Bier, de basis voor alle beschaving.

Bier, basis voor de beschaving!! Laten we er geen doekjes meer omheen winden. Zonder bier liepen we allemaal op vier poten en droegen we nog een rieten rokje. Zonder bier was er nooit een beschaving geweest.

Lang, lang geleden (nog heel ver voor christus) waren we jagers en verzamelaars. We renden achter een hert aan totdat we niet meer konden, onze vrouwen verzamelden in de tussentijd wat bessen en groenvoer. En dat dag in dag uit, niks geen 36 urige werkweek met goede secundaire arbeidsvoorwaarden.

Dat ging lange tijd door totdat iemand er achter kwam dat je van sommige grassoorten een soort van brood kon bakken. Er is lang gedacht dat dit het begin van de beschaving was. Jagende mens wordt een broodbakkende mens. Dan hoef je niet urenlang achter een rund aan te hollen, dan verbouw je wat gerst.

Dus brood als basis voor de beschaving? Nou nee hoor. Er is zijn steeds meer aanwijzingen dat het brood niet gegeten werd maar gebruikt werd om bier mee te brouwen. Door het gras (granen) in een brood te verwerken komen de voedingsstoffen van het graan vrij. Dat in combinatie met gist zorgt voor? Juist: bier.

In het oudste bekende recept ter wereld, je raadt het al dat is een bierrecept, komt een broodsoort voor: Bappir. Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat Bappir nooit gegeten werd. Het was puur en alleen voor het brouwen. Dit recept is trouwens verwerkt in een geweldig gedicht: hymne aan Ninkasi.

Een ander episch, en nogal oud gedicht is het Gilgamesh epos. In dit epos krijgt Enkidu (een wildeman) bier te drinken. Na dit drinken werd hij kalm en geciviliseerd. Dat herken je vast wel in jezelf, op vrijdagavond in de kroeg. Wat ons, en meerdere wetenschappers, betreft nog een goede aanwijzing dat bier aan de wieg van de beschaving heeft gestaan.

Eindelijk is er wetenschappelijk bewijs voor wat je eigenlijk altijd al wist: beschavingen zijn gebouwd op bier. Hoe moet je anders je stoffige keel smeren bij het bouwen van je piramide of ziggurat? Met bier heeft de mensheid het beste uit zichzelf gehaald.

Overigens: de bierconsumptie van onze ‘beschaving’ daalt al jaren…

Lees ook:
Drinken tot de streep
Bierbommen
Wat ze je nooit leerden op school

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

2 gedachten over “Bier, de basis voor alle beschaving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.