Bier in 2016

bier in 2016Mag het nog, een lijstje? Ach, kan ons het wat schelen we doen het gewoon. Het jaar is pas net begonnen, hoog tijd dus voor een Beste Tot Nu Toe lijstje met ontwikkelingen, trends en onze hoop voor bier in 2016. We kunnen natuurlijk zo drie blogpost meer vol schrijven maar daar schiet niemand wat mee op. We houden het lekker overzichtelijk met drie onderwerpen. En weet je? We nemen dit keer maar eens een positieve insteek….. Dus geen gezeik en gezeur. We bekijken het van de zonnige kant…

Ontwikkeling 1: treat her like a lady…

We zien de laatste tijd steeds meer serieuze pogingen om bier te behandelen en te drinken zoals het hoort. Zoals het hoort? Je koopt een krat, zet het op je balkon en als je dorst hebt trek je een flesje open….Nee, dat bedoelen we dus net niet. Bier is op zijn best als je hem drinkt op de goede temperatuur, uit een goed glas, met de juiste leeftijd en als je hem goed hebt bewaart. Wij zijn daar al jaren voorstanders van. Zet je bier in de zon? Dan stinkt ie naar kattepis! Drink je je Rochefort 10 op twee graden? Dan proef je d’r niks van. Een oude pils? Die is muf en niet lekker. En glazen? Wij waren om toen we Spiegelau glazen ontdekten.

Maar nu zien we steeds meer ontwikkelingen die hierop inspelen. Binnenkort komt er een nieuw proefglas op de markt! Er is een bierbank waar je je bier kunt laten liggen tot ie op z’n best is. Daar zijn wij natuurlijk blij mee.

En als zelfs Heineken zijn marketingmachine inzet op het bier behandelen zoals het hoort dan weet je dat het een echte ontwikkeling is. Ook Rick Kempen schreef er een blogje over. Verkeerd voorbeeld maar wel een goed punt Rick.

Ontwikkeling 2: Belgium’s back!

bier in 2016Belgisch bier, the comeback….Als echte bierliefhebbers lieten wij de afgelopen jaren de Belgische bieren links liggen. We dronken Amerikaans, Engels en Scandinavisch bier. Die brouwden tenminste IPA’s, en dan het liefst zo extreem en bitter mogelijk. Als het niet nieuw en heftig was hoefden wij het niet. Af en toe kwam er een zwakke poging van de Belgen om een graantje mee te pikken. Van Hounsebrouck (van dat Kasteelbier) bracht een flauwe IPA uit. En dan hebben we het nog niet eens over de IPA van Vedett *rillingen over de rug*

Maar gelukkig hield een groot gedeelte van de Belgische brouwers gewoon stand. Blik op oneindig en stug doorbrouwen wat je al jaren lang brouwt. Ooit worden we wel weer hip moeten ze gedacht hebben. En die herwaardering zie je steeds meer terug. De kwaliteit en authenticiteit van het klassieke Belgische bier worden steeds meer op waarde geschat.

En dat gebeurt over de hele wereld… Belgische brouwers zitten tegenwoordig vaker in de VS dan in Vlaanderen of Wallonie. Waarom? Omdat hun bieren daar niet aan te slepen zijn. En in China is Belgisch bier een enorme groeimarkt. En daar kan je nog wel wat groeien….

Wij drinken tegenwoordig weer lekker “ouderwets” Belgisch bier. Lekker klassiek.

Ontwikkeling 3: Angst en koopdrang

Angst? Waarvoor. Voor Nederlands bier! Wat? Wie is er bang voor het Nederlandse bier. Grappig genoeg zijn dat de Belgen. Ondanks hun stijgende populariteit en groeiende exportcijfers kijken ze met angst en beven naar Nederland. De kwaliteit van het Nederlands bier vinden ze zo goed dat ze het maar gaan inlijven.

Moortgat gaf gewoon toe dat ze Brouwerij het IJ hebben ingelijfd uit angst voor het Nederlandse bier. Ze vinden Nederlands speciaalbier een vergelijkbaar alternatief voor Belgisch bier. Dan maar kopen zullen ze gedacht hebben.  Zo pikken ze een graantje mee in de stijgende Nederlandse bierkwaliteit. We verwachten de komende tijd dan ook wel meer overnames/samenwerkingen etc.

Verder in 2016?

Ach, heel veel. Te veel om nu allemaal te noemen. Gelukkig hebben we daar nog een heel jaar om over te bloggen.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.