Bokbier in 2013 (deel 1)

September is nog niet voorbij of het eerste bokbier ligt al in de winkel. Officieel opent het bokbierseizoen pas op 7 oktober. Ook dit jaar wint de commercie het weer van de de bokbiertraditie. Vorig jaar riepen we al op tot een duidelijke start van het bokbierseizoen. Het is per slot van rekening onze enige Nederlandse biertraditie. Ach ja, een vroege start geeft ons wel wat extra bokbiertijd. Vol enthousiasme doken we op de eerste bokken die we konden vinden. Deel één van nog vele reviews die gaan komen.

Alfa bokbierAlfa bokbier
We starten rustig. 6,5 % alcohol en volgens het etiket houdbaar tot oktober 2013. De Alfa moet je dus wel heel snel opdrinken. Of misschien moet je deze wel overslaan. Want Alfa imponeert ook dit jaar totaal niet. Deze bok is flauw en heeft weinig smaak. Ze mist de pit en de caramel. Een hap slik weg bier. Eigenlijk precies dezelfde opmerkingen die we vorig jaar hadden. Het is een bok maar je moet wel erg goed zoeken. Jammer.

Budels HerfstbockBudels bock
Ook 6.5 % alcohol en ziet er mooi uit. De smaak is beter dan de Alfa maar nog niet echt wat we zoeken. Budels mist de balans. Er is lekker wat zoethout en salmiak. De pit zit er wel in dus. Persoonlijk vind ik dat een goede bok die pit moet compenseren met wat zoetigheid en wat caramel. En die zoetige tegenhanger heet Budels jammer genoeg niet. De nasmaak is minimaal een zelfs een beetje muffig. Nee, ook de Budels is niet mijn favoriet.

Lindeboom HerfstbockLindeboom herfstbock
Kijk, dit begint er op te lijken. Met 7% een tikje zwaarder dan de eerste twee. Met de Lindeboom begin je de herfst te proeven. Lekker romige schuimkraag.  Mooi robijnrood, precies zoals je een bokbier wilt zien. Vorig jaar gaven we de Lindeboom de allerhoogste score. Die score zit er niet echt in dit jaar. Alles klopt wel aan deze bok, zoet-pit balans, mooie kleur. Hij is alleen wat dunnetjes. En dat kost punten.

Jopen bokbierJopen 4-granen bok
Als je neus in een glas Jopen bokbier steekt ruik je herfst. Echt waar. Hij is een beetje rokerig en zoethouterig. Het is alsof je de gevallen blaadjes ruikt. Nog voordat je een slok gedronken hebt heb je al het echte bokbiergevoel.
De belofte van de geur wordt compleet nagekomen in de smaak. Dit is bokbier voor mannen. Vol, herfstig en met een flinke bite. Alles wat een bokbier moet hebben zit erin. Salmiak, zoethout en caramel. Maar de Jopen bok heeft nog iets extra’s, als ik me niet vergis zit er ook nog iets rokerigs in. En dat geeft deze bok net iets extra herfstigs mee.

De eerste conclusie
Heerlijk, dat bokbierseizoen. Iedereen constant in discussie over welke bok nou wel lekker is of niet. Mijn standpunt is duidelijk. Jopen is de beste bok tot nu toe. Maar we hebben nog heel veel bokken te gaan. Ik ben benieuwd of Jopen tot de laatste bok overeind blijft.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

4 gedachten over “Bokbier in 2013 (deel 1)

 • oktober 2, 2013 om 12:13
  Permalink

  Ik wil niet bijdehand zijn maar,… eh, zou de Alfa geen 2012 of zelfs 2011 bokbier zijn?

  Beantwoorden
 • oktober 2, 2013 om 12:16
  Permalink

  Theoretisch mogelijk. Maar daar was de smaak niet naar. En dan ben ik ook nog eens enorm genept door de slijter. Ben er toch vrij zeker van dat het een exemplaar uit 2013 is.

  Beantwoorden
 • oktober 5, 2013 om 21:10
  Permalink

  Bij het lezen van het alfa etiket “tenminste houdbaar tot oktober 2013” vandaag bij de slijter, heb ik het laten staan. Het zal toch niet zo zijn dat het een drukfout is.

  Beantwoorden
 • oktober 8, 2013 om 09:39
  Permalink

  Ook al zou het een bok van vorig jaar zijn dan is hij vermoedelijk toch de moeite waard denk ik, Hendry. Je ziet vaak mooie smaakontwikkelingen in “oudere” bokken. Ik zet ook wat aan de kant om volgend jaar in mijn winkel te zetten maar communiceer dat vervolgens. Over de datum verkoop ik natuurlijk niet.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.