Bokbier test 2016 deel 12: Pelgrim bock, Bockie Wonderland, Mommeriete Rookbock, Ramses Lambok (2016), Indian Summer Doppelbock

Bokbier test deel 12

Deel 12 betekent 60 bokbieren. Dat is echt heel veel bokbier. Zullen we nog wat verklappen? We hebben er nog een flink aantal staan. Hop, aan de slag!

 

pelgrim-bock-2016 Pelgrim Bock

Mooi zelfbouwetiket: de stencilmachine heeft overuren gedraaid. Dit soort enthousiast amateurisme vinden we altijd leuk. De Pelgrim Bock heeft een mooie witte schuimkraag. Maar dit bokbier ruikt wel wat boterig. We vinden het lage alcoholpercentage van 6% mooi maar dat vertaalt zich wel in zeer subtiel bokbier. Maar gelukkig wel een mooi bokbier. Zeker de moeite waard om te drinken, maar begin er wel de avond mee. Als je deze na een andere bok drinkt, mis je de subtiliteit. We vinden hem prima. Alles zit er in, maar wel goed proeven.

sterren_3

 

 

bockie-wonderland-2016Bockie Wonderland van Stanislaus Brewskovierniero…

We breken ons de tong meerdere malen over het uitspreken van de brouwerij, het is echt niet te doen. We gaan nog wel even oefenen. Stanislaus Brewskovitch komt uit Nijmegen. Met veel nieuwe brouwerijen lijkt dat wel de nieuwe hippe brouwhoofdstad te worden. Hip is het etiket zeker. Net zo funky als de naam.

Edit: Hm, we blijken geografisch toch wat minder goed dan dat we dachten. Stanislaus Whatchamacallit komt niet uit Nijmegen maar uit Enschede. En om Enschede nou de nieuwe hippe brouwhoofdstad te noemen……

Maar daarna houdt de hippe en trendy funkyheid snel op. Schuimkraag? Niet bij de Bocky Wonderland. Een dorre vlakte, bokbierthee, dat zijn de termen die bij ons op komen. Volgens het etiket zou het rokerig moeten zijn. We halen het niet uit de geur. Een grotere discrepantie tussen het etiket en het bier is eigenlijk niet mogelijk: hip en trendy aan de ene kant en vies en zoet aan de andere kant. Wellicht verwachten we te veel door het etiket? Nee, sorry dit is een bokbier beneden de maat. Veel te zoet, te kruidig en Arnoud meent zelfs lichaamsgeur in het bier te ontdekken.

sterren_15

 

 

mommeriete-rookbock-2016Mommeriete Rookbock

Mommeriete is een ouwe bekende uit Gramsbergen. Ze hebben een aantal erg mooie bieren, maar wat doet hun rookbok dit jaar? De Rookbock heeft in ieder geval het uiterlijk van een mooi bokbier, mooie schuimkraag. De rook is niet heel heftig, niet in de geur en niet in de smaak. De rest van de smaken zijn ook niet zo heel heftig. De Mommeriete Rookbock valt eigenlijk een beetje tegen. Het is niet vies en er zit smaak aan maar te weinig.

We verwachten toch echt wat meer smaak. Bij het doordrinken worden we wel iets positiever. Als je went aan de smaken proef je ze ook wat meer. Neem dus de tijd voor de Mommeriete Rookbock.

sterren_3

 

 

ramses-lambok-2016Ramses Lambok (2016)

Wel het juiste bier dit keer…..Vorige keer hadden we per ongeluk de Ramses Lambok van 2015 te pakken. Niet heel raar want het etiket is volledig hetzelfde. Die van vorig jaar was eigenlijk erg lekker. Spannend hoe de verste lambok is dit jaar.

Lambok is een single hop bokbier met Sybila hop uit Polen. Sybila moet ruiken naar bloemetjes en limoen, en dat haal je wel uit de Lambok. Stiekem wel erg lekker. Maar ruikt het naar een bok? Misschien iets te fris, maar ach…De smaak is wel een echte herfstbok. En nog wel een echt lekkere herfstbok. Sterker nog, het is een heerlijk bokbier. We voorspellen een grote toekomst voor de Poolse Sybilla hop.

Als we echt gaan mierenneuken vinden we hem niet heel erg uitgesproken. Ook is het nogal hopgeorienteerd. Maar dat is dan wel die hop die deze bok een mooie draai geeft.

sterren_4

 

 

indian-summer-doppelbock-2016-5Indian Summer Doppelbock van brouwerij Kees

“How the Indians celebrated summer” Indianen? Bok? Wat? Tsja, je moet iets op je etiket zeggen. De Indian Summer Doppelbock heeft een mooie schuimkraag, die lekker lang blijft staan. Wel wat donker en bruinig niet echt mooi robijnrood.

Phoe, het is zeker wel een dubbelbok. Veel geur, veel smaak. Van alles is er veel. Best wel indrukwekkend.

Maar in die heftigheid van smaak overheerst de zoete moutigheid. En die enorme zoete smaak drukt de hop te veel weg. En dat heeft weer gevolgen voor de nasmaak, die mag echt wel heftiger. En hoe meer je drinkt, hoe meer je de hop mist. Kees, we willen meer hop!

Maar als we kijken naar wat we hebben, moeten we concluderen dat de moutigheid echt wel heel mooi is. Lekker wat karamel, toch iets wrangig en we menen ook nog wat rook te onderscheiden in de achtergrond.

sterren_35

 

 

Conclusie

Goed, we misten dan wel een echte topper in deze test maar verder is dit een mooi vijftal om te drinken. De echte tegenvaller was de Bocky Wonderland van Stanislaus Brewskovitch. Ziet er leuk uit maar smaakt nergens naar. Dan liever de subtiele Pelgrim Bock. Gebalanceerde bok met weinig alcohol en (daarom?) helaas ook weinig smaak. Ook weinig smaak had de Mommeriete Rookbock. Voor een rookbok had hij trouwens ook weinig rook. Dat hebben we deze herfst wel beter gezien hoewel hij na een paas slokken beter wordt. De Indian summer Doppelbock van Kees was best goed maar vooral best zoet. Een beetje te zoet. En dan weer de Ramses Lambok. Die was weer net wat te hoppig maar verder erg goed.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

2 gedachten over “Bokbier test 2016 deel 12: Pelgrim bock, Bockie Wonderland, Mommeriete Rookbock, Ramses Lambok (2016), Indian Summer Doppelbock

 • november 10, 2016 om 16:17
  Permalink

  Stanislaus komt toch echt uit Enschede jongens.

  Beantwoorden
  • november 10, 2016 om 20:43
   Permalink

   Ai, daar laten we ons geografisch even te kakken zetten. Dank voor de verbetering.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.