Blikken Punk

Bier in blik. Eigenlijk alleen maar handig als je naar het strand gaat. Of als je zwerver bent en onder de brug slaapt. Bier hoort in glas of in een fust, niet in blik. Dat is tenminste onze heilige overtuiging.

Maar nu komt het door ons toch wel bewonderde Brewdog met hun vlaggenschip Punk IPA in blik. We zijn totaal in de war. Wat moeten we nu? Brewdog trapt overal tegen aan. Zwaarste bier ter wereld, bier in opgezette dieren en een tap in een hertenkop, dat kunnen we allemaal aan. Maar nu zijn ze een grens over. Bier hoort niet in blik.

Ontkenning en boosheid
Na het eerste stadium van ontkenning en boosheid begint toch een beetje de nieuwsgierigheid de kop op te steken. Is blik echt zo erg? Misschien smaakt het wel allemaal hetzelfde? Moeten we dit niet proberen? Al is het maar om te kunnen zeggen dat je Punk IPA in blik hebt gedronken?

Enfin, lang debatteren, urenlange discussie tot laat in de nacht, en we besloten om in het diepe te springen. Een blinde test. Een fles en een blik Punk IPA in een bierglas en dan maar een soort balletje balletje. Net zolang de glazen verplaatsen tot we niet meer wisten welke glas welk bier was.

9 volt
Bij de eerste slok wisten we het eigenlijk al: er zit verschil in de twee bieren. De een was de Punk die we kenden, de andere was toch net iets anders. Een beetje blikkerig, een beetje metaalachtig. Metalig alsof je net op je tong hebt gebeten. Of zoals de sensatie van een 9 volt batterij op je tong.

En ja hoor, de blikken Punk kwam ook uit blik. We moeten er wel bij zeggen dat het metaalachtige smaakje wel verdween toen het bier iets warmer werd. Op het eind was het verschil niet meer te proeven.

We zijn bekeerd
Dus we zijn in ons geloof versterkt? Nee absoluut niet. Sterker nog, we zijn bekeerd. Het metaalachtige bloederige 9volt smaakje van de blikken Punk was eigenlijk wel lekker. Het gaf het bier een soort edge dat het prima kan hebben. Waar de Punk IPA door Brewdog wat was teruggeschroefd in smaak en alcohol krijgt het hier weer wat terug.

Bier hoort (soms) in blik. Nu maar wachten op andere goede bieren in blik. Wij gaan ze in ieder geval testen.

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

3 gedachten over “Blikken Punk

 • december 13, 2011 om 13:32
  Permalink

  Zijn het echt blik (dunwandig vertind staal, al dan niet met een alu bovenkant) blikken of zijn het aluminium blikken?

  Beantwoorden
 • december 16, 2011 om 13:49
  Permalink

  Ik neem aan dat verschillende metalen een andere uitwerking hebben op de maak?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.