Beste Bokbier 2020 deel 1: Hertog Jan Bockbier, ’t IJ IJbok, Alfa Herfstbok, Gulpener Herfstbock, Grolsch Herfstbok, Amstel Bock, La Trappe Trappist Bockbier

De bokken liggen in de winkel en dus is het tijd voor de eerste aflevering van onze jaarlijkse bokbier test. Wat wordt het beste bokbier van 2020? Je leest het hier. Geen zin om te lezen? Luister de podcast!

Hertog Jan Bockbier

Hertog Jan Bockbier 2020 beste test bokbier bockbier

Weet je nog hoe de Hertog Jan bok van 2019 smaakte? Wij ook niet. En die van de jaren daarvoor ook niet. Nee, voor het achterlaten van een overdonderende indruk hoeven we niet in Arcen te zijn. Toch is het bier niet zonder pretenties want het etiket staat vol mooie termen als ‘uitgesproken seizoensbier’ en ‘donker en volmondig’. Ja, liefde voor bier is niet zomaar iets wat ze zeggen. En dan zie je ook nog een zwart-wit foto van gezellige meneren in een brouwerij, met brouwer Lennert in het midden.

Maar genoeg over het stukje Hertog-Jan ervaring, we schenken hem in en dan zien we werkelijk een prachtig bokbier. De lage herfstzon helpt er ook wel aan mee maar toch, zo mooi robijnrood zie je ze niet vaak. En daar zit die mooie schuimkraag dan nog bovenop. Gewillig laven we ons aan de het eerste bokbier van 2020. En de Hertog Jan stelt niet teleur. Mooi zoet en echt een bokbier. Maar dan nemen we nog een slok. En nog een.

We wennen snel aan de smaak en dan valt op dat hij naast die best aardige, zoete smaak ook weer niet zo heel veel voorstelt. Goed, een wrange smaak zit er nog wel in maar bitter is hij eigenlijk niet. En verder is hij ook wat slap voor een bokbier. We missen krachtige karamel en een mooie hop. Uiteindelijk is de Hertog Jan een echte grote brouwerijenbok: een beetje lafjes met de nadruk op zoet. Te zoet? Misschien, maar die zoete smaak is best OK. De Hertog Jan Bockbier is geen straf om te drinken. En dan krijgen ze ook nog wat extra kudo’s vanwege het jaartal dat op het etiket staat, waarmee dat dus ook nog wel echt belangrijke informatie bevat.

’t IJ IJbok

IJbok 2020 beste bokbier test bockbier

Dit is meestal het punt waarop we de winnaar van de bokbiertest bekend kunnen maken want de IJbok van ’t IJ wint bij ons altijd de bokbiertest. Vol vertrouwen schenken we hem dan ook in en we worden niet teleurgesteld: mooi rood en robijn en ook een mooie schuimkraag. Maar we ruiken helaas niet zoveel. Dat lijkt te komen door een wat teveel aan koolzuur. Daar hebben wel meer bieren last van en dat beperkt de geur en de smaak van een bier nogal. Tot nu toe had de IJbok daar nog geen last van.

Maar nu. We proeven gewoon niet zoveel. Eerst denken we dat dit dus komt door al die koolzuur maar als dat na een tijdje verdwijnt, dan proeven we nog steeds niet zoveel. In vergelijking met andere jaren missen we de laagjes, de bite. We worden niet meer uitgedaagd. Het is geen gek bier meer. Geen bier dat echt op het randje van het begrip ‘bokbier’ staat. Het is een wat algemeen, wel aardig hooggistend bokbier geworden. en voor ons is dat echt een teleurstelling.

Alleen in de nasmaak merken we nog een echo van andere jaren. Want de nasmaak is echt goed. Maar verder is het allemaal wat mager. We kijken nog naar de houdbaarheidsdatum want misschien hebben we een oud bier. Maar hij is nog een jaar houdbaar dus daar kan het niet aan liggen. Waar ligt het dan wel aan? We weten het niet. We blijven verbijsterd en teleurgesteld achter. 2020 is al een gek jaar en dat komt dit er nog bij. En wat betreft de zoektocht naar het beste bokbier: alles ligt nog open.

