Bierbloggersconferentie Dublin 2014: waarom je er bij had moeten zijn

Goed, daar gingen we weer. Paracetamolletjes mee, de mooiste bier-T-shirts in de tas en op naar Dublin. Voor alweer de vierde conferentie voor mensen die een blog hebben dat over bier gaat. Eerlijk is eerlijk, de conferentie is maar de helft van de lol. De andere helft komt van verwend worden door de sponsors en natuurlijk de locatie: Dublin.

Dublin
Dublin

We hoeven je vast niet uit te leggen dat je in Dublin leuk bier kunt drinken. Uitgaan is echt een feest met al die ontzettend leuke pubs vol met uitstekende ales. Lekker eten, lekker drinken en nog gezellig ook.

Een bierblogger tapt zijn ongefilterde Urquell
Een bierblogger tapt zijn ongefilterde Urquell

Guinness

Meer bier was er van Guinness. Waarom die een bloggersconferentie sponsort was voor ons een beetje een raadsel maar ze pakten wel flink uit. Een avond vol foodpairings met verschillende soorten Guinness en veel eten. Erg goed geregeld en in een top-locatie in hun brouwerij.

Ook leuk: het traditionele openen van de vaten Pilsener Urquell. Vaclav Berka, de hoofdbrouwer van Urquell, neemt elk jaar een aantal vaten ongefilterd Urquell mee om ze dan open te slaan met een grote hamer. Dat is ondertussen zo’n traditie geworden dat je bijna zou vergeten hoe fantastisch lekker ongefilterde Urquell is.

Nog een diner werd aangeboden door Fransiscan Well. Wat ons betreft niet de beste brouwerij van Ierland maar ook zij deden dat foodpairing weer erg goed. En het toonde maar weer eens aan dat bier een perfecte drank is voor bij het eten.

Een sympathieke brouwer die je wil ontmoeten
Een sympathieke brouwer die je wil ontmoeten

300.000 Poolse bierliefhebbers

Op de conferentie zelf ging het vooral over bloggen en social media. Meest noemenswaardig is nog onze Poolse collega Tomasz die maar liefst twee video-blogs per dag post en daarmee een kijkersschare van 300.000 Poolse bierliefhebbers heeft.

Natuurlijk is iedereen op zo’n conferentie een echte bierliefhebber. En dan merk je toch echt dat we in Europa hard bezig zijn om de Verenigde Staten achterna te gaan. Er is een behoorlijk ontwikkelde pan-Europese biercultuur ontstaan, gedragen door ambachtelijke bierbrouwers en hun klanten. De verkrijgbaarheid neemt steeds meer toe en de wederzijdse be├»nvloeding ook.

Een door Guinness gesponsorde hamburger
Een door Guinness betaalde hamburger

Zeuren over bier

En ook zijn er steeds meer mensen die zeuren over bier. Voor wie het nooit goed genoeg is. Mensen als wij, zeg maar. Daarom denk ik dat een conferentie voor mensen die over bier bloggen te klein is. Ik wil er nog steeds heen maar ik wil dat jij ook komt. Jij, die dit leest maar die niet blogt. Ook jij bent een bierdrinker. Ook jij moet eens praten met die kleine brouwers die alles achter zich laten om maar een brouwerij te beginnen. Ook jij moet je mening kunnen geven over de biercultuur in Europa. Ook jij moet eens een broodje hamburger cadeau krijgen van Guinness en jezelf een ongefilterde Urquell tappen.

Die bierbloggersonferentie moet een ‘ontmoet de brouwer’-feest worden. Een feest zoals in Dublin maar waarop iedereen is uitgenodigd.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Een gedachte over “Bierbloggersconferentie Dublin 2014: waarom je er bij had moeten zijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.