Hogere bieraccijns zorgt helemaal niet voor een dalende biermarkt!

bierbelastingAccijns
Illegalen in de cel of het land uit, snijden in de gezondheidszorg en de pensioengerechtigde leeftijd omhoog naar 67 dat is allemaal tot daar aan toe. Maar het verhogen van de accijns op alcohol en dan met name op bier kan natuurlijk niet. Alle twitterende bierliefhebbers spreken er schande van, campagnes worden gestart en actiesites worden geopend (stopbierbelasting.nl). En om alles een wetenschappelijk sausje te geven is er nu zelfs een heus rapport van Regioplan en Ernst&Young. Deze bieraccijns gaat banen kosten, bierminnend Nederland gaat zijn heil over de grens zoeken en het schijnt dat het schatkist nog niks oplevert ook.

Omvallende brouwerijen? Waar dan?
Kortom, volgens bierliefhebbers een onzinnig plan en het begin van het einde van het Nederlandse bier. Maar als je het rapport goed leest vallen er toch een paar dingen op. Grappig is dat er in 2009 een accijnsverhoging is geweest. En ook in 2013 heeft Vadertje Staat zijn zakken gevuld over de ruggen van de hardwerkende bierdrinker. Volgens het rapport daalde de biermarkt door deze accijnsverhogingen sterk en heeft het vele banen gekost.

Maar klopt dit wel? In het Christoffel stuk van Arnoud schreef hij dat de markt voor speciaalbier alleen maar groeit. Volgens de laatste tellingen stijgt het aantal brouwerijen met onvoorstelbare cijfers. Sinds 2006 is het aantal brouwerijen in Nederland verdubbeld. En in het laatste jaar is er een stijging van 25% te zien. Wat is hier aan de hand?

Pils is geen bier
Waar het rapport van Regioplan de plank compleet misslaat is de generalisatie van de biermarkt. Er bestaat helemaal niet één biermarkt. Je hebt de Pilsreuzen als Heineken, Grolsch en Jupiler maar je hebt ook de kleine jongens die echt bier brouwen. Jopen, Maximus en de Texelse brouwerij vechten als een ware Asterix tegen de Hegemonie van het grote Pilsgeld. Ja de biermarkt krimpt, maar dat is de pilsbiermarkt. De biermarkt waar ik me druk om maak groeit als kool.
Deze tweedeling wordt niet meegenomen in dit rapport. En dat is jammer. Een groei van 25% in één jaar tijd? Dat zijn cijfers om rekening mee te houden. Dat bewijst dat de markt voor speciaalbier een heel andere is dan die voor pils.

De speciaalbier markt is niet te stoppen. Kleine brouwers maken met liefde en aandacht bier. Bier met smaak en gevoel. Bier wat jij en ik willen drinken. Geen vies smakeloos geel water maar heftige IPA’s, donkere stouts en zoete Quadrupels.

Ik ben een speciaalbier drinker…
Ik ben een speciaalbier drinker. Ik geef geld (soms veel geld) uit voor kwalitatief goed bier. Ben ik blij met een bieraccijns? Nee natuurlijk niet. Maar maakt het mijn biermerken kapot? Daar lijkt het helemaal niet op. De speciaalbiermarkt groeit al jaren tegen de accijnsverhogingen op. Daar heb ik aan bijgedragen en daar ben ik trots op.

Als er een bedreiging is voor mijn soort bier, dan zijn het de grote brouwerijen die met wurgcontracten ervoor zorgen dat ik geen Mommeriete, geen Duits & Lauret en geen Emelisse kan krijgen in de kroeg. Dat vind ik veel erger dan die paar centen die ik extra moet betalen. Ik weet niet wat jij doet maar ik laat met niet voor het karretje van de grote brouwerijen spannen. Eerst vrije horeca, dan praten we verder.

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

2 gedachten over “Hogere bieraccijns zorgt helemaal niet voor een dalende biermarkt!

 • juni 25, 2013 om 17:40
  Permalink

  Als accijns het middel tegen alcoholgebruik zou zijn, dan hadden ze dat destijds beter kunnen doen dan de boel droog proberen te leggen.
  De waarheid is dat iemand zich voor 10 euro 2 a 3 dagen compleet klem kan zuipen , terwijl ongeveer het dubbele bedrag nodig is om slechts 1 dag compleet kapot te kunnen blowen en dat doet men ook bij de vleet.
  Drank kan dus nog 4-6 keer duurder en dan past ligt het op het niveau van de prijs van dat kruid dat velen dagelijks in Nederland nuttigen en zich door de enorme prijsstijgingen ook niet hebben laten weerhouden.
  Sigaretten idem, 8 euro per dag? dat is een stuk duurder dan die 1 of 2 flessen vodka die een redelijk zware drinker evt per week zou kopen.

  Beantwoorden
 • Pingback: Een onderzoek van 0,0%?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.