Bier in blik beter dan in een fles?

Even met de deur in huis vallen: bier hoort in een fles. Of in een fust. Maar zeker niet in een blik. Blikken zijn voor grote hoeveelheden goedkoop en vies bier. Blik is voor op vakantie als je niet anders kan. Biergenieters als jij en wij schenken onze bokalen vol vanuit een fles. Met nagisting. En met een kroonkurk erop. Het bier dat wij lekker vinden is trouwens niet eens te krijgen in blik dus deze kwestie speelt niet eens.

Of toch? In het sinds kort toonaangevende bierland Amerika gaan brouwerijen steeds meer over op blik. En dan bedoelen we niet Budweiser. We bedoelen de kleine minibrouwerijen die daar de laatste jaren sterk in opkomst zijn. Die geen slap pils brouwen maar mooie speciaalbieren. Bieren waar jij en ik dus wel van houden. Hoe kan dat nou? Verkopen ze hun ziel aan de duivel? Geven ze niks om hun mooie producten?

Zelf zien de kleine Amerikaanse brouwers dat blik heel anders. ‘Het lekkerste bier komt uit een fust en een blikje is gewoon een klein fust.’ Dat we bier uit blik niet lekker vinden komt alleen door ons beeld van dikke mannen die bierblikjes pletten op hun voorhoofd. Blik is beter voor de smaak omdat er geen licht bij je bier kan. Het is lichter, makkelijker te vervoeren en beter recyclebaar. Zo, daar kunnen we het mee doen.

Net als bottellijnen zijn er nu ook blikvulmachines beschikbaar voor kleine brouwerijen. De kans is groot dat we dus binnenkort meer bier in blijk zullen zien. Speciaalbier. Van kleine brouwerijtjes. We weten nog niet of we daar aan kunnen wennen. Hoe zit het bijvoorbeeld met hergisting op de fles? En kun je dat blik niet proeven?

Wij zijn benieuwd wat jij vindt. En wat jij proeft. Herken je ook een bliksmaak? Of maakt het je niet uit? We moeten hier een standpunt over innemen. Het is tijd voor de grote bestetotnutoe bier-in-blik-test. En wij gaan hem organiseren, met jou. Geef je op en doe mee aan deze historische test.
Aanmelden via arnoud@bestetotnutoe.nl of hayo@bestetotnutoe.nl.  Als we genoeg aanmeldingen hebben prikken we een datum en gaan we proeven. Wij hebben er zin in!

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

3 gedachten over “Bier in blik beter dan in een fles?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.