Bieren van de Brussels Beer Challenge deel 2

In deel 1 kon je lezen dat we het enthousiasme van de deelnemende brouwerijen aan de Brussels Beer Challlenge niet echt delen. Veel deelnemende bieren zijn minder dan wat je in de winkel kunt kopen en de categorieën zijn soms onbegrijpelijk. En sommige winnaars zijn gewoon niet lekker.

Op onze Facebook-pagina kregen we wat meer duidelijkheid over deze wedstrijd (Bedankt Sam Vanderstraeten!). Zo hoef je niet per definitie een gouden medaille te krijgen als je als enige meedoet in een categorie. Je moet dan wel voldoen aan de stijl van die categorie. Maar een zilveren of bronzen medaille voor zo’n ‘lone wolf’  moeten we nog tegenkomen.

Hoe dan ook: we  houden stug vol en in dit tweede en laatste deel drinken we weer wat deelnemers aan deze wedstrijd.

Lambiek: Kriek Boon Marriage Parfait

Boon kriek Mariage ParfaitEen kiek is natuurlijk het mooiste verhaal uit de Belgische bierwereld. Een bier uit de omgeving van Brussel waar geen gist aan wordt toegevoegd. Een kriek begint als Lambiek en gist door het ongegiste bier in open kuipen te laten liggen. Het bier raakt dan geïnfecteerd met allerlei bacteriën maar ook met gist. Ander bier wordt dan zuur en Lambiek eigenlijk ook. Maar bij een Lambiek hoor je dat lekker te vinden. En dan doen ze er ook nog kersen (krieken) bij om de boel nog wat extra zuur te krijgen. Een echt liefhebbersbier dus.

Als je ruikt aan je glas dan komt er een behoorlijk penetrante geur je neus in. En die kunnen we het best omschrijven als kersen die net een dagje te lang hebben gelegen. In een paardenstal. Erg vies en erg lekker. En erg Belgisch dus.

Sterk ruikende bieren smaken vaak heel vlak. En daar hoop je bij deze kriek dan ook maar op. Tevergeefs. Hij smaakt nog erger dan hij ruikt. De Rodenbach Grand Cru uit deel 1 was ongelooflijk zuur. En deze is net zo zuur. Maar dan komen er nog eens wat buitenissige smaken uit het Belgische achterland bij. We kunnen de smaak van de Kriek Marriage Parfait niet anders omschrijven dan door fruit doorrotte stallen op een warme nazomerdag in Henegouwen, laat september.

Dit is een liefhebbersbier voor liefhebbers. Hij is bijzonder en complex. Je proeft ook echt de kersen, in de cassissmaak. Maar het is vooral de wilde gist die dit bier dat bijzondere karakter geeft. Noem het stal, noem het paardendeken, noem het stront, in dit bier pakt het fantastisch uit. Ja, koop nou niet gelijk een krat want aan een flesje heb je wel genoeg. Per jaar. Maar toch, het is echt een belevenis.

Zelfs als je niet van zuur bier moet je deze een keer proberen. Gewoon, omdat je van bier houdt. Dit is een bier dat ook bij ons een prijs zou winnen. Dus zijn we benieuwd: wat deed hij op de Brussels Beer Challenge? Daar liet hij drie andere inzendingen achter zich en pakte goud. Dit begint er een beetje op te lijken: een echte wedstrijd en een terechte winnaar.

Belgian style Tripel: Hoegaarden Grand Cru

hoegaarden-grand-cruInBev mag dan de halve bierwereld hebben overgenomen, wij weten waar ze vandaan komen! Van Hoegaarden en die maken al heel lang hun Grand Cru. En wat blijkt, deze gouwe ouwe heeft goud gewonnen op de Brussels Beer Challenge, en wel als ‘Belgian style Tripel’. Tripel? Zo zouden wij hem niet zien. Zo zou niemand hem moeten zien. Een Grand Cru valt meer in de categorie ‘ Strong Blond Golden Ale’. Maar die smaken droog en champagne-achtig en echt, dat is deze niet. Dus heeft Hoegaarden hem maar in de ‘next best’ categorie gestopt, en dat is dan en tripel.

De Grand Cru van Hoegaarden is zoet, met hinten van zoet en een zoete nasmaak. Hop? Misschien dat de vrachtwagen op weg naar de slijter langs een hopplantje is gereden? Dichter bij hop is dit bier niet gekomen. Een bierproever met veel doorzettingsvermogen ontwaart nog wat kruiden in dit diepgouden en schuimkraagloze bier, maar bierdrinkers met diepgang kunnen hem beter laten staan. Hij is gewoon echt eendimensionaal zoet en niet lekker.

Maar hij heeft wel een gouden medaille gewonnen op de Brussels Beer Challenge. De enige deelnemer zeker? Toch niet. Hij heeft vier andere bieren verslagen, waaronder een echte Tripel: de Gouden Carolus Tripel. Dat is toch een aardige tripel en waarom die verliest van een vies bier als de Hoegaarden Grand Cru is echt een raadsel. Helemaal omdat deze Grand Cru toch echt geen tripel is.

