Bokbier test 2016 deel 14: Berend Bockje, Voortsche Boq, Burg Bier Herfstbok, Huttenkloas Winterbok, De Roos Dubbele Herfstbock

Sinterklaas is al in het land maar dat maakt ons niks uit. Er is nog bokbier en daar gaat het ons om. We doen gewoon weer een ronde van onze test, op zoek naar het beste bokbier van Nederland.

En de podcast zit er ook weer bij:

Berend Bockje

berend bockje 2016 bokbier bockbier

Berend Bokje wint nu al de prijs voor de bok met de leukste naam en dan is het ook nog een collaboration brew. Dat is wanneer twee brouwers samen een bier brouwen. Het gaat dit keer om Ludwina en Martinus uit Groningen. We hebben nog nooit van ze gehoord en voor hetzelfde geld zijn het twee buren die hun potten en pannen hebben samengeraapt. Maar goed, objectief als altijd nemen we een slok.

Op het flesje staat heel klein ‘Weizen Bock’ en dat belooft niet veel goeds. Maar gelukkig is er van die weizen weinig te merken. Van gebrande mout des te meer. Dat is ook al niet voor het eerst, dit jaar. Berend Bockje heeft een sterke, gebrande smaak en het is bijna een rookbok. En dat is gelijk ook alles wat er is. Geen karamel ofzo, wel een ijzerachtige bitterheid. Dus geen fleurige hop maar echt oude koffie. Vies? Dat valt best mee. Daarom toch twee sterren voor dit eendimensionale bokbier.

sterren_2

 

 

 

 

Voortsche Boq

voortsche boq 2016 bokbier bockbierEen etiket vol ronkende teksten, zo hoort het als trotse micro-brouwer. Middelbruine mouttypes, dat soort werk. Geen idee waar het allemaal over gaat maar de Voortsche Boq is eigenlijk best wel lekker. Je moet wel van zoet houden want dat is wel wat hij is. Maar ook zoet kan goed gedaan worden en dat is bij de Voortsche Boq het geval.

We missen wel een hoop andere smaken want het door ons zo gewenste smaakpad naar wrang en bitter blijft achterwege. Dat is jammer maar wat de Voortsche Boq wel doet, doet hij goed. Toch nog drie sterren dus.

sterren_3

 

 

 

 

Burg Bier Herfstbok

burg herfstbok 2016 bokbier bockbier

Een flinke plop bij het openen maar de inhoud blijft in het flesje. En een hoop koolzuur maar dat gaat niet in de schuimkraag zitten. Nee, het koolzuur blijft bewaard voor je slok. En dat is jammer want heel veel koolzuur gaat ten koste van de smaak.

Je moet dus heel erg je best doen om wat te proeven door al dat gebruis in je mond heen. Dan merk je dat het best een intense, donkere en zware bok is. Wat een beetje overblijft is de nasmaak en die is aan de zure kant. Maar ja, je merkt het bijna niet door al die koolzuur. Dit Burg Bier is toch vooral een boer-bier.

sterren_25

 

 

 

Huttenkloas Winterbok

huttenkloas winterbok 2016 bokbier bockbier‘Een misdadig lekker biertje’, staat er op het etiket. Zo zie je een gezellig amateur-etiket en zo drink je bier van de Al Capone van Drenthe. Niets is wat het lijkt, in bokbierland. Gelukkig kunnen we gewoon proeven wat het is en dan drinken we alweer een behoorlijk intense bok.

We proeven dit maal nauwelijks zoet maar wel veel zuur en bitter. Lekker als je van bittere bieren houdt maar wij houden wel van een zoetje in onze bok. Ook de nasmaak is lang en zurig. Verre van perfect dus maar er zijn vast liefhebbers van bittere bieren die hem kunnen waarderen. Drie sterren.

sterren_3

 

 

 

 

De Roos Dubbele Herfstbock

roos dubbele herfstbock 2016 bokbier bockbierMuseumbrouwerij De Roos kan volgens ons best aardige bieren brouwen. Hoort de Dubbele Herfstbok daarbij? We gaan proeven. En dan proeven we een zoet bier. Een heel zoet bier. Er moeten vier hopsoorten in zitten maar daar merken we niks van.

Het is alleen maar zoet. We missen ook een nasmaak maarja, wat wil je met een bier zonder hop? Is er dan niks positiefs? Toch wel, het is wel een echte dubbele bok: zwaar en rijk. Maar dat is het dan. Er is niks dan zoet. Erg eendimensionaal.

sterren_15

 

 

 

Conclusie

Dit was wel een heel erg middelmatige test. De beste bok die we dronken was nog de Winterbok van Huttenkloas. Behoorlijk intens maar alleen zuur en bitter. Je moet er van houden. De Voortsche Boq is dan weer vooral heel erg zoet. Maar dan nog best wel lekker. De Burg Bier Herfstbok zou zo maar een topper kunnen zijn maar we proeven er niks van. Er zit heel veel koolzuur in en dat is eigenlijk alles wat je proeft. De Berend Bockje is weer heel gebrand. Kan ook best lekker zijn maar dan wel in combinatie met andere smaken. De Roos Dubbele Herfstbock is ook niet zo van brede smaakpaletten. Dit bier is simpel zoet als thee met teveel suiker.

 

 

 

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.