Bokbier in 2013 (deel 3)

De bokken doen het goed dit jaar. Het lijkt wel of er meer bokken zijn dan ooit. Natuurlijk zijn er de grote jongens maar ook alle middenmoters en kleine brouwerijen doen goed hun best. Wij drinken dan ook maar lustig verder.

WildebokWildebok
De bok van Scheldebrouwerij was vorig jaar uitgeroepen tot lekkerste bok van het jaar. Dan is het altijd maar spannend of ze dat dit jaar weer waar kunnen maken. En inderdaad een uitstekende bok. Alles zit erin. Hij is mooi donkerrood, tegen het bruine aan. Je proeft de karamel en het zwartwit smaakje. En de nasmaak is mooi bitter zoals het hoort. Echt een mooie volle smaak. Dus dit jaar weer de lekkerste bok? Ik weet het niet. Het is echt een schitterende bok maar misschien is hij wel iets te perfect. Ik vind bieren met een randje veel leuker om te drinken. En de Wildebok is zo’n beetje spiegelglad. Maar ik ben natuurlijk gewoon een zeurpiet. We zullen het zien.

La Trappe bokbierLa Trappe
Deze schenkt mooi in. Lekkere romige en stevige schuimkraag. Donkerbruin van kleur. La Trappe ruikt lekker, een klein beetje zurig. De smaak is stevig, erg stevig zelfs. Doe je een bokbieravondje? Drink deze niet als eerste. Mooie karamel smaak met donkere smaken. Je proeft leer en tabak. Bitter en een beetje gebrand. Eigenlijk iets te heftig voor een bokbier. Je merkt dat het een trappistenbrouwerij is. Ze zijn zeker niet bang voor smaak. Lekker maar is net als vorig jaar te veel een trappist en te weinig een bok.

Nelis bokbierNelis herfstbock de Prael
De trots van Amsterdam. 7,4 procent alcohol en lekker donkerrood met een kleine schuimkraag. Je ruikt wel meteen een beetje medicijngeur. Verder zit er weinig geur aan. De smaak is wel oké maar ook een beetje flauw. Het duurt minimaal een half glas voordat er echt iets loskomt. En dat kan niet bij een bok. Een bok drink je na een koude herfstwandeling door het bos of als je natgeregend bent op weg naar huis. Dan wil je niet een half bier opdrinken voordat je iets proeft. Ik laat de Nelis volgende keer gewoon staan.

LambokRamses lambok
Gebrouwen bij de 3horne door Ramses Snoei. Een redelijk lichte bok met 6,8 procent. Ramses is niet bang voor een experimentje. En dat laat hij zien in dit bier. Een single hop bok. En dan ook nog eens met een obscure poolse hop: Sybilla. En als je dan toch van de gebaande paden af bent kun je er nog wel een schepje bovenop doen. En in dit geval is dat dry hopping. Das wel heel veel experimenteerlust in een bier. Nadeel van single hop kan zijn dat het wat één dimensionaal wordt. En dat is hier helaas ook gebeurt. En Sybilla gaat gewoon niet zo goed met een bok.  Deze poolse hop is nogal scherp en fris. En voor een bok is dat niet zo’n gelukkige combi.

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Een gedachte over “Bokbier in 2013 (deel 3)

  • oktober 17, 2013 om 07:21
    Permalink

    Ik kan me helemaal vinden in je bevindingen…….

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.