Bokbier test 2016 deel 15: Heuvel Lombok, Windbuul Herfstbok, Oersoep Chainsmoker, Bokkige Theodorus, Pracht Flevobok

Het zit er nu echt bijna op, onze test van (bijna) al het bokbier dat in 2016 op de markt is gekomen. Morgen verschijnt nog deel 16 en dan kiezen we ook de beste bok van 2016. Spannend, maar eerst nog een paar bokken proeven.

Voor de luisteraars onder ons is er ook weer een podcast:

Heuvel Lombok

lombokbokbier 2016 bokbier bockbierVernoemd naar de Lombok-heuvel op de Utrechtse Heuvelrug. En met ‘een hint van Lombok-peper’. Spannend! Hij schenkt niet zo heel mooi in en met die peper valt het eigenlijk wel mee. Sterker, we proeven hem nauwelijks. Het is echt een hint, meer niet.

We vinden het moeilijk om echt wat te vinden van dit bier. Op zich zit alles er wel in: zoet, wrang, bitter. Maar de zoetheid overheerst en doet ons denken aan cola. En over het geheel zijn we niet zo enthousiast. De smaak is niet erg uitgesproken. Het is even moeilijk om iets vies te vinden als om iets lekker te vinden aan de Heuvel Lombok. Twee en een halve ster dan maar.

sterren_25

 

 

 

Windbuul Herfstbok

windbuul herfstbock 2016 bokbier bockbierDe wind zit er goed in, in dit bier. Want hij komt vlot het flesje uit. De kleur is donker met iets van robijn. Ruiken kun je beter niet doen want we kregen associaties van stopverf. Niet de geur die we graag ruiken in een bokbier.

Drinken helpt ook al niet want hij is gewoon vies. Hij is zuur en dan niet lekker zuur. En dat is echt alles dat er is. Dit is niet eens een bokbier. Dit is een bier dat vies ruikt en vies smaakt. Gewoon een vies bier dus. Er zit werkelijk niets in dat aangenaam is om te proeven. Deze gaat recht de gootsteen in.

sterren_1

 

 

 

Oersoep Chainsmoker Rauchbier

oersoep chainsmoker rauchbock bokbier bockbierOersoep is een brouwerij die spannende, bijzondere bieren maakt. Hun Sexy Motherbocker kreeg bij ons maar liefst vier en een halve ster. We verwachten dus wel het een en ander! Als we hem inschenken is hij bruin als cola. Gelukkig ruikt hij wel naar rook en niet naar cola.

Wat de smaak betreft doet de Chainsmoker één ding heel erg goed: de rooksmaak gaat mooi over in een heerlijk zoete smaak. Dat hebben ze heel goed gedaan. Tegelijkertijd is dat dan ook wel alles wat er gebeurt met dit bier. Er zitten verder eigenlijk nauwelijks smaken in. Dat is jammer want het is dan ook weer geen compleet bokbier. Dat kost ze punten, hoewel die mooie rooksmaak natuurlijk staat als een huis.

sterren_3

 

 

 

 

Sallands Landbier Bokkige Theodorus

bokkige theodorus 2016 bokbier bockbierEen guitig etiket zoals je ze vroeger nog wel eens zag. Behalve de Bokkige Theodorus zien we bijna nooit bier van Salland Landbier. Hun Bokkige Theodorus is in ieder geval bijna zwart van kleur. Best mooi, niet zo herfst.

Ook niet zo herfst: de smaak van dit bier. Een bokbier moet je toch ook een beetje verwarmen en dat doet de Bokkige Theodorus niet. Hij is keihard zuur en bitter. En nogal dun, voor zijn 7% alcohol. De nasmaak nestelt zich achter in je kaken om daar zijn zure straf uit te delen aan je smaakpapillen. De Bokkige Theodorus is echt een beetje een chagrijnig bier. Er is geen greintje zoet te ontdekken en je moet wel een enorme liefhebber zijn van zuur en bitter bier om dit lekker te vinden. Een typische tweesterrer.

sterren_2

 

 

 

Pracht Flevobok

praght flevobock 2016 bokbier bockbierDeze Drontense bok bevat 7,5% alcohol en ziet er ook uit als een dubbelbok: mooi diepbruin, een beetje robijn en een mooie schuimkraag. Maar we proeven er bijna niks aan. Want ook in dit bier zit weer heel veel koolzuur. Dat is een enorme laag die voorkomt dat je iets proeft. En dat vinden we heel jammer.

Als je heel erg je best doet, dan lijkt het alsof er wel een aardige smaak in zit. Maar je weet het niet echt. Zoet lijkt hij niet te zijn maar er zit wel een hint van kersen en salmiak in. De nasmaak is nogal beperkt voor een zwaardere bok. Maar nogmaals. dit is wat je ongeveer denkt te proeven, door al die koolzuur heen.

sterren_25

 

 

 

 

Het is toch een beetje doorploegen, in deze fase van onze grote jaarlijkse bokbierentest. Het zijn echt van die middenmoters. Een dieptepunt was de Windbuul Herfstbok. Zuur en vies. Iets beter was de Sallands Lanbier Bokkige Theodorus. Ook zuur maar dan beter en ook nog bitter. Een behoorlijk extreme bok. Beter ging het met de Heuvel Lombok. Alles zat er in maar erg uitgesproken was hij niet. De Praght Flevobok had last van al zijn koolzuur dat een best aardig bier lijkt te verdoezelen. De beste was nog de Chainsmoker van Oersoep. Niet het niveau wat we van Oersoep gewend zijn maar die rook is echt goed gedaan.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.