Bier bij de Jumbo: veel verrassingen

Na onze onderzoeken bij de Germaansche literknallers gaan we nu een stapje hoger in de retail. Naar de Jumbo, die snelgroeiende  successupermarkt. Waar de Lidl en Aldi een beetje Duits kil en afstandelijk zijn, is de Jumbo natuurlijk die gezellige Brabo. Geen in het gelid marcherende medewerkers maar cassiéres met een rappe tong en een zachte g, koffie en altijd een kwartier te laat komen. Gezellig.

Maar we zijn er niet voor de gezelligheid, we komen voor het bier. Zoals je mag verwachten heeft de Jumbo een mooie collectie bieren. Wij hebben daar een mooie selectie uit gekozen, tenminste dat dachten we. Want tot onze verrassing vonden we een scala van ons onbekende bieren. Dat komen we niet zo vaak tegen dus dat vonden we leuk.

We keerden huiswaarts met een Weizen van Willianbräu, een Damburger export, een Lager ook weer van Willianbräu en een Belgisch pils van Martens waren onze buit. Om het helemaal af te maken kochten we er ook een Pools pils bij, een Gronie van brouwerij Tyski.

Willianbräu Lager beer

Veeltalig halve liter blik met drukke en goedkoop aandoende opdruk. Net als Heineken in het midden van het logo een soort medaille met de tekst ‘bier prix’. Men heeft blijkbaar alvast ruimte gereserveerd voor een mooie bierprijs. Maar wij kunnen ons niet voorstellen dat dit bier een prijs krijgt. Of het moet het concour d’honneur van de AA zijn vanwege de inspanningen om de bierliefhebben van het drinken af te houden.

Want Willianbräu smaakt namelijk nergens naar. Het is waterig en flauw. Je ruikt ranzige hop en die proef je helaas ook. Stel je vloeibaar bordkarton voor dan kom je in de buurt van de Willianbräu.

Het etiket is overigens wel het lezen waard. De meeste pilsen die wij drinken zijn Cat. (categorie) I. Deze is echter cat. III. Dat betekent dat het stamwortgehalte maximaal 7 is, in plaats van minimaal 11. Het stamwortghalte geeft aan hoeveel suikers er in de wort achterblijven na het koken. Dat is bij dit bier blijkbaar niet al teveel. Beetje bezuinigd op de mout? Leuk detail: Bavaria Malt is ook categorie III. Aan een Bavaria Malt zit echter wel meer smaak.

Damburger export

Duits aandoend blik. Brauerei Martens Bocholt prijkt fier op het blik. Het kwam ons toch ergens bekend voor. Maar ja, eerst maar proeven. Deze export was wel al opgeschaald, een categorie II maar liefst. Dat kon niet mis. Helaas bleek dat een misvatting. Damburger export is namelijk ronduit smerig. Stel je de ochtend na konningedag voor, adem dan eens goed uit. De smaak die je dan in mond hebt is zo’n beetje hoe Damburger Export smaakt.

Martens Premium Pilsner

Ah, een kwaliteits Pilsner dit keer. Een heuze premium.  Na zo veel ellende waren we wel toe aan iets lekkers. Martens Premium Pilsner valt in categorie I. Eindelijk zitten we weer in de juiste categorie. Kleur was oke, wellicht iets te licht maar daar komen we wel overheen. Mooie schuimkraag ook, precies wat je wilt in een pils. Visueel niks op aan te merken dus.

Zoals het hoort bij proeven steken wij eerst ons neus er in. Hier kwam ons alweer geur van post-Koninginnedag tegemoet. Wat?! Dit ruikt exact als de Damburger export. Na een snelle slok werd ons langzaamaan iets duidelijk. Dit Premium Pilsner leek verdacht veel op de Duitse Exporter. Iets meer alcohol maar dat was dan ook het enige. In diepe teleurstelling grepen we naar de volgende fles.

Willianbrau Weizen

Even genoeg van het pils. Een mooi Duits witbier. Niet zo spannend maar wel degelijk. Ook dit bier heeft een prijs op haar naam staan, ook hier niet duidelijk wat voor een prijs. Maar een medaille op je blik is niet verkeerd. Wat er in je blik zit moet dan wel goed zijn. Maar de tsunami van teleurstelling was nog niet over. De ranzige smerigheid die we de hele avond als hadden moeten doorstaan bleek ook doorgedrongen tot dit Weissbier. Het bekende bordkarton had hier weer de overhand.

Nu waren we er wel klaar mee. Genoeg van deze ellende. Waar komt dit uilenzeik vandaan? Martens Premium Pilsner, Damburg van Brauerëi Martens en de Williansbräu: allemaal dezelfde smaak. En allemaal even smerig. Hm, een patroon ontvouwt zich. En de naam Martens komt wel regelmatig voorbij. Tijd voor onderzoek.

Martens blijkt de tweede brouwerij van Belgie te zijn. Niks Duvel of Palm, nee deze leverancier van derderangs pulpbier is een vlaggedrager van de Belgische biercultuur. En wat brouwt Martens dan?  Precies, het ‘Duitse’ pils, Weizenbier, de Export en het Premium Pilsner. Dezelfde brouwerij en dezelfde vieze smaak.

Marketingtechnisch heeft Martens hier wel een troef in handen. Je brouwt een premium bier wat je overhoudt noem je Duits export of pils. Wat je dan nog uit de bodem van het vergistingsvat weet te wringen noem je Weizenbier. Laten we maar zeggen dat ze weinig restbier overhouden.

