Bokbier test 2016 deel 11: 100 watt Bye bye summer, Sancti Adalberti abdijbock, Breughem Saense bok, St Chrispijn bok, Reuz Dubbelbok

Bokbier test 2016 deel 11.

Man, man, man wat een hoop bokbier. En we zijn er nog lang niet doorheen. Geen tijd om stil te staan, gewoon drinken en proeven.

 

Bokbier test 2016100 Watt Bye bye Summer

Bier van de Stadsbrouwerij Eindhoven. Met een gloeilampje erop, dat vinden we leuk. En wat we ook leuk vinden is dat het een lekkere bok is. Op het moment dat je genoeg hebt van de zoetigheid komt het wrangige. Dat proeven we graag! Maar je kent ons, we leggen de lat hoog. Is het een goede bok of een superbok?

Nou het is gewoon een heel goed bokbier. Oke, hij mag wat voller. Ja, hij is iets te wrang. Maar het blijft wel gewoon een goed bokbier. We geven hem een verdiende vier sterren.

sterren_4

bokbier test 2016

Sancti Adalberti Abdijbock

Een echte abdijbok uit Egmond. De reguliere bieren van Sancti Adalberti zijn  niet onze favoriet en de abdijbock is helaas geen uitzondering op die regel. Het is wel een abdijbier, vooral donker en zoet. Maar voor een goed bokbier moet je wat meer meenemen. Karamel, wrang en  een mooie uitvloeiende nasmaak. Die punten missen helaas in de abdijbock.

Arnoud haalt er nog een hint van een bokbier uit. Laten we het maar een klein hintje noemen. We twijfelen nog even tussen de twee en twee en een halve ster. Maar we geven ze toch maar twee en een half.
sterren_25

 

bokbier test 2016Breughem Saense bock

Bokbier uit Zaandijk. Schenk hem voorzichtig uit, er zit nogal wat gist in het flesje. Geur zit er helaas niet in. Qua smaak doet hij het gelukkig beter.  Het is wel een bok, maar wel wat zoet voor een bokbier. En de andere smaken zijn helaas wat te veel op de achtergrond. Daardoor komt de Saense bock wat ongebalanceerd over. En die onbalans levert hem slechts twee en een halve ster.
sterren_25

Sint Chrispijn bok

Volgens het etiket een bourgondische bok. Wat dat is? Geen flauw idee. Hij schenkt wel erg donker in maar met weinig schuim. En na het proeven moeten we concluderen dat het niet zo’n goede bok  is. Arnoud roept non-descript. Hayo roept vies.bokbier test 2016

Sint Chrispijn bokbier komt uit Waalwijk, en we weten dat het in Nederland ligt. Maar qua bier betreft zou het zo een Belgisch bokbier kunnen zijn. Het is bovengistend en dat proef je, er zitten te veel smaken aan. Die smaken zijn niet allemaal even speciaal en soms ook niet echt lekker.
Met wat gemits en gemaar komen we toch op twee sterren uit.
sterren_2

 

Bokbier test 2016Reuz Dubbelbok

Pas op! Inschenken in de keuken, hij spuit. En let voor het inschenken even op het etiket: zo uitgebreid zien we ze zelden. En let daarna weer snel op je glas. Ondanks het enthousiaste gespuit laat de schuimkraag zeker punten liggen. Qua geur moeten we even wennen, hij is wat stoffig en muf.

Hij smaakt wel naar een dubbelbok. Maar na een paar slokken wordt hij wel steeds normaler, dan zou het ook een gewoon bokbier kunnen zijn. Het is lekker hoor, maar hij mist balans en heeft wat te veel muffige leersmaak. Niet de beste dubbelbok maar ook zeker niet de slechtste. En karakter heeft deze dubbelbok wel.
sterren_35

 

Conclusie

Onderaan deze keer de St Chrispijn bok. Non-descript was eigenlijk nog het meest positieve wat we er van konden zeggen. De Saense bok scoort iets hoger maar niet veel. Onbalans nekt dit bier. Gelukkig gaat het beter met de Reuz dubbelbok. Die gaven we drie en een halve ster. Leuk om te drinken. En als duidelijk winnaar: 100 Watt Bye Bye summer. Een mooi bokbier, waar we met moeite nog wat minpuntjes uit haalden. Maar zeker wel vier sterren waard.

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.