De eerste bokbieren van 2011

Ha, eindelijk. Het weer slaat om, de blaadjes vallen van de bomen en het is weer vroeg donker. Na een laatste stuiptrekking is de zomer echt voorbij. Tijd voor bokbier dus. En wat hebben we er weer zin in. Na een vol jaar in 2010 zijn we er klaar voor. Laat die lekkere, donkere, bitterzoete bokken maar weer voorbij komen. We kochten meteen wat we konden vinden, een beetje eclectische lijst maar ja, zo drink je ze zelf ook.

IJbok
We trappen af met de IJbok van, hoe kan het ook anders, Brouwerij ’t IJ. Vorig jaar hebben we deze gedronken op het PINT Bokbierfestival. Daar vonden we hem nogal tegenvallen. De kenmerkende IJ-smaak gaat gewoon niet goed met Bokbier.

Gelukkig hebben ze naar ons geluisterd. De IJbok smaakt niet meer naar de IJbok. En dat is goed. Mooie donkerrode kleur, mooie crème schuimkraag, schenkt lekker in. Lekkere bok smaak, genoeg caramel en genoeg hop om dat weer de compenseren. Prima bok om het seizoen mee te beginnen.

Lindeboom
De Lindeboom is nogal zoet. Vooral in het begin. Daarna loopt hij mooi over in een droge bitterheid. Het is een beetje zoals je het eerste bokbiertje herinnert.

Denk maar terug: Je bent zestien en je mocht van je vader al een paar pilsjes drinken. Je voelde je al een echt vent. En toen was daar ineens de herfst. Je vader schonk je eerste bokbier in. Komt het weer terug? Die caramelsmaak? Die dropsmaak? Zo smaakt Lindeboom. Een echte ouderwetse bok.

 

Budels
Aaaaah, de Budels. Vorig jaar één van onze absolute favorieten. Vol verwachting klopt ons hart. Ziet er uit als een mooie bok, donkerroodbruin met een flinke, witte schuimkraag. Ruikt uitstekend, veel caramel met een hoppig tegenwicht. Vorig jaar vonden we hem zo goed omdat hij niet zo uitgesproken was.

Budels heeft dat ook gelezen en heeft hun bok verder ontwikkeld. Helaas precies de verkeerde kant op. Vorig jaar scoorden punten ze punten op de doordrinkbaarheid. Nu verliezen ze daar op. Je drinkt hem te makkelijk weg, er blijft gewoon te weinig over. Oké Budels, het is een dunne scheidslijn, maar je zit aan de verkeerde kant.

La Trappe
What the hell? Dit is smerig. Alsof ik de krant van zaterdag door de blender heb gehaald. Alsof je een bokbier uit een muffe, oude verhuisdoos drinkt. La Trappe, dit lijkt in de verste verte niet op een bokbier. Doe hier wat aan want ik ga dit niet drinken.

Alfa Bok
Waar we vorig jaar nog een riool wisten te ruiken, doen we dat dit jaar niet meer. Lekker bokkig ruikt-ie. Mooi roodachtig met een fijne schuimkraag. Weet je, eigenlijk best wel een lekkere bok. Tikje te zoet, er mag iets meer bitterheid bij, maar niet te veel. Hij is net een beetje uit balans.

Had effe dat extra handje hop erbij gedaan en dit was een echt een toppertje geweest. Hopelijk leest Alfa dit jaar ons blog dan kunnen ze volgend jaar echt knallen.

Het seizoen begint goed. Onze favorieten van vorig jaar vallen tegen, maar onze tegenvallers van 2010 hebben goed naar ons geluisterd. Laat maar door komen die Bokken we hebben er weer zin in. Volgende week meer bokken.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

12 gedachten over “De eerste bokbieren van 2011

 • oktober 6, 2011 om 21:20
  Permalink

  Dammn, nu krijg ik echt zin in mijn bokbiertjes. Tot nu toe blijven de supermarkten hier erg leeg wat betreft de bokbieren…morgen maar eens bij de slijterij langs.

  Beantwoorden
 • oktober 7, 2011 om 10:56
  Permalink

  Ik weet niet in welke super jij komt, maar bij Deen wordt je doodgegooid met bokbieren.

  Beantwoorden
 • oktober 8, 2011 om 09:54
  Permalink

  Budels was vorig jaar ook mijn favoriet, naast de Ezelenbok en de IJsbok natuurlijk maar dat is een buitencategorie. Dit jaar vind ik de Budels(plaatje is volgens mij Budels Pils) niet zo bijzonder meer, dus het ligt niet alleen aan mij.

  Wat me verrast heeft is de Gulpener Bok, die bij Dirck III nu voor maar 3 euro per 6-pack mee te nemen is. De Alfa vind ik er niet erg voor onder doen, hoewel die net iets te zoet is. De Grolsch bok van de tap vond ik gewoon vies, een zoet aftrekseltje. De Texelse bok, ook van de tap was weer okay wat mij betreft.

  Van de bokken die ik tot nu toe gedronken heb bevalt mij de Nelis van Brouwerij de Prael het beste. Een lekker vol bitter bokje.

  Beantwoorden
 • oktober 8, 2011 om 14:33
  Permalink

  Het verrast mij dat jullie de La Trappe zo smerig vinden. Ik heb hem dit jaar nog niet geproefd (wel net toevallig een six-packje in huis gehaald), maar ik weet van de 2 voorgaande jaren dat ik hem erg lekker vond. Beter in ieder geval dan de veel geprezen Amstel bok en zeker veel lekkerder dan die zoete meuk van Heineken en Grolsch!

  Beantwoorden
 • oktober 8, 2011 om 14:50
  Permalink

  We hebben de La Trappe nog een keer gedronken. Die was duidelijk beter. De eerste die we dronken had nogal last van oxidatie.

  Volgende week hebben we nog veel meer bokken op de site.

  Beantwoorden
 • oktober 8, 2011 om 16:21
  Permalink

  Zoals hier boven maar weer blijkt: over smaak valt heel veel te twisten…

  Overigens morgen bokbierfestival in Purmerend op de koemarkt. Vorig jaar in ideale nazomerse omstandigheden, gaan we dit jaar niet meemaken vrees ik.

  Beantwoorden
 • Pingback: Bokbier 2011: Gulpener Herfstbock, La Trappe Bockbier en Brand Dubbelbock. | Eijkb.nl

 • Pingback: bestetotnutoe.nl drinkt nog meer 2011 bokbier » bestetotnutoe.nl

 • Pingback: Het beste bokbier in de supermarkt » bestetotnutoe.nl

 • oktober 17, 2011 om 12:03
  Permalink

  De La Trappe viel mij dit jaar ook erg tegen. Had na de goede berichten van vorig jaar er zo op gehoopt maar het bier had inderdaad een erg muffe smaak en een nare nasmaak die lang bleef hangen. Gelukkig ging dat snel weg na een Chimay Rouge. 😀

  Beantwoorden
 • Pingback: De bokken top 5 van Bestetotnutoe » bestetotnutoe.nl

 • Pingback: 2011: geen slecht bierjaar - bestetotnutoe.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.