Strong Blond / Golden Ale: St. Feuillien Grand Cru

st-feuillien-grand-cruSt. Feuillien maakt bieren voor de liefhebbers van klassieke Belgische bieren. Gekke fratsen met citrus-hop zien we ze niet snel doen maar wat ze doen, doen ze meestal goed. En hun Grand Cru is daar geen uitzondering op. Je moet natuurlijk geen lekkere doordrinker verwachten maar zeker als je hem na de Hoegaarden drinkt (en dat deden wij!) valt je op hoe goed hij is.

Ben je benieuwd hoe een goeie Grand Cru moet smaken? Drink dan eens deze St. Feuillien. Hij is veel minder vet en plakkerig dan de Hoegaarden. Maar vooral veel minder zoet. Hij heeft die champagne-achtige smaak die past bij een Grand Cru. Zoet, zeker maar ook droog. Droog als een champagne. En dan is de St. Feuillien ook nog eens mooi gehopt. Dat kan dus, Hoegaarden.

Een Grand Cru hoort te smaken als een edele dame en dat doet de St. Feullien. Wat alcoholisch als een tripel maar dan minder kruiden. Ook wat minder complex. De zoete smaak vormt de basis maar de smaak is ook droog. Daarnaast proef je hop en ook nogal wat alcohol.

Wat ons betreft wint de St. Feullien Grand Cru goud maar op de Brussels Beer Challenge pakte ze het zilver. Zilver? Ja, want ze verloren van Tank 7 Farmhouse Ale.

 

Strong Blond / Golden Ale: Tank 7 Farmhouse Ale

tank7-farmhouse-aleEen farmhouse ale kennen wij toch vooral als saison. En saisons kennen wij vooral als de Saison Dupont uit deel 1: het bier dat de stijl populair maakte en nog steeds onverslaanbaar is. Dupont stuurde hun saison bioligique in en Tank 7 hun Farmhouse Ale. En de winnaar is…. allebei! Ze winnen allebei een gouden medaille!  Kan dat? Wel op de Brussels Beer Challenge. Want daar is de Tank 7 is geen saison maar een strong blond / golden ale. Net als de St. Feuillien. Begrijp je het nog? Wij ook niet: proeven maar!

De Tank 7 ruikt als.. een saison! Geen verrassingen daar. Je krijgt een mooie schuimkraag bovenop dit ook echt gouden bier. Wat uiterlijk betreft zitten ze in de goeie categorie. Maar wat smaak betreft is het een echte saison. Alleen niet zo’n goeie. De geur is wat plat, een beetje gemaakt vergeleken met de complexe stalgeur van de reguliere Dupont. En ook de smaak is niet erg boeiend.

Ja, het is echt een saison en hij is ook beter dan de waterige Dupont Bioligique. En ook met de bitterheid zit het wel goed. Maar je mist toch echt dat vieze, die echte stalsmaak, je mist de farm in deze farmhouse. Een saison is pas lekker als er een scherp randje aan zit en dat mist deze Tank 7.

Volgens onze Facebook-reageerder Sam Vandestreaten moet een bier vooral voldoen aan een stijl. Maar dit bier zit duidelijk in de verkeerde stijl. Het is een saison. Weliswaar een hele zware Saison maar toch echt een saison. En toch wint dit bier van de St. Feuillion, dat wat ons betreft niet alleen een beter bier is, maar ook nog beter past in de categorie Strong Blond / Golden Ale.

Conclusie

De Kriek Boon Marriage Parfait was een echte terechte winnaar. Hiervoor wil je een bierwedstrijd: een superbijzonder bier voor een echte liefhebber. Een bier dat je niet vaak tegenkomt en dat je echt verrast. Niet zozeer enorm lekker maar wel een fles vol karakter. Een gouden medaille en helemaal terecht.

Maar dan: een gouden medaille voor het vieze Hoegaarden Grand Cru. In de categorie Tripel terwijl het geen tripel is. Andere en lekkerder bieren die nota bene we een tripel zijn achter zich latend. Onbegrijpelijk. En de beste Grand Cru op de Beerchallenge, de St. Feuillien, verliest dan weet in zijn eigen categorie van de Tank 7 Farmhouse ale. Die, zoals zijn naam al aangeeft, een saison is. En best lekker maar geen topper. Laat staan dat hij St.Feuillien kan verslaan in zijn eigen categorie.

Die Brussels Beer Challenge is best lachen. Het is meer een schaakspelletje met bierstijlen en je moet het vooral niet serieus nemen. Het zijn cadeautjes die de bierindustrie aan zichzelf kan uitdelen want eigenlijk wint iedereen die meedoet. En als je het een beetje slim speelt als brouwerij, is een gouden medaille gegarandeerd.

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

2 gedachten over “Bieren van de Brussels Beer Challenge deel 2

 • december 15, 2015 om 18:17
  Permalink

  Schaakspelletje? Woeha. Soms is het gewoon ‘grabbelton’. In de categorie ‘Lager: Dunkles Bock’ presteren ze het twee bovengistende Nederlandse bieren te bekronen. En als je dan vriendelijk naar het waarom daarvan informeert, houden ze hun klep dicht. Sja, zou ik geloof ik ook maar doen, want ik zou daar ook niks op te zeggen hebben…

  Beantwoorden
  • december 15, 2015 om 21:23
   Permalink

   Krijg steeds meer het gevoel dat het een soort insiders feestje is. Heeft weinig te doen met het beoordelen van het beste bier.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.