Alfa Herfstbok

Alfa herfstbok bokbier bockbier 2020 test beste

Vorig jaar dronken we de Alfa niet maar de jaren ervoor wel. En toen klaagden we vaak over de putlucht, die je in je glas ruikt bij het inschenken van een Alfa. Dat blijft ons dit jaar gelukkig bespaard hoewel we ons ook weer niet echt uitgenodigd voelen om eens een flinke slok te nemen. Maar dat doen we natuurlijk wel. En dat komt trouwens ook wel door het uitzicht want met zijn mooie lichtbruine kleur is de Alfa best aardig om te zien.

Ook aardig om te zien is trouwens het flesje. Met een sjiek papiertje over de dop, dat scheurt als je hem opent. En een mooi reliƫfflesje. Behalve de geur zit het dus wel goed maar hoe zit dat met de smaak? Eigenlijk wat minder. In het allereerste begin lijkt het nog wel wat maar al snel merk je dat de Alfa Bok heel wat tekort komt. Eigenlijk proeven we alleen een wat algemene, wrange smaak. Die smaak is op zich niet verkeerd maar er is verder gewoon niks anders.

De Alfa is niet zoet en heeft geen karamel. En ook hop lijkt er niet in te zitten, want zowel wat aroma als bitterheid betreft merken we daar weinig van. En dan is die wat algemene, niet eg bijzondere wrange smaak wel erg mager om een heel bokbier op te brouwen. Andere smaken zijn er niet, laat staan een leuk smaakpad. De putlucht is weg maar er is niet veel voor terug gekomen.

Gulpener Herfstbock

Gulpener Herfstbock 2020 beste test bokbier bockbier

Het flesje Gulpener dat we net hebben gekocht in de winkel is houdbaar tot januari 2021. Een maand of vier dus. Dat zou betekenen dat we een flesje drinken uit 2019 maar eigenlijk weten we dat niet. Want het staat nergens op het flesje. Dat is een kwalijke zaak want een bokbier is geen bewaarbier. En dat blijkt al snel wanneer we het flesje openen.

Een bier dat je lang bewaart, ontwikkelt een wat muffe, karton-achtige smaak. Dat is niet meteen heel vies en in sommige bieren zelfs best lekker. Maar niet in een bokbier. Een bokbier is een seizoensbier en heeft een scherp, vers karakter. Daar past geen muf karton bij. En dat is precies wel wat we ruiken en proeven in de Gulpener Herfstbok. Dit is zonder twijfel een bier uit 2019 en niet uit 2020.

Het is geen ramp maar we betalen wel gewoon de volle mep voor een verouderd bier met kartonsmaak. Gelukkig zijn er ook voordelen. Het scherpe zuur is er een beetje vanaf. Maar verder zijn de smaken niet zo heel erg boeiend en ze zijn bovendien ondergesneeuwd door die muffe kartonsmaak. Eigenlijk zou je je als consument hiermee helemaal niet bezig hoeven te houden maar helaas: let op de houdbaarheidsdatum van de Gulpener Herstbok. Is die houdbaar tot begin 2021? Lekker laten staan. Tenzij je van oud bier houdt natuurlijk.

Grolsch Herfstbok

Grolsch herfstbok 2020 bokbier bockbier beste test

Zoals steeds de afgelopen jaren, zit Grolsch ook nu weer in een blik van een halve liter. Vroeger wat dat echt een straf want Groslch was zoet en chemisch. Maar de laatste paar jaar is Grolsch elk jaar een klein beetje beter. We zijn benieuwd hoe dat in 2020 is. Het uitzicht belooft niet zo veel goeds want de robijnrode gloed lijkt een beetje nep en chemisch. Gelukkig is de schuimkraag wel echt mooi.

Echt verrast zijn we pas bij het drinken. De Grolsch Herfstbok is bitter. Echt bitter. Een duidelijk bittere smaak maakt dit tot een van de meer bittere bokken. Maar…. dan wel op zijn Golsch’s. Want nu is het juist die bittere smaak die niet zo lekker is. Alsof die niet van de hop komt maar later is toegevoegd. Het smaakt echt een beetje gek. En ook toch weer een beetje chemisch.

