Biercocktails, ja of nee?

Cocktails, die vindt iedereen wel lekker. Er zijn er zoveel, er is er altijd wel een lekkere voor je te vinden. Maar cocktails met bier? Daar schrikken een hoop bierdrinkers van. Hun geliefde bier aangelengd met iets anders? Schande! Bier is er om puur gedronken te worden. Daar blij je van af.

In Amerika echter….. Daar hebben ze er wat minder moeite mee. Ongeciviliseerd als ze zijn mixen ze er rustig op los. Bier met champagne, bier met likeuren, bier met sterke drank, alles mag en alles kan. Zoals met veel dingen laten Amerikanen zich niet tegenhouden door “ouderwetse” regeltjes. Gewoon proberen en we zien wel waar we uitkomen.

Puristen
Hier gruwelen we ervan. Bier is bier en zo drink je het ook. Maar is dat helemaal eerlijk? Nee, absoluut niet. Wij mixen namelijk al jaren en jaren. Toen je 14 was kocht je stiekum je eerste blikje Shandy. Toen je wat ouder werd en stoer met je puberende vriendjes in de kroeg zat, bestelde je je eerste duikboot of kopstoot. En dat weekend in Maastricht? Heb je toen niet die Kleffe Leffe gedronken? Niet liegen, geef het maar toe. Allemaal biercocktails die je dronk. En soms was het nog best lekker ook.

Ja of Nee?
Biercocktails, ja of nee? Nou gewoon ja dus. Of op zijn minst proberen. En dan geen Kleffe Leffe want die moet subiet verboden worden. Alhoewel, Leffe is al niet lekker dus veel erger kan je het niet maken. Shandy? Ach ja, voor als je 14 bent. Maar een kopstoot? Dat is gewoon lekker. Als je het goed doet tenminste. Goed bier en goede jenever maken een uitstekende combinatie. Weet je, de zomer komt eraan, we gaan er gewoon een aantal proberen.

Om te beginnen
We helpen je alvast even op weg. Een klassieker uit Ierland, de Black Velvet:

Ingredienten:
Guinness
Champagne

Vul een champagneglas tot halverwege met Guinness. Vul de rest van het glas met champagne. Klaar ben je, makkelijker kan het niet. Als je echt op sjiek wil giet dan de champagne heel voorzichtig op de Guinness (of laat het via de achterkant van een lepel op de Guinness lopen). Door het verschil in dichtheid blijft de champagne bovenop de Guinness drijven.

We horen graag wat je ervan vindt.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

5 gedachten over “Biercocktails, ja of nee?

  • maart 30, 2012 om 11:42
    Permalink

    In het boek “Doe Het Eens Met Bier” (ISBN 978-90-5826-510-4) beschrijft Jeff Van den Steen meer dan 150 verrassende cocktails met bier. Van bier met niet-alcoholische dranken en/of toevoegsels, via bier met bier, tot bier met andere alcoholische dranken. Aanrader!

    Beantwoorden
  • maart 30, 2012 om 12:28
    Permalink

    Westmalle Dubbel en Tripel half-om-half schijnt ook een goede combinatie te zijn.

    Beantwoorden
  • maart 30, 2012 om 15:47
    Permalink

    Een hele tijd terug wat bier cocktails gedronken in de Voodoo Lounge in Londen. Veelal cocktails met daarin een glas bier en 2 rietjes zodat je het pas mengde in de mond. Goed te doen voor een keertje!

    Beantwoorden
  • april 2, 2012 om 11:55
    Permalink

    Mijn beste tot nu toe (qua blends) is een zware imperial stout met veel chocoladesmaak (bijvoorbeeld de Yeti Imperial Stout van Great Divide) met een scheutje Kasteel Rouge (verhouding 8 delen stout, 2 delen Kasteel Rouge o.i.d.). Het gevolg is een heerlijk mix van pure chocolade met een lekker frisse en ronde kersentint.
    Kasteel Rouge zelf is namelijk ook lekker dik en stevig, waardoor de stout niet wateriger wordt en juist wel dat kersentintje krijgt.
    De stout kun je dus vervangen door een andere stout, maar Kasteel Rouge is niet te vervangen voor deze blend.

    Beantwoorden
  • maart 23, 2014 om 17:14
    Permalink

    wellicht een leuk idee voor een zomerse dag tijdens een presentatie (afsluitende borrel) Is de champagne ook vervangbaar door een cava, prosecco of sekt (die is toch al gewend aan de duitse bierstube :-))

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.