Bokbier test 2015 deel 13: Oedipus, Vriendschap, Winbuul, Ramses, Rock city en de 7 deugden

Deel 13 in de bokbier test 2015. En we zijn er nu wel klaar mee. Zoveel bokken gedronken en beschreven. De kwaliteit ging van hoog tot laag. Een aantal geweldige bokken gedronken, maar er waren er ook veel die compleet door het ijs gingen. De hoeveelheid was dit jaar wel enorm. Volgende week doen we nog een samenvatting en dan door naar de kerstbieren. Wat een ellendig leven hebben we toch.

bokbier 2015Oedipus Speciaal

Oedipus is nooit te beroerd om wat te experimenteren, saisons met citroengras en peper, tripels met rode peper. Hun kruidenrek staat gevaarlijk dichtbij de brouwketel, zullen we maar zeggen. En hun bokbier is geen uitzondering. Gebaseerd om Chai thee. Zit het erin dan? Nee, Oedipus heeft hun bok verrijkt met lactose en Garam Masala kruiden. En die combinatie komt samen in een wat chemische geur. Koekjes halen we er uit maar ook van die vies gele snoepbanaantjes. Die Garam Masala kruiden proef je net op het eind. De Speciaal eindigt met een klein kruidig randje.

Lekker? Ik weet het niet. Mischien wat vaker proeven. We bedachten ons wel dat je er waarschijnlijk lekker ijs van kunt maken. Bokbier? Nee dat toch liever niet.

sterren_25

 

 

.

.

bokbier 2015Vriendschap tarwebock

Vies, met een hele grote hoofdletter H. De tarwebock van brouwerij de Vriendschap is zo vreselijk vies dat er wel iets mis moet zijn. Hij smaakt metalig, dunnig en vooral naar zeep. Hopelijk was dit niet de bedoeling want bij ons is ie meteen de gootsteen in verdwenen. Waar hebben we de halve sterren gelaten?

Ster_half

.

Dampegheest bockbier 2015Dampegheest

Zo’n brouwerij waarvan je nooit wat drinkt, dat was een beetje ons gevoel bij Dampegheest. We moesten ook even op zoek naar waar ze nou eigenlijk vandaan komen (Noord Holland). Hun bok blinkt vooral uit in middelmatigheid. Deze kan echt niemand in de weg zitten. Hij heeft een aardige bitterheid en een klein zuurtje. Hij mist wat wrangheid en salmiak. Vooral heel erg middle of the road. Het is maar goed dat we tijdens het drinken gelijk aantekeningen hebben gemaakt, want anders waren hem compleet vergeten.

sterren_2

.

Windbuul Herfstbock 2015Windbuul herfsbock

Mout, vooral heel veel mout. Brouwerij Berghoeve gebruikt wel zeven soorten mout in hun Windbuul. Dat vertaalt zich niet echt in een vol bier. Hij blijft wat dun en wijnerig. Heel veel koolzuur, dat dan weer wel. Je gaat er flink van boeren. Maar door die wat zurige, dunne smaak met dat vele koolzuur komt hij wel erg hard over. Niet echt iets wat je wil drinken in de herfst. Dan zoek je toch naar wat zachte en volle bieren. Jammer. Ook deze hebben we verwezen naar de gootsteen.

sterren_1

.

Ramses bier lambok 2015Ramses lambok

Stiekum draait Ramses ook alweer lang mee. In 2013 brouwt Ramses Snoei in een eigen brouwerij. Veelal single hop bieren, maar voor zijn bok maakt hij een uitzondering. De geur is niet geweldig: nogal muf. Ook ruikt ie een beetje chemisch, bijna naar een ziekenhuis. De smaak mist, zoals veel bokken dit jaar, de salmiak en zoetigheid. De hop daarintegen is dan wel weer uitstekend gedaan. Mooie volle hopbitterheid, dat kan ie wel. Uiteindelijk moeten we concluderen dat de Lambok niet zo heel compleet is, als bok.

sterren_25

.

Bockolade 2015Rock City Bockolade

Wij moeten dan wel weer grinniken om zo’n naam. We houden wel van woordspelingen. De chocola is echt heel goed gedaan. Je proeft hem, maar hij overheerst niet. En de chocola past prima bij de bokkige smaak. Alleen missen we de wrangheid wel een beetje. Misschien gaat dat ook niet zo goed met de chocola en hebben ze daar rekening mee gehouden. Let wel op, het is een zwaar bier. En dat haal je er niet meteen uit. Verraderlijk dus. Prima.

sterren_3

.

Bock+sprong 20157 Deugden Bok+Sprong

Een bok met rozijnen. Een paar jaar geleden was er een serie bokken met fruit; dadels, vijgen en rozijnen. Emelisse brouwde toe de bok met rozijnen. We vonden dat toen maar een beetje moeilijk. Bok met rozijnen neigt zo snel naar wijn. De bok+Sprong is daar geen uitzondering op. Bijna een wat zurige port. Maar gek genoeg ook met redelijk wat hop. De wrangheid krijg je in dit geval van de rozijnen maar op een of andere manier is dat niet hetzelfde als in een normale bok. Het is maar een moeilijke, dit. Het is echt wel een bok maar tegelijk ook niet. Lastig hoor zo’n bokbiertest. Weet je, eigenlijk is ie best lekker, maar je moet wel echt van rozijnen houden.

sterren_3

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Een gedachte over “Bokbier test 2015 deel 13: Oedipus, Vriendschap, Winbuul, Ramses, Rock city en de 7 deugden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.