Bier in Ierland: een mix van oud en nieuw

De conferentie van bierbloggers in Ierland was gesponsord door…… Guinness! Geen verrassing maar gelukkig was het niet de enige sponsor. Naast een paar andere grote brouwerijen waren er natuurlijk ook een aantal kleine brouwers. En zoals altijd maken die het meest interessante bier in Ierland.

Het interieur van een pub
Het interieur van een pub

Vader en zoon
En met klein bedoel ik ook klein. Vader en zoon die een half jaartje aan het brouwen zijn. Een man die trots de Saison liet proeven uit zijn brouwerij die eigenlijk nog in aanbouw was. En dan waren er nog alle vage lokale merken die we in de uitstekende pubs dronken.

Voor een groot deel brouwen ook de Ieren de hoppige bieren die bijna alle ambachtelijke brouwers op de wereld brouwen. Pale ales, India pale ales, saisons, stouts en porters. Vaak licht, vaak met veel citrushop en soms gewoon heel goed.

IMG_20140626_171644
Wijze spreuken maar ook heel erg goed bier

Subtiele en lichte ales
Een Stout is, ondanks dat Guinness er de grootste brouwer van is, trouwens een Engelse bierstijl. Want zoals heel Ierland natuurlijk sterk door Engeland is beïnvloed, zo zijn de Ierse bieren ook heel Engels: subtiele en lichte ales. Maar er zijn ook echt Ierse bieren, zoals een Irish Red. Wij kennen die vooral van Murphy’s en dat is gewoon niet lekker. Maar zoals zo vaak: ambachtelijke brouwers maken er iets prachtigs van. Heerlijk subtiel gehopt, weinig alcohol en toch veel smaak.

Goedkoop is het niet echt, bier in Ierland
Goedkoop is het niet echt, bier in Ierland

En dat maakt de Ierse biermarkt een mooie mix. Enerzijds de internationale, Amerikaans georiënteerde bieren, anderzijds een sterk door de Britten beïnvloede biercultuur met een paar mooie, eigen stijlen. Grote merken, lokale merken en een aantal mooie, jonge ambachtelijke brouwers die met passie een nieuwe draai geven aan de biermarkt.

Exporteren naar Nederland
‘Wat denkt u, zouden we ons bier naar Nederland kunnen exporteren?’ vroeg een van de brouwers ons. Man, alsjeblieft wel. Geef ons dat heerlijke laag-alcoholische bier. Niet zo bizar gehopt als de Amerikanen doen maar gewoon mooi gebalanceerd bier. Authentiek en met liefde gemaakt. Je zal het moeilijk krijgen op de intussen overvolle Nederlandse markt maar voor goed bier is altijd nog plaats. Toch?

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Een gedachte over “Bier in Ierland: een mix van oud en nieuw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.