Bestetotnutoe gaat Heineken kapot maken

Let op kroegbazend Nederland! Heineken zet een sociaal spionagenetwerk op om te controleren of u wel echt heerlijk helder Zoeterwouds bier tapt. Zo niet, dan blijft u achter met een leeg café en een dagvaarding. Eigen schuld. Moet je maar niet onder wurgcontracten uit willen kruipen.

Wij als ultrakritische weblog denken natuurlijk altijd door. Wat zit hier achter? Waarom zou een café geen Heineken willen verkopen? Twee redenen:

1 – Ander bier is goedkoper
2 – Ander bier is lekkerder

1. Het prijsverschil tussen bier in de horeca en in de supermarkt is nergens zo hoog als in Nederland. Dat is ook logisch want brouwerijen kunnen vragen wat ze willen voor hun bier. Dat zit zo: als beginnend café betaalt een brouwerij de inventaris voor je. In ruil krijg je een wurgcontract waarbij je alleen bier van die brouwerij mag verkopen. En dat is dan natuurlijk niet goedkoop.

2. Het andere probleem is natuurlijk dat blijkbaar niemand het verschil proeft tussen Heineken en een willekeurig goedkoop bier. Dat zou ons nog het meest zorgen baren als brouwerij. Feitelijk geeft Heineken met deze actie toe dat hun product niets meer is dan de marketing erom heen en dat hun klanten zonder problemen een derderangs pils achterover slaan terwijl ze denken dat het een echte Heineken is.

De wereld volgens HeinekenVolkomen verziekt
De markt voor pils in Nederland is volkomen verziekt. Marktleider Heineken is beter in het voeren van rechtszaken dan in het brouwen van bier en daarmee houdt het de horeca in een wurggreep. Er is geen prijsconcurrentie en cafés zijn verplicht hun klanten de supermarkt in te duwen. Geen wonder dat de Vereniging van Boze Bierdrinkers met een Baard vindt dat het afgelopen moet zijn met de contracten tussen bierbrouwerijen en de horeca.

En wij zijn het daar mee eens! Sterker, wij willen er ook wat aan doen. Gansch het raderwerk staat stil als de bierglasdragende rechterarm van de bierdrinker het wil! We gaan niet biergestapootje spelen voor Heineken maar we gaan stoppen met pils drinken in de kroeg.

We drinken in de kroeg Palm, Koninck, een trappistje of wat dan ook. Liefst iets van een klein brouwerijtje zonder macht natuurlijk. Maar als dat niet kan iets anders dat geen pils is. Staakt pilsdrinkers, staakt! We drinken de Zoeterwoudse advocaten kapot.
Proost.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

10 gedachten over “Bestetotnutoe gaat Heineken kapot maken

 • januari 20, 2012 om 16:53
  Permalink

  Nou drink ik sowieso al liever een ander bier dan Heineken in de kroeg, maar dit is nog een goede reden er bij 🙂

  Beantwoorden
 • januari 20, 2012 om 16:57
  Permalink

  Ik ga in principe niet in een kroeg zitten waar Heineken geschonken wordt…

  Beantwoorden
 • januari 20, 2012 om 16:58
  Permalink

  Dan hoop ik wel dat ze in mijn stamkroeg(en) een lichte ale gaan schenken als pils vervanger. Overigens, binnen die pilscontracten zit vaak ook een speciaalbier voetnootje. Dus vraag eerst even aan de barman of hij ook bier (dus geen pils) heeft van brouwerijen anders dan Heineken / AB Inbev en dergelijke. Of neem zelf een kratje bier mee dat je voor de helft van de prijs (te betalen aan de uitbater) zelf opdrinkt.

  Beantwoorden
 • januari 20, 2012 om 17:24
  Permalink

  In principe eens. Maar het is – en ik weet dat jullie dat best door hebben – behoorlijk opportuun. Cafés hebben altijd een bepaald percentage dat ze los van de specifieke brouwer mogen aanbieden. Bovendien drinken de meeste mensen gewoon graag pils, dus zou alleen een ander pils (of ander makkelijk bier) helpen. En dat kent de boer niet. Ten slotte: wie stellen jullie voor dat de investering dan wel gaan betalen voor al die cafés?

  Beantwoorden
 • januari 22, 2012 om 13:26
  Permalink

  @Eric Wie de investering doet? Wat dacht je van de uitbater? Al dan niet gefinancierd door een bank. Zoals andere bedrijven cq ondernemers dat doen. Overigens is niet alleen de brouwerij de boosdoener. Het begint bij de eigenaar van het pand. Dat is vaak niet de uitbater maar een Kooistra achtige setup welke ook eisen en voorwaarden stelt aan de uitbater. Zo wordt het een creatieve uitbater lastig gemaakt zijn eigen ideeën uit te venten.

  Beantwoorden
 • januari 23, 2012 om 17:27
  Permalink

  De kroegen waar ik kom schenkt Gulpener, ook InBev vermijd ik liever. 😉

  Beantwoorden
 • januari 27, 2012 om 17:53
  Permalink

  De andere brouwerijen doen dit natuurlijk net zo hard; het is zeker niet alleen Heineken.

  @Eijkb; ja de investering kan inderdaad ook ergens anders vandaan komen, maar makkelijk is dat niet. En inderdaad, het pand is vaak ook nog eens van dubieuze eigenaar. Kortom: het zou erg mooi zijn als de pilsbrouwers en andere belanghebbenden minder in te brengen zouden hebben bij cafe’s en restaurants, maar dit zal op z’n best een langzaam proces zijn.

  Beantwoorden
 • Pingback: Goedkoop bier drinken? Bestel geen pils » bestetotnutoe.nl

 • Pingback: Het beste bier van 2012 - bestetotnutoe.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.