Beste bokbier van 2020: Brand Dubbelbock

Zo, het zit erop. We hebben 57 bokbieren geproefd en dit jaar is de Brand Dubbelbock het beste. We gaven hem vier en een halve ster. Voor de maximale score vonden we hem iets teveel een pleaser maar toch: wat een lekker bier! En misschien is een pleaser wel wat we nodig hebben in dit moeilijke jaar. Een makkelijk, lekker, ietwat complex maar toch vooral fijn zoet bier. Met alle smaken erin zodat er wat te genieten valt. Maar tegelijkertijd hoef je er niet over na te denken als je dat niet wilt. Een terechte winnaar.

Genoeg gelezen? Luister de podcast!

De Brand Dubbelbock had trouwens niet heel veel concurrentie. 2020 was geen jaar met heel veel hoogtepunten. Maar ook geen jaar met al te dramatische dieptepunten. We gaven heel veel twee en twee en een halve sterren. Bokbieren die best aardig waren om te drinken maar waar meestal ook wel wat op viel aan te merken.

Een uitzondering was de Apfelstrudel Doppelbock van ’t Uiltje. We waren dichtbij 5 sterren maar we vinden dat we de maximale score moeten geven aan een herfstbok die dichtbij de bierstijl blijft. Later bleek dat het een Doppelbock van 2019 betrof. Gelukkig konden we op de valreep nog een verse Apfelstrudel Doppelbock krijgen. Helemaal opgewonden dronken we hem en wat bleek? Echt een bier dat beter wordt na een jaartje rust…

Toch waren er ook een hoop interessante bokbieren bij. Een overzicht:

  • Oersoep Sexy Motherbocker: veel dubbelbokken zijn eigenlijk geen echte bokbieren en dat is de Sexy Motherbocker ook niet. Maar de Sexy Motherbocker is wel een ontzettend lekker bier. Dus dat vergeven we hem
  • Maximus Bock: een bokbier waarbij je bij de eerst slok denkt: eindelijk een bokbier. Karamel en wrang, heerlijk. Jammer van al die koolzuur
  • VandeStreek Blackbock: we vinden onszelf best tolerant maar dit líjkt niet eens op een bokbier. Waarom toch? Het is niet alsof ze geen bier kunnen brouwen bij VandeStreek. De Blackbock is overigens een prima stout wat ons betreft
  • Grolsch Herfstbok: blijft ons verrassen. Dit jaar was hij bitter. Echt waar. Wel bitter op zijn Grolsch dus met een flinke dosis chemie maar toch. Jarenlang zoete, nog zoetere en superzoete bokbieren gebrouwen en dan komen ze met een bittere bok. Wel leuk
  • Duits en Lauret Houtgerijpte Rook Dubbelbock: rookbier zoals het moet, een bokbier zoals het kan. Elk jaar weer mooi en bijzonder. Dit jaar wel erg wrang. Lekker, maar ook een grotemensenbier.
  • Dampegheest Oikenbock: een verrassing in een van onze laatste testen. Erg mooi bokbier met alle goede smaken die ook nog eens erg lekker zijn. Wel een beetje op elkaar gepropt

En wat viel ons nog meer op in 2020?

Uiltje Apfelstrudel Doppelbock 2020 bokbier bockbier test beste review
  • De houdbaarheid! Onze grootste frustratie. Hoe vaak zijn we wel niet aangesproken met ‘Zooooo meneertje, kunt u het een beetje lezen?’ in de winkel omdat we weer eens te lang naar de etiketten stonden te staren? Omdat we er achter wilden komen of het een bok was van 2020 of van 2019. Zet gewoon op het etiket wanneer het bier gebrouwen is (zoals sommige brouwerijen al doen)!
  • Er zijn heel veel bovengistende bokbieren met een wat fruitachtig karakter. Wij vinden dat een ‘echte’ bok karamelzoet zou moeten zijn, met daarna wrang en aromatisch bitter in de nasmaak. En dat zijn die bokbieren met hun pruimensmaak meestal niet. Zijn ze daarom vies? Zeker niet maar wij geven altijd meer waardering aan bokbieren die dicht bij de oorspronkelijke bierstijl blijven
  • Er zijn nog heel veel etiketten met ‘Beste bokbier van … ‘ erop. Of een medaille van een bierwedstrijd in Odessa. Of noem maar op. Nauwelijks serieus te noemen want als je goed kijkt, dan stelt het bijna nooit iets voor. Een beetje potsierlijk
  • Er zijn in 2020 veel nieuwkomers. De meesten ontstijgen het niveau keukenbrouwers niet maar er zitten een paar leuke bij
  • O dear, o dear. Veel bokbieren met interessantdoenende Engelse termen. Craft Beer! Of erger. En zelfs hele etiketten (alleen maar) in het Engels. Ja, want de wereld zou maar de ingrediëntenlijst van brouwerij ’t Hopbloemmetje uit Waddinxveen moeten Google Translaten. Mensen, doe eens normaal
  • Smaakjes! Meestal geldt: doe maar niet. Tonkabonen, rook, honing, weizen, het loopt niet vaak goed af. Met als uitzondering natuurlijk ’t Uiltje maar dat is nou eenmaal hun ding, zoals de briljante Apfelstrudel Doppelbock bewijst
  • Hoe lang is er nog bokbier? We zien er steeds minder aandacht voor. De slijters verkopen er minder van en ook in de supermarkt is er minder aandacht voor. En wat bokbierfestivals is het dit jaar natuurlijk echt treurig gesteld maar er zat al een dalende lijn in
  • Denk maar eens aan… Amstel en Heineken! De Heineken Tarwebok! Niet gezien dit jaar. En de Amstel Bok, jarenlang een favoriet van ons. We zijn alleen flesjes van vorig jaar tegengekomen
  • We hebben wel een stiekem nieuw grotebrouwerijenfavorietje: Bavaria. Zetten netjes het jaar op hun fles, ondergistend en ze beloven elk jaar een andere bok. We zijn voor minder met de pootjes omhoog op ons rug gaan liggen.

Conclusie

We zijn kritisch, we weten het. Maar dat is uit liefde voor die mooie biertraditie die Herfstbok heet. Waar zo vaak zo stiefmoederlijk mee om wordt gegaan. Toch kijken we elk jaar weer uit naar het bokbierseizoen. Met al die mooie, lelijke, lekkere, vieze, gewone en bijzondere bokbieren. Wat is het toch mooi en we hopen dat die traditie nog lang blijft bestaan.

Wij zijn er volgend jaar weer bij en we hopen jij ook.

Proost!

Hayo en Arnoud
Beste tot nu toe

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.