Bokbier in 2013 : vruchtenbok

Vruchtenbier, het is lopen op een slap koord. Of het gaat goed of je gaat keihard onderuit. Dapper dus dat drie brouwers dit jaar het aandurfden om een bokbier met vruchten te maken. Vorig jaar zagen we notenbokken voorbij komen, dit jaar is het podium voor het fruit. Spannend.

Vruchtenbok dadelsDadels van de Prael
Een erg donkere bok. Dat contrasteert wel weer mooi met de hagelwitte schuimkraag. Zo’n schuimkraag die van die mooie witte randen achterlaat in je glas. De geur is behoorlijk zoet, maar niet uitgesproken dadelachtig. Als je echt goed ruikt haal je er in de verte iets uit. Dadels? Ik weet het niet maar het is wel iets fruitigs

Qua smaak is het een niet erg verassende bok. Pas toen ik het glas zo goed als op had meende ik iets van dadels te ontwaren. Ik verwachte een bijna oosters aandoende bok. Een Marakech bok zeg maar. Maar voor die plakkerige mondvullendheid moet je niet bij de Prael wezen. Het is een nogal nikszeggend bier. Als je een vruchtenbier maakt, zorg dan dat het ook echt naar vruchten smaakt.

Vruchtenbok rozijnenRozijnen van Emelisse
Een enorme wijnachtige zurige geur drijft het flesje uit. Niet heel gek voor een bier met rozijnen natuurlijk. Volgens het etiket zit er kaneel, steranijs en rozijnen in. In de smaak zijn het vooral de rozijnen overheersen. Lekker? Niet echt.

Maar je proeft hier wel het fruit. En om eerlijk te zijn wordt dit bier wel lekkerder naarmate je er meer van drinkt. Het laat zijn geheimen niet meteen zien. Je moet dus wel doorbijten om die geheimen te ontwaren. De zurigheid neemt een klein beetje af en de bitterheid neemt langzaam toe. Mijn tip: even doorzetten, de aanhouder wint.

Vruchtenbok vijgenVijgen van Jopen
FRUIT!!! Wat een enorme fruitgeur. En oh, wat zoet. Gelukkig niet zoals de Grolsch bok, dit is echt allemaal fruit. Als je echt goed concentreert ruikt je nog wat meer. Dan haal je er nog wel wat hop uit. Maar dan moet je wel door de enorme vijgengeur heen.

Ook de smaak is erg zoet. En net zoals de geur moet je hier goed opletten. Er zit wel wat meer in maar daar moet je echt je best voor doen. Voor de Emelisse moest je al moeite doen maar voor de vijgenbok van Jopen nog veel meer. Er zitten wat meer lagen in dan je in het begin denkt, maar het is echt wel zoeken.

Oordeel?
We vinden het leuk. Dit soort experimenten zijn niet altijd even lekker maar wel leuk om te drinken. Het zet je toch weer aan het denken. En als brouwer is het natuurlijk ook leuk om een keer iets verassends te doen.
Het enige minpuntje vind ik dat het niet echt bokken meer zijn. Het zijn verworden tot donkere vruchtenbieren en missen eigenlijk allemaal de “echte” boksmaak.
Maar we kijken nu al uit naar de bok experimenten van volgend jaar.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

5 gedachten over “Bokbier in 2013 : vruchtenbok

 • oktober 27, 2013 om 22:43
  Permalink

  Ik spoel niet gauw bier door de goot maar de Vijgenbok van Jopen is echt niet te drinken. Helaas, want ik ben wel een Jopenliefhebber.

  Beantwoorden
  • november 16, 2013 om 16:14
   Permalink

   Helaas ben ik niet met je eens, Jopen vijgenbok na het nemen van de 1ste slok was het
   verassend lekker. Jopen deed hier goed aan.

   Beantwoorden
 • april 1, 2014 om 21:08
  Permalink

  Ik heb zelf net de rozijnenbok van Emelisse gedronken en die was totaal NIET zuur. lekker mild en misschien zelfs wat saai (vanwege de degelijkheid) bokbier. Maar wel LEKKER!

  Beantwoorden
 • april 1, 2014 om 23:47
  Permalink

  Vond ze zwaar tegenvallen. Als Jopen liefhebber moet ik ook toegeven dat ik die vijgenbok niet opgedronken heb. Emelisse had dit jaar het beste slechte fruitbier.

  Beantwoorden
 • Pingback: Bokbier test 2015 deel 13: Oedipus, Vriendschap, Winbuul, Ramses, Rock city en de 7 deugden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.