Beste Bokbier 2020 deel 2: Jopen 4 grain bock, Oeidipus Madeleine, Bird Brewery Lekkerinde Kauw, 100 Watt Shoque le Boque en Walhalla Heimdall

Zo, lekker rap naar deel 2. Na de grote merken van bokbier test deel 1 zijn we nu toe aan de kleinere brouwerijen. Het weer is ook mooi omgeslagen en het is nu echt herfst. En oktober. De bokbier-tijd is aangebroken en we zijn mooi op weg naar het beste bokbier van 2020.

Geen zin om te lezen? Luister de podcast:

Jopen 4 grain bock: veel geschreeuw, weinig bok

jopen bockbier bokbier test beste 2020

En ook Jopen ontworstelt zich aan de spruitjeslucht en gaat internationaal met een geheel vernieuwd en Engelstalig etiket. Hoop woorden als ‘Craft Brewer’ erop en ook nog voor de duidelijkheid: ‘Anything but boring’. Je moet het maar nodig hebben voor dat beetje zelfvertrouwen. Wij hebben altijd al vertrouwen in Jopen en schenken een wat bruin bier in. Niet helemaal een echte bok.

En ook als we ruiken, dan ruiken we vooral gebrande mout. En zo smaakt hij ook een beetje. Toch is die hele specifieke smaak van andere jaren wel een stuk minder. Maar wat krijgen we ervoor terug? Een wat dun, bruin bier dat we niet echt een bokbier kunnen noemen. Of niet eens een herfstbier. Waar is het zoete, verwarmende begin van de smaak? We merken er niet zoveel van. En ook de nasmaak verdwijnt heel snel. Ook daar krijgt de 4 grain bock een wat dun karakter van.

We zijn nog niet klaar met het etiket. ‘Chocolate goodness’, staat erop. Maar juist dit soort smaken zitten er eigenlijk niet in. Voor een bok met vier granen is hij maar weinig moutig en heeft hij ook maar weinig karakter. Goed, echte liefhebbers van de droge roggesmaak zullen dit nog wel een lekker bier vinden. Wij haken echter af. Wij vinden de anything but boring-bok best wel saai.


Oedipus Madeleine: alweer niet lekker

Oedipus is echt zo’n brouwerij die we graag de hemel in prijzen maar dat hebben we met de Madeleine maar een keer kunnen doen. Daarna vonden we hem niet meer lekker en dat is niet meer veranderd. Dit jaar begint het ook al niet goed want van de wat vies-bruine kleur krijgen we nou niet echt zin in een slok. En ook de algemeen-zoete biergeur helpt niet.

Toch nemen we een montere slok en dan wacht ons een verrassing: de Madeleine ruikt wel zoet maar zo smaakt hij helemaal niet. We proeven een klein beetje zuur en vooral behoorlijk wat bitter. Dat is gek. Maar er is wel meer gek. Dat bittere is de belangrijkste smaak maar die blijft dan juist weer niet zo hangen. De nasmaak is echt minimaal.

Telkens al we een slok nemen hangen we met onze neus in het glas en denken we een zoet bier te drinken. En telkens is dat niet zo. Op zich niet erg maar wat je dan wel drinkt, is niet zo lekker. En heel beperkt, wat smaak betreft. We blijven zo in verwarring achter. Waarom is dat verschil zo groot? Waarom proeven we geen zoet? Waarom proeven we überhaupt zo weinig? Waarom brouwt Oedipus niet gewoon weer eens een lekkere Madeleine?


Bird Brewery Lekker in de Kauw: beter maar toch te vlak

Bird Lekkerinde Kauw 2020 bokbier bockbier test beste 2020

Al jaren voorziet Bird hun flesjes Lekkerinde Kauw van het predikaat ‘Genomineerd als beste bokbier in 2017’. Je leest het goed: ze hebben drie jaar geleden niet gewonnen en dat zetten ze al die drie jaar op hun flesje. We hopen dat dit gebrek aan ambitie niet afstraalt op de kwaliteit van hun bokbier en schenken ons een mooi, goudbruin bier in. We zouden ze er geen prijzen voor geven maar het valt alleszins mee.

Bird baseert hun Lekkerinde Kauw altijd op een zoetwrange fruitsmaak. Denk aan pruimen en vijgen. En dat is enerzijds best lekker maar anderzijds ook wat te beperkt om een heel bokbier omheen te brouwen. En dat is dit jaar eigenlijk weer zo. Al hebben ze het wel iets beter voor elkaar en we menen een wat mooiere, vollere zoete smaak te ontwaren.

