Bierbloggersconferentie? We zijn er eindelijk klaar voor.

bierbloggersconferentieTraag

Laten we er maar gewoon eerlijk voor uitkomen. We zijn traag. Andere landen om ons heen waren al veel eerder, veel verder in de Speciaalbierwereld. Wij bungelden maar een beetje achteraan. En nog te begrijpen ook. Waarom? Omdat we al zo veel speciaalbier konden krijgen.

Wat willen we nog meer?

Je kan er van alles van vinden. Maar Heineken en Grolsch zijn gewoon best aardige pilsners. Vooral als je ze vergelijkt met pils uit andere landen. Oke, je kan, als je echt goed zoekt, wel wat beters vinden. Maar waarom zo’n moeilijke zoektocht als je in je lokale super gewoon een prima kratje Grolsch beugels kunt kopen?

En dan is er natuurlijk BelgiĆ«! Zo’n beetje de geboortegrond van speciaalbier. Al zolang ik me kan herinneren is er al Duvel te krijgen in vrijwel elke kroeg. Palm en de Koninck waren standaard op tap. Wilde je iets exclusiever? Elke slijterij had wel een Rochefort 10 en zelfs een Orval.

Maar toch….

Langzaamaan ontdekten we toch nog wel dat er ook ander bier was. Bittere IPA’s, donkere stouts en mooie Engels ales. Die waren toch ook wel heel lekker. En toen we echt een beetje waren uitgekeken op Pils en Belgie wilden wij dat ook.
En er waren een aantal brouwers die het aandurfden. Maar het eerste Nederlandse speciaalbier was nou niet altijd van even goede kwaliteit. Elk flesje was een beetje Russisch roulette, wat zou het dit keer worden…?

We zijn los

Maar ook daar hebben we van geleerd. De Nederlandse Speciaalbierscene is volwassen. De kwaliteit is consistent, het aanbod stijgt wekelijks, er zijn meer nieuwe brouwerijen dan ooit en we zijn niet bang om te experimenteren. We zijn los!!
En op wat voor een manier? Wat ons eerst afremde zorgt nu voor een geweldige variĆ«teit en kwaliteit. Naast stijlen uit de “nieuwe” bierlanden weten we onze roots nog steeds te vinden. En dat maakt Nederland een geweldig bierland. Klassieke bieren? In Nederland! Hop? In Nederland! Experimenteel bier? Ja, ook in Nederland.

Bierbloggersconferentie

De afgelopen zes jaar is er elk jaar een bierbloggersconferentie. Eigenlijk altijd op de Britse eilanden (behalve vorig jaar, toen waren we in Brussel). En nu? Nu is het in Amsterdam. En wij? Nederland is er helemaal klaar voor. Kunnen we eindelijk laten zien hoe goed we zijn geworden als bierland. Nederland is eindelijk een echt bierland! En daar zijn we trots op ook verdomme!!!

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.