Bierdrinken in Berlijn

LeibhaftigHayo en ik zijn echte bloggers: we komen liever niet van de bank af. Maar toen groentegoeroe Okke ons uitnodigde om bij hem in Berlijn bier te gaan drinken, wilden we wel in beweging komen. Op naar Berlijn voor een veldonderzoek.

We waren wel een beetje sceptisch want Duits bier. Dat is toch meestal inwisselbaar pils, afgewisseld met inwisselbaar donker bier. Best goed maar oersaai. Maar kleine brouwerijen maken vaak leuker bier dan grote. Is dat in Berlijn ook zo?

Ja
In het kort: ja en ja. Bier drinken in Duitsland is toch vooral veel drinken. En dus gaat alles per halve liter. In de kroeg maar ook op straat, in blik en in flessen. Duitsers zijn niet op zoek naar kwaliteitsbier. Maar dat kun je ook niet van ze verwachten.

Want Duitsers drinken hun bier niet zoals liefhebbers dat doen: ruiken en nadenken over de slok die je neemt. Ze sjouwen gewoon overal rond met hun bier en lurken aan een flesje of blik. Of ze zitten in de kroeg hun halve liters weg te drinken. Allemaal pils en af en toe een Dunkel.

Bier drinken in de tram
In Berlijn is dat niet anders. Of misschien juist nog wat meer dan elders. Dingen die hier echt niet kunnen, zoals bier drinken in de tram, kan daar gewoon. ‘Ja, in Nederland mag je overal blowen, dat is pas raar’, zeggen ze dan. Op zich zit daar wel wat in.

En die kleine brouwerijtjes dan? Die doen er gewoon aan mee. Ook veel en in grote glazen. Maar dan net anders. Net als overal durven kleine brouwerijtjes meer. We hebben, zover we weten, bijna alle brouwerijen bezocht en bijna allemaal maakten ze iets speciaals. Zoals een heel bijzonder pils. Of een rauchbier dat wel lekker is.

Berliner ArtSmaaklaboratorium
En zo vervullen ook in Berlijn de kleine brouwerijen de rol die kleine brouwerijen overal vervullen: het smaaklaboratorium van de biercultuur. Micro-brouwerijtjes passen binnen de biercultuur maar nemen wel hun eigen, typische plaats in.

Er was wel een uitzondering. Brewbaker, een brouwerij in een overdekte markt. Die brouwt ook niet-Duitse stijlen als IPA’s. Voor ons wel even een opluchting na al dat pils. Leuke brouwer ook. Liet ons proeven van bier dat nog niet af is en vertelde veel over zijn brouwerij.

Maar daarin was Brewbaker weer geen uitzondering. Overal waar mensen op kleine schaal voedsel produceren, ontmoet je enthousiasme en liefde voor hun product. In een micro-brouwerij is het nooit moeilijk om aan de praat te komen. Gewoon aan de brouwer vragen hoe het gaat en je bent een uur lang voorzien van gespreksstof en gratis bier.

Goed, leuke stad, Berlijn. Vraag me af waar we nu naartoe moeten. Iemand suggesties?

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

5 gedachten over “Bierdrinken in Berlijn

 • januari 20, 2012 om 22:41
  Permalink

  Naar Munchen!
  1. Schneider Weisses Brauhaus!!
  http://www.weisses-brauhaus.de/essen_trinken_getraenke.de.php?node=7&lang=de
  Heerlijke plek, prima bier, diverse keuzes. Nauwelijks meer in NL te krijgen vd tap, want loopt te traag. Ook prima eten, goeie worsten, dat soort werk.
  2. Aantal zeer fijne & leuke Biergarten:
  -Englischer Garten!! Mooie omgeving, zeer relaxte sfeer
  -Viktualienmarkt!! Geweldig, ram in het centrum, tussen shoppen door even halve liter wegtikken, plastic zakjes nog onder de arm, aanschuiven aan lange tafels
  -http://www.hofbraeuhaus.de/ Best leuk om eens te zien
  3. Rest Munchen is onderschat.
  4. Loop ook even langs bij de Muji. = Japans minimalistisch design warenhuis, nog altijd niet in NL.

  [overigens heeft Stuttgart ook een erg mooie biergarten, net buiten centrum, loopafstand, op rand van een heuvel met geweldig uitzicht op de stad, kan bijna niet mooier. Helaas dicht toen wij er waren….]

  Beantwoorden
 • juni 11, 2012 om 14:46
  Permalink

  Eigenlijk moet je deze zomer weer terug naar Berlijn. Om precies te zijn van 3 tot en met 5 augustus. Dan is er het Internationales Bierfestival met zo’n 2.000 biersoorten uit 300 brouwerijen vanover de hele wereld. Zeker de moeite waard. Ik ben zelf vorig jaar geweest en ben er dit jaar ook weer aanwezig.. Zoveel bier, maar zo weinig tijd..

  Beantwoorden
 • Pingback: Vincent Kompier · Markthalle IX

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.