Bokbier test 2015 nummer 4: Amstel, Heineken, Alfa en Grolsch

In deze test is het de beurt aan de grote brouwerijen. Meestal zijn die minder lekker dan de kleinere brouwerijen en zeker minder spannend. Maar er zijn altijd uitzonderingen.

Amstel Bock 7%

Amstel Bok 2015 bokbier bockbierAls je elke herfst ons blog leest, dan weet je dat we altijd enthousiast zijn over Amstel. Amstel Bock is meestal de beste grotebrouwerijenbok. En ook dit jaar kun je gerust meteen een sixpack meenemen uit de supermarkt. We hebben niet de indruk dat Amstel veel aan het recept heeft veranderd voor dit jaar. Hij ziet er uit als andere jaren en hij smaakt eigenlijk ook hetzelfde.

Amstel weet altijd een mooie balans te vinden tussen een redelijk hoppige bok en een sterke, zoete combinatie van karamel en salmiak. De bokbiersmaak dus. Verder is de Bock hooggistend en dus goed doordrinkbaar. Eigenlijk alles wat je wilt in je bok. Alleen is die boksmaak misschien iets te uitgesproken. Alsof er iets artificieels in zit. Een beetje teveel een industriebier. Het is misschien spijkers op laag water zoeken maar dat is het enige wat me tegenstaat aan deze verder zo mooie bok.

Ook in 2015 is Amstel een voorbeeld van hoe je een goed bokbier maakt, al is de smaak misschien iets te gemaakt.

sterren_45

 

 

 

Heineken Tarwebok 6,5%

Heineken Tarwebok 2015 bokbier bockbier

Hoe je het ook wendt of keert, Heineken is natuurlijk wel een klassieker onder de bokbieren. En eerlijk is eerlijk: de Tarwebok ziet er uit als herfst in je glas. Echt een prachtig roodbruin bier met een mooi schuimkraagje. Hij ruikt ook goed.

De smaak is ook onmiskenbaar Heineken tarwebok. Het is een echt bokbier met een mooie boksmaak. Alleen die wat weeïge tarwesmaak is gewoon niet ons ding. Die zweemt er echt een beetje doorheen. Geef mij maar de scherpere boksmaak van concerngenoot Amstel. Toch kan ik me voorstellen dat er mensen zijn die de tarwebok best lekker vinden. Goed, hij is niet heel krachtig en smaakt ook een beetje chemisch. Maar niet zo erg als bij andere brouwerijen. En de nasmaak voldoet prima.
De Heineken Tarwebok is eigenlijk een typisch Nederlands bokbier: zoet, warm, veel karamel en lekker wrang in de nasmaak. Maar ook wat chemisch en zwak. En ja, die tarwe…
sterren_3

 

Alfa Bokbier 6,5%

Alfa bokbier 2015 bockbierAlfa is niet zomaar bokbier maar Limburgs bokbier, volgens het etiket. Wat dat verder betekent weten we niet maar ach, een beetje regionale trots is nooit verkeerd. En Limburgs of niet, het is zeker een bokbier. Niet heel rood maar wel een beetje en verder vooral donkerbruin. De schuimkraag is rijk en grof en vol en dat ziet er goed uit.

Je ruikt niet zoveel en misschien komt dat door het gebrek aan hop. Want als je proeft, proef je vooral zoet. In de nasmaak zit nog wel een hintje van bitterheid maar aromahop zit er echt niet in. Normaal gaan we dan mauwen over balans enzo (en die is er dan ook niet) naar laten we het eens van een andere kant bekijken. Want Alfa Bokbier is dan wel zoet, hij is ook wel heel lekker zoet. Mooi diepzoet. Een beetje een tint van honing. En verder natuurlijk ook best karamel en salmiak maar dan vooral in een zoete combinatie. En na een tijdje wennen merk je toch nog een beetje een wat wrangig nasmaakje.

