Bokbier test 2016 deel 13: Blauwe IJsbeer, Lupulus bock, Volle Maat Vollebok, Van de Oirsrpong, Gooische Bierbrouwerij

Ach, weet je wat? We doen er gewoon nog eentje! Nog een bokbier test want het is nog geen winter en de regen slaat neer op het grijze land. Volop herfst dus en we trekken weer vijf bokbieren open.

Blauwe IJsbeer Weijsbeer Bock

weijsbeer bock 2016 bokbier bockbier

Waarom zijn brouwers zo enthousiast over de combinatie bokbier en tarwebier? We weten het niet. We kennen ook geen voorbeeld waar we blij van worden en de Weijsbeer gaat daar geen verandering in brengen.

Dat weeïge van een tarwebier hangt als een grauwsluier over de smaak van een bok heen en maakt het echt niet beter. Net als je een lekkere smaak verwacht komt de wat zurige tarwesmaak echt goed los en dat is gewoon niet waar we op zitten te wachten. Het is ook geen aardige tarwesmaak maar een wat zurige laag, die elke poging om dit bokbier lekker te laten zijn in de kiem smoort. Anderhalve ster.

sterren_15

 

 

 

Lupulus bock

lupulus bock 2016 bokbier bockbierWeer een Belg dus we worden al bang maar dit keer is het de ex-brouwer van La Chouffe. We krijgen dus weer wat hoop. Het uitzicht is echter niet echt des boks: hij is erg licht. En wat smaak betreft is het ook al geen bokbier. Even hopen we nog op een Einbeckse bokbierstijl (dus lichter dan een Nederlandse herfstbok) maar dat is de Lupulus Bock ook al niet.

Maar wat is het dan wel? We proeven heel veel koolzuur en een hint naar een Waalse saison. Waar kennen we dat ook weer van? Verrek ja, hij heeft wel wat weg van een Orval. Nou, dit bier laat ons een beetje in verwarring achter. Een bok is het zeker niet maar vies is hij dan ook weer niet. Twee punten.

sterren_2

 

 

 

Volle Maat Vollebok

de volle maat- vollebok 2016 bokbier bockbierDe geur van de Vollebok doet het ergste vrezen. We hebben al meer bokken geproefd die voorzien waren van een nare putlucht maar deze slaat alles. De lust om een slok te nemen is ver te zoeken maar je hebt een bierblog of je hebt geen bierblog. Dus daar gaan we.

En dan heb je spijt of je hebt geen spijt van die slok. En wij hebben wel spijt. De Volle Maat Vollebok is een heel vies bier. Er zit een gruwelijke en nare zure smaak in en dat is het enige dat we proeven. En het is niet eens geïnfecteerd ofzo. Dit is gewoon hoe het bier smaakt. Dit bier is moedwillig op de markt gebracht door een brouwerij die blijkbaar een hekel heeft aan klanten. Meer kunnen we er niet van maken. We krijgen bijna medelijden met de ratten in het riool als deze de gootsteen in gaat.

sterren_1

 

 

 

 

Van de Oirsprong Het Bock Bier

het bock bier vandeoirsprong 2016 bokbier bockbierGeen brouwerij die we goed kennen en dus spannend! Hij ziet er in ieder geval al uit als een bokbier en dat is in deze barre dertiende bokbier test 2016 al heel wat. En nog beter: hij smaakt als een bokbier! Het is zelfs het beste bier dat we tot nu toe drinken maar dat is ook niet zo heel moeilijk.

Wat smaak betreft is het niet slecht. Bij de slokken die we nemen missen een evolutie van zoet naar wrang naar hoppig maar toch zitten alle bokbiersmaken er wel in. Wat er ook in zit is een soort lichaamsgeur. Of de geur van lever. Zoiets. En dat proef je helaas ook. Dat is echt jammer want je begrijpt: dat maakt de Het Bock Bier er niet beter op. Toch geven we twee en een halve ster.

sterren_25

 

 

 

 

Gooische Bierbrouwerij Gooische Bock

gooische bock 2016 bokbier bockbier

Tijd voor wat Gooisch klatergoud met de Gooische Bock en aan het flesje ligt het niet. Het lijkt wel een dure champagne. Met zijn 8% is het ook een zware jongen. Zeker een dubbelbock. En zo smaakt hij ook wel.

De Gooische Bock is lekker maar ook heel erg zoet. Wel lekker zoet maar je moet er maar van houden. Hop lijkt er nauwelijks in te zitten. Zoet is best lekker en zeker bij een zware bok maar we missen wel de balans. En meer in het algemeen is dit geen bier van het niveau ’t IJ Dubbelbock. Daarvoor is hij echt wat te eenzijdig en te eenvoudig. Toch zouden we hem best nog wel eens willen drinken, bijvoorbeeld na een zware, herfstige regenbui.

sterren_3

 

 

 

Conclusie

Het was geen vrolijke avond. We begonnen slecht met het bastaardkind van De Blauwe IJsbeer. Hun Weijsbeer was weeïg en vies. De Waalse Lupulus Bock is nog wel interessant voor de avontuurlijke bierdrinker: hij verloochent zijn afkomst niet maar is ook geen bokbier. Erger werd het met de Vollebok van de Volle Maat. Die is gewoon echt heel vies en we kunnen ons niet voorstellen dat een brouwer trots is op dit bier. We vonden de weg omhoog met Het Bock Bier van Vandeoirsprong. Een wat gekke geur en smaak maar verder wel aardig. De avond werd een beetje gered door de Gooische Bock. Goed zoet en daar moet je van houden. Gelukkig doen we dat soms.

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.