Tyskie Gronie

Het laatste bier van de proeverij. Pools en stevig in de alcohol, 5,6%. We zijn uiteraard op ons hoede en zoeken eerste de brouwerij op het blik. Ook hier is de waarheid weer niet zoals het lijkt. Ons Pools Pils komt bij Grolsch vandaan. We hebben echter wat meer vertrouwen in de brouwkunsten van Grolsch dan van een Belgische pilsbrouwer.

Mooie goudblonde kleur, en een imposante schuimkraag. De geur is lekker hoppig, precies zoals we een pils graag hebben. De smaak is uitstekend, niet zo moutig en lekker bitter. We beginnen te begrijpen waarom de Polen altijd dronken zijn. Het doet ons een beetje denken aan een mooi Tsjechisch pils. Die zijn erg lekker en knap gemaakt. Polen bij de EU, wat ons betreft een uitstekende aanwinst.

We keken ook nog even naar het etiket. Jammer: ook hier weer van die medailles met zogenaamde bierprijzen. Net als bij de Martens-troep. Maar wacht eens even… Dit waren echte medailles! Tyskie heeft echt bierprijzen gewonnen. In Brussel en in Australië hebben ze gewoon de eerste plaats gepakt in een bierwedstrijd. Internationale erkenning. Dat zien we Martens voorlopig niet doen.

Bij de Jumbo kun je gewoon bier krijgen als Heineken en Grolsch en Palm enzo. En ja, Bavaria natuurlijk. Kun je geen buil aan vallen. Wil je exotisch gaan, doe dan niet té goedkoop. Dat bespaart je veel vies bier. En let vooral op het etiket en kijk of de bierwedstrijdmedailles wel echt zijn. Dan kun je leuke dingen tegenkomen.

Lees ook:
Bier bij de Aldi
Bier bij de Lidl
Pilsner Urquel

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

12 gedachten over “Bier bij de Jumbo: veel verrassingen

 • september 9, 2010 om 09:27
  Permalink

  Zal jullie voordragen voor een lintje. Dat jullie dit doorstaan voor de ongewisse lezer die graag goedkoop blikbier uit de onderste regionen van detaillistenland drinkt!

  Overigens, Tyskie komt bij Grolsch vandaan? Koopt Tyskie dan brouwcapaciteit in bij Grolsch of koopt Grolsch de Tyskie licentie om in NL goedkoop blikbier uit te leveren?

  In ieder geval, ik kan me geen brouwer voorstellen die denkt: Laat ik eens een bochtig kooksel brouwen om goedkoop in blik op de markt te zetten. En om duitsers te pesten noem ik het een weizen. Nu, het gebeurd blijkbaar wel maar hoe moet je die lui noemen? Je hebt bv. broodschrijvers, broodfietsers en nu dan ook “broodbrouwers”?

  Beantwoorden
 • februari 24, 2011 om 19:31
  Permalink

  Wir waren in Rotterdam und besuchten den Bruder meiner Frau und haben noch schnell 4 Kästen Bier besorgt, Damburger Export, und es war sehr lecker, vielen Dank. Sehr süffig.
  Gruß
  Torsten

  Beantwoorden
 • Pingback: Bier van de Stuise brouwers: super » bestetotnutoe.nl

 • Pingback: Bier-oscars, het zijn er erg veel » bestetotnutoe.nl

 • Pingback: Maar hoe smaken Tyskie en Lech…? Bestetotnutoe lost Poolse pijnpunten op » bestetotnutoe.nl

 • mei 17, 2012 om 14:55
  Permalink

  willianbrau; je hebt zeker nog nooit originele pilsener gedronken, dat smaakt perfect naar water. Zeurpiet.

  Beantwoorden
 • augustus 4, 2012 om 20:14
  Permalink

  Gewoon allemaal massaal aan de holtland 35 cent voor een halve liter kan niet beter !!

  Beantwoorden
 • februari 3, 2013 om 13:21
  Permalink

  Bestaat deze site nog? Zoja, dan het volgende: Holtland is supersmerig rioolwater. Willianbrau is nog supersmeriger (kattenpis?). Damburger: niet te pruimen! EN DAN: mirakel! Dezelfde brouwerij (Martens Bocholt dus) brengt HOLGER op de markt! Voor zo’n 21 eurocent per flesje van 30 centiliter. Gewoon spotgoedkoop EN gewoon erg lekker! Natuurlijk geen Duvel (favoriete bier), Westmalle of Leffe, maar voor een feestje bijzonder geschikt!!!

  Beantwoorden
 • februari 3, 2013 om 13:41
  Permalink

  Ekskuus. Ben even vergeten te vermelden, dat ZYWIEC ook erg lekker is, maar wel heel wat duurder.

  Beantwoorden
 • mei 6, 2013 om 16:24
  Permalink

  Hoe komen jullie er nou bij dat Damburger niet goed is .. het is/was een uitstekende pils tegen schappelijke prijs

  Beantwoorden
 • maart 16, 2014 om 02:00
  Permalink

  Heineken en Warsteiner zijn normaal de merken die ik prefereer. Óók het merk Oettinger (bier van de Lidl) vindt ik persoonlijk goed te pruimen. Dan Willianbräu…kom op, dit bier is evenals Bavaria en Dommelsch ronduit SMERIG!

  De smaak van dit “bier” is waterig, blikkerig en heeft niets met bier te maken.

  Over smaak valt niet te twisten maar willianbräu is gewoon smerig, dat is een vaststaand feit!

  Beantwoorden
 • april 24, 2014 om 09:45
  Permalink

  T zit m niet alleen in de naam;
  Ik vind m heeeerlijk!!
  Grjes Willy-Anne

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.