolzuur? We denken van niet. We denken dat er nogal wat mist aan het Dampegeest Bockbier. Teveel koolzuur, te weinig smaken. Twee sterren.

sterren_2

 

 

 

 

Pampus Rock the Bock

pampus rock the bock 2016 bokbier bockbierAlweer zo’n coole naam. Wat namen betreft wordt het bokbier in elk geval steeds beter. Maar qua bier? Deze heeft een Amerikaans eiken-smaak. Is hij daarop gelagerd ofzo? Nee, het is een tinctuur. Dat is een in alcohol opgelost kruidenmengsel. Sja, niet direct een toevoeging waar we blij van worden maar wel mooi dat ze het eerlijk op het etiket zetten.

Dan het bier zelf. Daarin is van eiken niks te merken. Je merkt ook niet dat het een dubbelbok is. wat smaak betreft dan. Die 7,5% alcohol merk je nog wel maar een dubbelbok mag ook meer smaak hebben dan een gewone bok. En smaak, daar ontbreekt het aan bij de Rock the Bock. Je proeft wel iets van cognac maar verder is het vooral een weeïg, ietwat zoet bier. De nasmaak stelt ook al weinig voor. Het is allemaal veel te mager en die vieze weeïge smaak blijft maar aanwezig. Anderhalve ster.

sterren_15

 

 

 

Zeven Deugden Bocksprong

7 deugden bocksprong 2016 bokbier bockbierEen heuse ‘Special Edition’! En weet je waarom deze editie speciaal is? Wij niet want wat er dan speciaal is aan deze Bocksprong, staat er niet bij. En dan klinkt het toch een beetje als ‘nu 10% bokkiger!’ Wel zit er een vleugje van rozijnen in, en misschien is dat het wel. Nou ja, genoeg geanticipeerd, we schenken hem in en zien dan  een mooie bok: robijnrood en een goeie schuimkraag.

De smaak is behoorlijk intens en inderdaad, er zou best wel een vleugje rozijnen in kunnen zitten. En die passen ook best goed bij de lekkere, behoorlijk intense smaak. En ook het alcoholpercentage van 8% klopt dan. Wat niet zo goed klopt, is de afwezigheid van ook maar iets van zoet. Dat is erg jammer want de wrange-bittere smaak is echt goed. Weinig balans dus in deze Boksprong. We blijven daarom steken op drie sterren.

sterren_3

 

 

 

 

Conclusie

Dit zestiende en laatste deel van onze grote bokbierentest 2016 geeft eigenlijk wel een mooi beeld weer van de Nederlandse herfstbokken. Er zitten pareltjes bij als de Scheveninger Herfstbock, een ondergistend bier dat alles heeft wat je in een bokbier wilt. Maar er zijn vooral heel veel middenmoters, als de Dampegeest en de Bocksprong. Die hebben best leuke smaken en zijn ook best aardig om te drinken. Maar dan missen ze balans, kunnen maar een enkel ding heel goed of maken een fout, zoals teveel koolzuur. En dan kost punten. En tot slot zijn er ook veel, heel veel bokken die gewoon niet goed zijn. Zoals de Rock the Bock van Pampus. Dat soort bieren komt echt niet boven het amateur-niveau uit en we vragen ons af wat dat soort bieren in een winkel te zoeken hebben.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.