Maar die mooie, zoete smaak proeven we eigenlijk vooral in de eerste paar slokken. Al snel raken we eraan gewend en blijft vooral de wat wrange smaak over. Eigenlijk net als andere jaren, al is hij in 2020 toch echt wat beter dan we ons van andere jaren herinneren. Bitter is hij trouwens ook al niet en dan is het toch allemaal wat vlak. Toch is het ook weer geen slecht bier. Wat dan overblijft is een best aardige middenmoter. Geen nominaties dus, en laat staan een prijswinnaar. Tijd voor een nieuw etiket!


100 Watt Shoque le Boque: tonka-fest overheerst alles

100 watt Shoque le boque 2020 bokbier bockbier test beste

En alweer een bokbier in de categorie extraspeciaalbijzonder want: ‘dubbelbock deluxe’, en ‘Extra Special’, en ‘Figs and Tonka beans’. Bokbierbrouwend Nederland heeft het motto ‘Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’ al lang achter zich gelaten. En ook voor 100 Watt is Eindhoven niet meer groot genoeg want ook hier mogen we weer in het Engels lezen wat we gaan drinken. Blijkbaar is het Nederlands bokbier niet aan te slepen in het buitenland.

Gelukkig laat 100 Watt ook de laaggeletterde bokbierdrinker niet lang in het ongewisse over wat het belangrijkste ingrediënt is van de Shoque le Boque, want dat zijn de Tonkabonen. En dat is ook het enige wat je ruikt. En het ruikt als een pakje pijptabak in een stoofschotel. En als we een slok nemen wordt het alleen maar erger. Het enige wat we proeven is de rijpe, volle tabaksmaak van de Tonkabonen. Het overheerst het hele bier.

Met zijn 8,4% alcohol zouden een paar Tonkabonen een mooie aanvulling zijn voor deze dubbelbok. Maar net als Two Chefs vorig jaar, gebruikt 100 Watt er veel teveel van. Het is een beetje de vloek van de Tonkaboon: blijkbaar kunnen bierbrouwers er niet mee omgaan en gebruiken ze er veel teveel van. In plaats van een al rijke dubbelbok te voorzien van een mooie, La Trappe-achtige smaaklaag, drink je een glas vloeibare tabak. Het is een klap in je gezicht en het drukt alle andere smaken weg. We vragen ons af waarom. Dit bier is in ieder geval veel te eenzijdig om als een lekkere dubbelbok door het leven te gaan.


Walhalla Heimdall: verrassend beperkt

Walhalla Heimdall 2020 bokbier bockbier beste test

We zien de Heimdall van Walhalla eigenlijk als een jaarlijks hoogtepunt, al was het maar om het etiket. Met zijn 8,5% alcohol en donkere, duister-rode kleur is het plaatje echt compleet. Vorig jaar was de Heimdall vooral een wat vlak bier met een hele interessante nasmaak. Vol verwachting nemen we een slok om te proeven wat er dit jaar gebeurt.

En dat is weer een verrassing. De Heimdall is een zoet bier. En dat is het dan ook. Er is geen smaakpad, geen nasmaak en geen hop. We proeven een zoet bier en dat blijft zoet tot na we hem hebben doorgeslikt. De nasmaak is er niet. Of die is hetzelfde als het begin van de slok: zoet. We zijn echt verbaasd: wat een groot verschil met vorig jaar. En dan is het ook nog eigenlijk een rye bok. Maar die rogge proeven we al helemaal niet.

Eigenlijk zou Walhalla de Heimdall van dit jaar moeten combineren met die van 2019. Dat zou een mooie, complete bok opleveren. Nu is de Heimdall niet veel meer dan een generiek, standaard bruin bovengistend zoet bier. Niet echt wat we hadden verwacht van een Heimdall. En niet wat een Heimdall zou moeten zijn.


Conclusie

Deel 1 viel wat tegen maar toen hadden we ook de grote, saaie merken. In deel 2 hebben we bokken gedronken van gerenommeerde Nederlandse ambachtelijke brouwerijen. Maar veel heeft het niet geholpen. De drie sterren van de Heimdall en Lekkerinde Kauw zijn gelijk het hoogste aantal wat we deze keer uitgedeeld hebben. Treurig weinig.
En vrolijk werden we ook niet van de saaie Jopen en de nog saaiere Madeleine. Wat is er toch mis met de bieren van deze brouwerijen, die toch echt veel beter kunnen.
Over die Shoque le Boque kun je dan nog wel lachen want dit soort bieren horen er ook wel weer een beetje bij. Maar het gemiddelde niveau is toch echt wel laag, deze keer. Gauw naar deel 3!

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.