Bokbier test 2015 deel 12: Naeckte en Zondebok, Us Heit, Scheveninger, Veluwse Schavuit en Witte Leeuw Oktober 23

We dachten even dat we door al dat bokbier heen waren. Maar gelukkig liepen we nog een slijter binnen die een stapel nog niet gedronken bokken had. Met een lege portemonnee en een volle achterbak kwamen we weer thuis.

Tijd voor deel 12 van de (zeer) grote bokbier test van 2015!

Naeckte bock 2015Naeckte Bock

Even een waarschuwing vooraf. Open deze bok vooral in de keuken. Hij spuit alle kanten op! Door schade en schande wijs geworden openen wij al onze bieren in de keuken, dus niks aan de hand. De Naeckte Bock ruikt heerlijk salmiakkerig. Echt iets voor na een wat gure herfstwandeling. Het is gewoon een erg solide bokbier. Prima in balans, lekker zoet met een kleine bite. Echt lekker om bij op te warmen. Minpunten? Tsja, hij voldoet aan alle bokbiereisen maar blijft wel een beetje op de vlakte. Ja ik weet het, we zijn wat zeikerig maar ook wat verwend door al die bokken. De Naeckte bock blijft gewoon niet hangen.

sterren_25

 

 

 .

 .

Zondebok 2015Zondebok

Een etiket wat we zelf hadden kunnen maken. Beetje photoshoppen, op het kopieerapparaat en klaar. En dan nog eens zwart op rood, compleet onleesbaar. We houden wel van dat huiselijk geklooi. Voor ons begint het al goed.

Na het inschenken moeten we toch een beetje terug in ons enthousiasme. De Zondebok ruikt een beetje naar schoonmaakmiddel. Eigenlijk een rare combinatie van zoetige kruidigheid met Ajax. Dat schoonmaakmiddel halen we ook een beetje uit de smaak. Maar gelukkig nog wel op de achtergrond. Het is vooral die kruidigheid die overheerst. Er zit wel veel smaak aan, alleen jammer genoeg niet de juiste smaak.
Het huiselijke amateurisme hebben we liever alleen op het etiket en niet in het bier.
sterren_15

 

.

 .

Us Heit Twels Bokbier 2015Us Heit twels bokbier

Us Heit, bestaat het nog? Kennelijk wel. Ze verkopen nog steeds bier en ze hebben een website.  Laten we bij het inschenken meteen maar met de deur in huis vallen: hun bok stinkt naar natte hond. Qua uiterlijk is het nog wel wat, mooi roodbruin met een flinke witte schuimkraag. Maar die geur, man man, wat een geur. Ze maken het drinken wel erg lastig op deze manier.

De smaak is wat minder smerig, nog steeds niet echt lekker maar niet zo erg als de geur doet vermoeden. Beetje vlak met een beetje smaak van toast. Absoluut geen hoogvlieger deze.

sterren_15

 .

.

Scheveninger herfstbock 2015Scheveninger herfbock

Wat een mooie bok. Kleur en schuimkraag zijn echt heel goed. De geur doet een beetje denken aan rozijnen en dadels. Er zit wat zurigs aan. Die zurigheid komt ook terug in de smaak. Hij trekt wat samen aan de zijkant van je mond. Hij is lekker wrang, dat hebben ze echt goed gedaan.

We missen wel een beetje de hopsmaak en de zoetigheid. Neig je zelf wat meer naar de zure bieren dan zul je dit echt een hele lekkere bok vinden. Zelf houden we toch wat meer van een wat meer complete bok. We vinden hem lekker maar hij mist ballen.

sterren_25

 .

.

 

Veluwse Schavuyt 2015Veluwse schavuit

Deze schavuit ruikt behoorlijk zoet, maar dan wel een alcoholische zoetigheid. Maar deze bok is gewoon een zeer beschaafde 6,5%. Mooi donker maar toch met een zweempje robijn erin. Appetijtelijk.

De Veluwse Schavuit is zeker geen slechte bok. Mooi zoet met een lekkere bitterheid. De bokkige salmiaksmaak is dik in orde. Wat missen we dan nog? Er had net wat meer karamel in gemogen. En een kleine bite was ook niet verkeerd geweest. Dan had ie net wat meer gelaagdheid gehad. Maar al met al geven we hem wel 3,5 sterren.

 

sterren_35

 

 

 .

 .

 

De Witte Leeuw Oktober 23

Witte Leeuw Oktober 23 2015Wat betreft het uiterlijk mogen we niet klagen dit jaar. Eigenlijk zien alle bokken er prima uit. En de Witte Leeuw stelt ook niet teleur. Mooi robijnrood met ook hier weer een fijne witte schuimkraag. We hebben wel wat moeite met de geur, die halen we er niet zo uit. Je ruikt bijna niks, alleen een beetje alcohol.

En consequent als ze zijn zetten ze dat ook door in hun bier. Die is wel heel erg licht van smaak. Beetje kruidig, beetje zoet en eigenlijk geen enkele nasmaak. We vinden hem maar moeilijk om te proeven. Is hij nog gewoon heel erg licht of gewoon vlak? Weet je, de Oktober 23 is gewoon allebei. Je moet echt op zoek om iets te proeven. Voor een bokbier is dat geen pré. We konden eigenlijk niet echt iets vinden om af te zeiken maar ook niks om enthousiast van te worden. Anderhalve ster (denken we?).

sterren_15

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

4 gedachten over “Bokbier test 2015 deel 12: Naeckte en Zondebok, Us Heit, Scheveninger, Veluwse Schavuit en Witte Leeuw Oktober 23

 • november 4, 2015 om 14:15
  Permalink

  Hey… zien we daar links ook nog een Dampegheest Bokbier op de foto? 🙂
  Leuk! We wachten in spanning op jullie beoordeling in deel 13…?

  Beantwoorden
 • november 4, 2015 om 14:23
  Permalink

  Hm, we waren niet echt heel erg onder de indruk van Dampegheest….Maar die komt inderdaad in deel 13.

  Beantwoorden
  • november 4, 2015 om 14:57
   Permalink

   Dat kan Hayo, we vinden zelf ook dat onze herfstbock kan verbeteren. Onze lentebock daarentegen is echt een aanrader! Alvast als tip voor over een half jaartje 😉

   Beantwoorden
 • november 7, 2015 om 00:42
  Permalink

  Ik ben benieuwd naar jullie mening over de Gerardus herfstbok! Wordt gebrouwen door Gulpener, verkrijgbaar bij de Lidl. Niet de eerste plek om naar een goede herfstbok te zoeken, maar wie weet..

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.