Het eendimensionale Alfa is niet het beste bokbier maar wat als je net natgeregend bent in een herfststorm? Dan is hij eigenlijk best heel lekker.

sterren_35

 

Grolsch Rijke Bok 6,5%

Grolsch herfstbok 2015 bokbier bockbier

Zeggen  dat we nooit zo onder de indruk zijn van het speciaalbier van Grolsch is nogal een understatement. Grolsch kan goed pils maken, zolang dat geen Kornuit is, maar al het andere is vies. Heel vies. Chemisch vies. ook hun bokbier was altijd zo. Ridicuul zoet en chemisch. Tot ineens vorig jaar zowel de zoete smaak en de chemie veel minder was. Ja, het was niet meteen een fantastisch bier maar toch.

Dit jaar heet de Grolsch ‘ Rijke bok’ . Dat belooft niet veel goeds. Met zijn wat lafbruine kleur ziet hij er ook niet fantastisch uit, zoals de Tarwebok van Heineken. Wat smaak betreft gaat Grolsch verder op de ingeslagen weg: minder zoet en minder chemisch. Daar zijn we blij om natuurlijk maar voor je naar de winkel rent: echt een drinkfeest is het nog niet. Waar Alfa een zoet bier een mooie smaak mee weet te geven, daar blijft Grolsch die medicinale, chemische nepsmaak houden.

Hop lijkt er niet in te zitten. De nasmaak is ook veel minder dan bij de andere bieren uit deze test. Niet dat karamel – salmiak-achtige en al helemaal niet wrang. Dat is een gemiste kans want fat is vaak het lekkerste aan een bokbier.

Grolsch deed het vorig jaar beter dan ooit maar sindsdien merken we geen progressie. Dat is jammer.

sterren_2

 

 

 

Conclusie

Amstel blijft de koning van het grootschalig gebrouwen bokbier. Zelfs al is het ietwat industrieel, dan nog moet je van goede huize komen om iets beters te maken. Heineken maakt met zijn Tarwebok een bier dat er mooi uit ziet maar wat smaak toch echt minder is dan Amstel. Alfa laat zien hoe een zoet bokbier ook lekker kan zijn. Grolsch laat zien hoe een zoet bokbier heel vies kan zijn. Waarom toch, vragen we ons voor de zoveelste keer af.

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

4 gedachten over “Bokbier test 2015 nummer 4: Amstel, Heineken, Alfa en Grolsch

 • september 29, 2015 om 21:21
  Permalink

  Jammer dan die Dubbelbock van Brand niet is getest. Dat is naar mijn mening een fijne Bock tussen al die (vieze) zoete bruine drankjes van de andere brouwers. En een hele andere Bock!

  Beantwoorden
 • oktober 14, 2015 om 19:53
  Permalink

  Mijn Man vindt Heineken Bokbier het lekkerst hij heeft al verschillende soorten bokbieren gehad maar bij Heineken proeft die de minste echte tarwe

  Beantwoorden
 • oktober 16, 2015 om 16:36
  Permalink

  Het is jammer dat deze “test”beperkt is naar de merken die je al zoveel tegenkomt, terwijl er veel meer brouwers zijn.Gelukkig zijn er ook steeds meer hobbybrouwers die hun weg naar de bokbiertjes weten te vinden.
  Momenteel proef ik de Grolsch herfstbok .Deze veel te zoete bier regeert gelijk je smaakpupillen. Jammer.Ook de afdronk is toch wel een klein beetje verrassend die hangen blijft.Wat eigenlijk ook naar mijn mening zo hoort. Als je in het glas ruikt? dan blijft de aroma uit. Jammer.
  Smaken verschillen ,maar de voorgaande jaren was Amstel een goed bokbiertje.

  Beantwoorden
 • oktober 21, 2015 om 11:23
  Permalink

  We zijn nog lang niet klaar met testen. Jammer genoeg kunnen we er maar een paar per keer proeven. Blijf lezen.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.