Bokbier test 2015 deel 11: Barbar, La Chouffe, Mommeriete, Oersoep en Gulzige Gans
Deel 11 van onze bokbiertest 2015. We beloven dat het er echt bijna op zit… voor dit jaar dan.
Barbar Bok
Als we heel vals zouden zijn, dan zouden we schrijven dat Belgische bokbieren haastig in elkaar gezette bruine bieren waren met een toegevoegd karamelsmaakje. En in het geval van Barbar is dat ook echt zo. Gelukkig trakteert Barbar je nog wel op een mooie koolzuurknal bij het openen van het beugelflesje. Helaas heb je dan wel het beste van dit bier al achter de rug.
De Barbar ruikt naar een stal, net zoals een saison. Niet direct wat je verwacht van een bok maar het is natuurlijk wel een Waals bier, dus vinden we dat het mag. Daarna wordt het alleen maar Belgischer: zwaar, donker en zoet. Maar war betreft smaak en kwaliteit is het helemaal geen Belgisch bier. Er is gewoon niet zoveel aan. Er is geen mooie balans, geen hop, geen boksmaak, eigenlijk niks. Veel koolzuur en verder een wat ranzige bijsmaak.
De Barbar bok is geen lekkere bok. En ook geen lekker Belgisch bier. Gewoon overslaan dus.
.
La Chouffe Bok
Nog een Belgische bok. Je moet maar durven. En we durven. Want het is een La Chouffe en dit Ardense bier is over het algemeen prima te drinken. En dan die guitige kabouters, wat wil je nog meer? Nou, een beetje meer rood zou wel fijn zijn voor de betere herfst-ervaring. Want de bok van La Chouffe is wel erg bruin. En de weelderige schuimkraag zakt ook al snel in.
Wat erger is: hij ruikt als een heel gewoon Belgisch biertje. En wat nog erger is: hij smaakt ook als een heel gewoon Belgisch biertje. En dat zou allemaal geen ramp zijn als je op zoek bent naar een heel gewoon Belgisch biertje. En dat ben je niet want je wil een bok, want het is herfst en op het etiket staat ook ‘Bok’. Nou goed, hij is ietsje zwaarder gehopt dan een willekeurig ander Belgisch biertje maar meer moeite hebben ze niet gedaan, bij La Chouffe. En met bokbier heeft het niks te maken. De Bok van La Chouffe kan net zo goed een bittere dubbel zijn. En op het eind is hij ook nog eens viezig zuur. Bah.
De Bok van La Chouffe is een kansloze persiflage op zowel een herfstbok als een Belgisch bier.
Mommeriete Rookbok
Rookbieren vormen altijd een risico: het kan fantastisch uitpakken of ze smaken alsof je een asbak leegdrinkt. En eerlijk gezegd is het meestal dat laatste. Het blijkt moeilijk om die rooksmaak echt onderdeel te laten zijn van het volledige smakenpallet van een bier. Meestal proef je een soort rookgordijn dat de smaak van het bier een beetje verhuld. De Mommeriete rookbok heeft daar ook een beetje last van. En de bruine kleur helpt ook al niet mee.
Je ruikt namelijk een wat spekachtige smaak. En waar dat bij, bijvoorbeeld, een Alaskan Smoked Porter heel erg lekker is, daar slaat Mommeriete de plank een beetje mis. Deze rookbok ruikt en smaakt naar een rookworst. Niet echt een plezierige ervaring. En daaronder zit dan een wat matig bokbiertje. Wat ons betreft geen succes.
Voor de ervaring is dit wel leuk om eens te drinken maar ik zie mijn herfstavonden liever gevuld met andere bokbieren.
Mommeriete Gramsbarger Dubbel Bock
.
Bonusbieren: bier zonder sterren
.
Bonusbier Oersoep Sexy Motherbocker
Oersoep is een jonge brouwerij in Nijmegen. Maar in tegenstelling tot de meeste andere jonge brouwers kunnen ze bij Oersoep ook echt brouwen. Niet in grote hoeveelheden helaas en hun bieren zijn dan ook pijnlijk duur. Maar wel lekker en bijna altijd leuk om te drinken. Want ze houden wel van een experimentje.
We dronken hun Sexy Motherbocker op het Pint Bokbierfestival in Amsterdam. Een bier met die naam zou van ons blind 5 sterren hebben gekregen maar helaas: het is nauwelijks te koop en dus geven we geen punten. En dat is echt jammer want Oersoep heeft er een erg bijzondere bok van gemaakt. Want het is niet alsof we dagelijks een Oersoepje achterover slaan maar we herkenden de Sexy Motherbocker wel gelijk als een Oersoep-bier. Hij ziet er goed uit: mooi donker en ook de schuimkraag is goed. Maar aan de zure geur merk je al gelijk dat dit geen klassiek bokbiertje is.
Als je hem drinkt herken je hem wel als bokbier maar geen gewone. Hij is zeker eerder bitter dan zoet maar de combinatie met die mooie, complexe zure smaak maakt dit bier zo bijzonder. En dan proef je ook dat je een Oersoep-bier aan het drinken bent. De nasmaak is trouwens wel echt een bokbier. Je proeft duidelijk de salmiak en laurier. En de nasmaak is ook mooi wrang en blijft lekker hangen.
Bier van Oersoep is al niet heel makkelijk te krijgen en deze Sexy Motherbocker kwamen we alleen tegen op festivals. Jammer en geen sterren dus.
We vinden het knap hoe Oersoep met hun Sexy Motherbocker een echt ‘eigen’ bokbier heeft gemaakt. Een leuke variatie op het concept. En dat dan wel te herkennen is als een echt Oersoep bier. Hopelijk brouwen ze volgend jaar wat meer, zodat we hem overal kunnen kopen. Als hij zo goed blijft als dit jaar, dan kunnen we aardig wat sterren uitdelen.
Bonusbier Gulzige Gans Bokkige Bok
Soms kom je een bier tegen dat zo goed als perfect is. En dat gebeurde ons toen we in de kroeg een Bokkige Bok van brouwerij de Gulzige Gans dronken. Hij was dan wel van hoge gisting maar toch erg drinkbaar. En vol van smaak maar zonder smaak te veel. En toch viel er heel veel te proeven. Hij was eigenlijk alles wat je lekker vindt in alle andere bieren. Een heerlijke zoete bok natuurlijk, zoals een bokbier lekker zoet moet zijn. Maar ook weer mooi bitter van de hop. En ook weer kruidig, zoals dat lekker is in een herfstbier. En van al die smaken dus niets te veel.
De balans was dus briljant. En al het andere was ook goed. De kleur, mooi robijnrood met bruin. En ja, die nasmaak. Die is bij mindere bokken vaak als heel goed en bij de Bokkige Bok was hij natuurlijk fantastisch. Echt een topper. We zouden hem zo vijf sterren geven.
De Gulzige Gans is een thuisbrouwerij. En ze brouwen maar heel weinig. Te weinig. Hij stond ook niet op de kaart van de kroeg en we mochten maar 1 flesje kopen. Anders moesten ze een andere klant teleurstellen. Sympathiek maar wel jammer.
Wat bokbier van La Chouffe betreft; volledig mee eens. Wat een schraal aftreksel.
Waarschijnlijk trappen veel mensen er in omdat de Chouffe gewoon wel een lekker bier is. Donc!