Bier-oscars

Oscars
Ze zijn weer achter de rug. Hollywood slaapt weer rustig. De Oscars staan bij deze en gene op de schoorsteenmantel. En bier? Heeft de bierwereld zijn eigen oscars? Er zijn genoeg bieren die prijzen hebben gewonnen. Maar wat betekent dat dan? Zegt zo’n prijs iets over de kwaliteit? En wie bepaalt wie welke prijs krijgt?

Oude prijzen
Heineken heeft al jaren vol trots op hun etiket staan dat ze wel vier verschillende prijzen gewonnen hebben. Dat niemand weet waar die prijzen voor staan boeit ze niet. Dat die prijzen behaald zijn tussen 1875 en 1900 boeit ze kennelijk nog minder. Heb je daar dan wat aan? Wat moet ik met prijzen van bijna anderhalve eeuw geleden? Helemaal niks.

Lekker of beter
Nog een mooie is ons eigen bokbier. Elk najaar gaat half Nederland plat voor ons eigen speciaalbier. We gaan zo los dat we het nodig vinden om twee bokbierprijzen uit te loven. Eerst krijgt het Lekkerste Bockbier een mooie bokaal. Een klein weekje erna wordt een ander bokbier uitgeroepen tot Beste Bokbier van Nederland. Lekkerste? Beste? Is het beste niet het lekkerste bokbier? En het lekkerste niet het beste? Wij snappen er in ieder geval niks meer van. Als award heb je er in ieder geval niet zo veel aan.

WBA
Maar ook internationaal is er een hoop te winnen. Een grote jongen is de World Beer Awards. Jaarlijks proeven ons totaal onbekende juryleden verschillende inzendingen in verschillende stijlen. Onbekende juryleden? Alleen inzendingen? En wie stuurt er in? Dus volkomen vreemden proeven alleen bieren die een aantal brouwers opstuurden? Zou je ook als hobbybrouwer iets in kunnen sturen? De transparantie is ver te zoeken. Zo’n prijs roept bij ons meer vragen op dan antwoorden. In 2011 won trouwens Weihenstephanus Vitus.

Incestueus
Maar er zijn ook nog de Brewing Industry International Awards. De bier industrie keurt jaarlijks zijn eigen vlees. Een groep brouwers test het bier van hun collega’s. Een beetje incestueus? Jazeker, heel erg zelfs. Het is wel groots opgezet. Ze zijn ook de enige prijs die er eerlijk voor uit komt dat het een intern feestje is. Het feit dat de helft van alle inzendingen uit Engeland komt geeft ook al wat aan. Deze prijzenregen komt toch redelijk in de buurt van de Bier-oscars.

Gids
Door alle prijzen, awards en bokalen zijn wij in ieder geval compleet de weg kwijt. En om het nog ingewikkelder te maken zetten sommige brouwers ook nog eens niet bestaande prijzen op hun etiketten. Maar wat te drinken? Wat je nodig hebt is een gids. Iemand die je door het woud van bier heen loodst. Een licht wat je kan volgen omdat je weet dat er geen grote brouwerij of PR bureau achter zit. Een routebeschrijving die je in een keer naar het juiste bier navigeert.

Wat je nodig hebt is Bestetotnutoe. 

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Een gedachte over “Bier-oscars

  • februari 29, 2012 om 20:31
    Permalink

    Op zich lijken de Brewing Industry International Awards dan nog het meest op de Oscars. Want ook bij de Oscars wordt er door een inside group beslist welke film welke oscars krijgt.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.