Bokbier in 2013 (deel 2)

Deel 2 van de 2013 bokken. Dit keer gaan we eens kijken naar de grote bokken. We fietsten naar de supermarkt en haalden de schappen leeg. De bokken van de grote Nederlandse brouwers:

Grolsch herfstbok 2013Grolsch rijke herfstbok
Dat Grolsch jaar in jaar uit de trofee voor glazuurvermorzeldende zoetheid in wacht sleept, was ze kennelijk niet genoeg. Suikerwater met alcohol moet je ook mooi marketen. En dat doen ze in stijl. In een half liter blik. Je voelt je toch een beetje een zwerver als je bij de supermarkt in de rij staat.

Gelukkig zorgt Grolsch dit jaar weer voor een uitermate consistent. Zoals elk jaar weet Grolsch Bok zoet weer naar eenzame hoogte te brengen. Het is niet al te zwaar met 6,6 % alcohol. Het bier ziet er bij het inschenken al zoet uit. Donker en het slaat ook meteen dood. Een geur is er eigenlijk niet. Het ruikt niet eens zoet. Maar als ik hem drink kan ik er niks anders dan zoetigheid uit halen. Geen hop, geen kruidigheid geen enkele pit. Alleen maar mierzoete karamel

Heineken Tarwebok 2013Heineken tarwebok
Heineken valt nooit tegen maar verrast ook nooit. Hun tarwebok heeft een beetje weeïge, zoete geur. Maar gek genoeg niet onaangenaam. Hij smaakt lekker soepel, er zitten geen enkele rafelrandjes aan. Het is zoet met een klein beetje hoppigheid. Niet heftig en niet speciaal maar ook niet vies.
Mist wel de bite van een echte bok. Geen drop of salmiak. Het is bijna alsof iemand ze heeft uitgelegd waar een bok naar moet smaken, terwijl ze zelf nooit een bok hebben gedronken.

Hertog Jan Bockbier 2013Hertog Jan bokbier 2013
Ik vind het altijd mooi als er een jaartal op het bier staat. Op de een of andere manier word ik daar altijd vrolijk van. Alsof je echt iets speciaals drinkt. Na het inschenken ben je het schuim snel kwijt, das dan wel weer jammer. De geur is licht zurig maar niet op een vervelende manier.

Bij het drinken moet je wel even wachten op je bok. In het begin is Hertog Jan te slap. Er zit echt te weinig smaak aan. Pas na het doorslikken krijg je bok door. En dan ook niet eens heel heftig. De nasmaak is dan wel weer prima. Deze bok komt erg langzaam op gang. Aardig maar gaat niet heel hoog scoren.

Brand dubbelbock 2013Brand dubbelbock
Ah de enige echte bok oudgediende. Dit is wel de klassieker onder de bokken. Maar kan deze dinosaurus nog wat potjes breken in 2013?Hij is wat zwaarder dan de gemiddelde bok. Qua kleur dan juist weer wat lichter dan de rest. Een ingeschonken dubbelbock nodigt echt uit tot drinken. Met zijn schitterende witte schuimkraag is het is een heel mooi bier om naar te kijken.

Maar bier moet je drinken en niet naar kijken. En ook in het drinken stelt de dubbelbock niet teleur. Eigenlijk zoals altijd een schitterende volle smaak. Je proeft zoete vijgen en karamel, snel gevolgd door een zoute dropsmaak. De nasmaak vloeit uit in een lekkere hopbitterheid.
Brand zou dit jaar wel eens hoog kunnen eindigen.

Amstel bok 2013Amstel bok
Dit jaar heeft Amstel eindelijk eens de medaille met ‘beste bokbier’ van zijn verpakking gehaald. Dat mag ook wel, die prijs hebben ze volgens mij een jaar of drie geleden gewonnen. Van de grote brouwerijen is Amstel eigenlijk de enige die je elk jaar blind kunt kopen. Amstel is eigenlijk altijd goed. Dus kocht ik meteen maar een sixpack.

En inderdaad, ook dit jaar is Amstel weer erg solide. Goeie smaak, mooie kleur en hij smaakt uitstekend. Hij is zoet waar hij zoet moet zijn, droppig waar hoort en bitter zoals een goeie bok moet zijn. Gewoon een erg goeie bok. Er zijn betere bokken maar Amstel is een van de weinige supermarktbokken die je zonder blikken of blozen aan je vrienden kunt schenken.

De zoektocht gaat verder…
Dat waren de bokken van de grote jongens. Eigenlijk weinig verrassend. Maar dat is denk ik ook wel te verwachten van de grote brouwers. Wij gaan verder op zoek naar de volgende bokken. Eens kijken wat we kunnen vinden….

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

4 gedachten over “Bokbier in 2013 (deel 2)

 • oktober 9, 2013 om 22:44
  Permalink

  Na jaren heb ik weer eens een Bavaria Bock en een Heineken Bock gedronken. Aan de Grolsch waag ik me niet meer. De Heineken viel mee, zoet maar niet tè, een zesje wat mij betreft. Bavaria Bock vond ik vies, te zoet.

  De Amstel Bock is m.i. minder goed dan een paar jaar geleden, mist wat body. Toch nog een 6,5 van mij.

  Gulpen, La Trappe, Texels en Budels zijn lekkere bokken, allen krijgen een 7 van mij.
  De Jopen springt er tot nu toe, net zoals de IJbok, boven uit met een 7,5.

  Nu nog de echte toppers tot me nemen zoals o.a. Nelis, Ezelenbok en IJsbok.

  Beantwoorden
 • oktober 10, 2013 om 17:43
  Permalink

  De “grote jongens” laten de smaakpapillen huilen. Wat een bocht. Ook Amstel kan mij totaal niet bekoren. Hertog jan nog niet gehad, maar alweer 20 anderen. Voor mij springt tot nu toe Maallust eruit. Komende weken hoop ik er weer 80 verschillende te proeven.
  http://www.bier-tent.nl/bokbieren2013

  Beantwoorden
 • oktober 11, 2013 om 15:38
  Permalink

  wel geen Nederlandse bok maae de duitse weihenstephaner korbinian doppelbock voor mij tot nu toe de beste

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.