Bierbloggen in de USA: zonder lef bloggen over beter bier

Vijftien
Tijdens de bierbloggersconferentie in Indianapolis zeiden ze het echt. Vijftien jaar. Vijftien jaar ligt Amerika voor op Nederland wat betreft speciaalbier. Volgens de brouwers zelf tenminste. Tijdens een paneldiscussie op de Amerikaanse bierbloggersconferentie kloppen Amerikaanse speciaalbier brouwers zich flink op de borst. Arrogant? Ja. Waar? Jazeker.

Als zelfs het bastion van het Belgische bier zijn bier gaat Dry hoppen met de überAmerikaanse Citrahop dan weet je wel hoe laat het is. Amerika ligt jaren voor.

Droog
Bierblogs daarentegen……. Sommige Amerikaanse blogs zijn ronduit slecht, anderen zijn erg goed. Ze missen echter allemaal de durf en ballen die Amerikaanse brouwers hebben. Vrij droge opsommingen en proefnotities bepalen het Amerikaanse bierbloggersbeeld.

In Europa is dat juist net andersom. Qua bier en brouwen kijken we in Europa vooral naar Amerika. Maar bierbloggers in Europa lopen mijlenver voor op Amerika. Hier zijn er wel kritische blogs die lef en liefde voor bier combineren.

Tijdens de Amerikaanse Bierbloggersconferentie sprak ik met een aantal mensen. Wat me steeds meer duidelijk werd is dat Amerikanen hun bier erg serieus nemen. Hun bierblogs komen op de tweede plek.

Vallende kwartje
Dat verklaart alleen nog steeds niet waarom Europa zo’n bloggerskoploper is. Maar na twee biertjes kwam het inzicht: we komen van een totaal ander startpunt. In Amerika hadden ze niks. Coors, Miller en Budweiser kan en mag je geen biercultuur noemen. In die droogte ontstond iets nieuws: een speciaalbiercultuur. Alles is nieuw, mooi en beter.

Surfen
Europese bloggers vechten juist om hun wankelende biercultuur nieuw leven in te blazen. Europa had lang een speciaalbiercultuur die geleidelijk de goot in draaide. En nog steeds bepalen de grote jongens hier het beeld. We moeten hier dus wel blijven schrijven over bier. In Amerika is die noodzaak veel minder. Bloggers in Amerika surfen mee op de biergolf, in Europa proberen we die golf zelf te creëren. Europese brouwers leren een hoop van hun Amerikaanse collega’s. Hopelijk kunnen wij de bierbloggers in Amerika nog wat leren.

 

 

 

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.