Bokbier test 2016 deel 10: Veluwse Schavuyt, Chouffe bock 6666, Lindeboom Gouverneur, Snab IJsbok, Snab IJsbok hout

Bokbier test deel 10!

Deel 10 alweer. We halen de vijftig  bokbieren grens! Hoe veel er nog volgen? Geen flauw idee, we drinken rustig door. Maar eerst deel 10 maar. Wil je ook luisteren over wat van bokbier vinden? Luister dan ook naar onze podcast.

bokbier test 2016 Veluwse schavuytVeluwse schavuyt

Volgens het etiket bevat dit bier gluten? Kap nou toch man. Bier moet gewoon bier bevatten. Hipstergezeik vinden we maar.  Maar ja, je doet het er maar mee. Ziet er wel uit als een mooi bokbier. Flinke schuimkraag en een mooi kleurtje. En snel na de eerste slok zijn we het al niet meer met elkaar eens. Arnoud proeft vooral veel hop, Hayo proeft eigenlijk helemaal niks. Ruzie? Nee dat dan weer niet. We zijn het wel roerend eens dat het geen bok is.

Maaaaar, als we even aan elkaars bier proeven gebeurt er iets raars. Ons bokbier is anders!  We deelden een flesje maar ze smaken echt verschillend. Raar, zo’n  schizofrene bok. Maar als we het bier weer mengen proeven we nog steeds niet veel. Weinig smaak, een beetje hop. Dat doet weinig voor het aantal sterren.
sterren_15

 

bokbier test 2016 Chouffe Bock 6666

Chouffe Bock 6666

Ooit eens door ons uitgeroepen tot beste bok van het jaar 2011. Daarna ging het rap achteruit. Vorig jaar kwamen we niet verder dan één ster. Dit jaar? Eigenlijk hetzelfde als vorig jaar. Hij is smerig. Het is geen bokbier zoals je zou willen….

Hooggistend en zurig is ie. De koolzuur is te heftig en hij stinkt. Met de beste wil van de wereld is in de Chouffe bock 6666 geen enkel lichtpuntje te vinden. Bij ons ging hij door de gootsteen. Met één ster komt de Chouffe bock goed weg, en dan heeft hij nog geluk. We geven namelijk nooit minder dan één ster.
sterren_1

 

 

 

Bokbier test 2016 Lindeboom GouverneurLindeboom  Gouverneur

Dit is de dubbelbok van Lindeboom en dan nog eens een sjieke. Gouverneur is de luxe lijn van Lindeboom. Helaas is het bier wat minder luxe en sjiek. Er zit een beetje een putlucht aan, niet zo erg als sommige andere bokken, maar toch niet goed.  De smaak is niet zoals je verwacht van een dubbelbok. Hij is wat lafjes en vlak.

Het zoetige caramelachtige zit er niet in. We proeven vooral bitter en koolzuur. Vies is hij niet, maar dat komt vooral doordat er eigenlijk geen smaak aan zit.

 

sterren_15

 .

Snab IJsbok

Een zware bok dit keer. Ze bevriezen hun reguliere bok en gooien het ijs weg. Wat blijft er over? Een hele dikke zware en volle bok. Tenminste, dat verwacht je. En dat zit zeker in de geur. Vol en dik alsof ze aan het asfalteren zijn. De smaak begint wat laf, en dat is raar voor zo’n zware jongen. Maar bij elke slok geeft de IJsbok meer prijs. Na drie slokken zit je er helemaal in.bokbier test 2016 Snab IJsbok

Lekker zoet, maar met weinig karamel. Wel mooi wrang in het midden. De hop had iets meer gemogen maar de nasmaak is dan weer prima. Omdat de IJsbok wat dingen mist is hij niet erg gebalanceerd. Ja, het is een prima bok, maar hij beter gekund.

sterren_3

 .

Snab IJsbok hout

bokbier test 2016 Snab IJsbok houtSnab bevriest hun Ezelenbok en gooit het water weg, dan hebben ze de flink zware IJsbok. En die rijpen ze ze dan op hout.  En voilá, de Snab IJsbok hout is geboren. Het rare is dat we weinig verschil proeven met de “normale” IJsbok. Met wat moeite halen we er wat meer intensiteit uit. Mag dat? Nee eigenlijk niet, vinden we. Als je dit zo op de markt zet moet je meer leveren.

Tip van Beste tot nu toe: bel met Emelisse, en vraag naar hun White label bieren. Zoek een mooi whiskyvat of iets anders leuks. Hij is niet slechter dan de gewone IJsbok maar voor een houtgerijpt bier is dit beneden de maat.

 

sterren_25

Conclusie

Niet de allerbeste test van 2016. De Chouffe bok verdween snel de gootsteen in. Marginaal beter was de schizofrene bok Veluwse Schavuyt. Een wat raar bier dat in onze verschillende glazen anders proefde. Proefden we dan een bok? Nee, helaas niet. De Lindeboom Gouverneur deed het jammer genoeg niet beter. Een dubbelbok die smaakt als een  slechte “normale”  bok? Dat kan natuurlijk niet.
We hadden wat hogere verwachtingen bij de twee Snab IJsbokken. Maar ook bij deze waren we teleurgesteld. De normale IJsbok was nog wel oké. Een prima bok maar miste de balans. De IJsbok hout wat toch wel een teleurstelling. Er zijn zo veel goede houtgerijpte bieren op de markt. Je moet nu echt wel met iets komen als je op hout rijpt. Dan Snab doet dat dit jaar niet.

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Een gedachte over “Bokbier test 2016 deel 10: Veluwse Schavuyt, Chouffe bock 6666, Lindeboom Gouverneur, Snab IJsbok, Snab IJsbok hout

 • november 3, 2016 om 18:02
  Permalink

  Beste Hayo en Arnoud,
  Graag reageer ik op jullie bokbier test 2016 en dan met name op de IJsbok Hout aangezien over de houtlagering wellicht een misverstand bestaat. De IJsbok Hout wordt namelijk met Amerikaans eiken houten snippers gelagerd en niet op houten vaten gelagerd zoals jullie het in de omschrijving / conclusie doen voorkomen. Dit is een bewuste keuze om daarmee een subtiele smaak en geur toe te voegen in de vorm van vanille tonen, en daarmee duidelijk anders dan een houten vat gelagerde variant waarbij dit sterker aanwezig is, afhankelijk van de duur van de lagering.
  Met vriendelijke groet en dank voor de tip ;-), Marcel Vermeulen, SNAB Bierbrouwers.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.