Na wat drinken (en dat kan wat we hebben een halve liter) wennen we een beetje aan de bittere smaak. En dan missen we ook wat body in dit dunne bier. Maar waar hebben we het over? Vroeger stonden we huilend een uur onder de douche nadat de Grolsch Herfstbok onze smaakpapillen had aangerand en nu zitten we op de milliliter te analyseren wat Grolsch wel en niet goed doet. Grolsch komt van ver en samen genieten we elk jaar van de reis die hun Herfstbok weer maakt. De bestemming weten we niet maar we verheugen ons echt een beetje op 2021.

Amstel Bock

Amstel bock 2020 bokbier bockbier beste test

Dit keer zien we een houdbaarheidsdatum van februari 2021 en dat doet vermoeden dat ook de Amstel Bock van vorig jaar is. En ook nu kunnen we nergens op het flesje terugvinden wanneer dit bier is gebrouwen. Dan maar inschenken. En wat de Amstel Bock ook na een jaar niet kwijtraakt is zijn prachtige kleur. Schitterend robijnrood en een mooie schuimkraag.

We zijn beducht op muf karton maar daar merken we eigenlijk niet zoveel van. We ruiken vooral gebrande mout. Niet erg bokbier-achtig. En ook als we proeven is daar weer die smaak van geroosterd brood. Maar aangezien we toch een Amstel Bock van 2019 drinken, kunnen we mooi vergelijken. En dan blijkt dat hij er niet op achteruit is gegaan. We proeven nauwelijks karton en de wrange smaak komt wat beter naar voren, in combinatie met die gebrande mout.

Toch blijft de Amstel een soort half bokbier. We missen een zoete, karamel-achtige sensatie die normaal in het begin van een slok bokbier zit. En echt bitter is hij ook al niet, behalve dan misschien in de nasmaak. Maar het allergrootste gemis blijft dat we niet gewoon een Amstel Bock 2020 drinken.

La Trappe Trappist Bockbier

La Trappe Trapist Bockbier 2020 bokbier test beste

De La Trappe Trappist Bockbier is houdbaar tot augustus 2023. Kijk, nu weten we waar we aan toe zijn. Dat geeft vertrouwen. Vertrouwen zoals alleen een trappistenbier dat kan geven. En dat is La Trappe natuurlijk. En voor degenen die dat nog niet weten, zetten ze het op het etiket. Het enige trappistenbokbier ter wereld. En wat dat betekent? In eerste instantie helaas vooral veel schuim als we hem inschenken.

Maar na een tijdje kunnen we hem dan toch goed proeven en dan drinken we eigenlijk hetzelfde bokbier als vorig jaar: Bitter, wrang en met een sterke zoethout-achtige hint. Mocht je trappistenbier associƫren met zoet bier, dan kom je bedrogen uit. Zoet zit er echt niet in. Het is een rijk, maar ook erg wrang bier. En dat is dus al een tijdje zo. Maarja, hoe vaak veranderen broeders trappist hun recept?

We denken dat dit bier zo hun fans heeft. Fans die misschien niet zo heel erg malen om een ‘echt’ bokbier want dat is de La Trappe zeker niet. De smaken wijken teveel af en we missen ook heel veel dingen, waarvan de zoete karamel wel de belangrijkste is. Toch is het geen vies bier. Maar een bokbier is het zeker niet.

Conclusie

2020 is in meerdere opzichten een wat afwijkend jaar maar dat de Hertog Jan boven ’t IJ zou eindigen hadden we echt nooit durven dromen. Of dat ’t IJ net zoveel punten zou krijgen als Grolsch. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Wat wel elk jaar hetzelfde is, zijn die oude bieren die worden verkocht als verse. Erg vervelend en je weet als consument niet waar je aan toe bent. Zo dronken we oude bokken van Gulpener (vies) en Amstel (best aardig). La Trappe is precies hetzelfde als in 2019 terwijl Alfa juist weer wat veranderde. Van een bier met een putlucht naar een muurbloempje.
Winnaar van deze grote-brouwerijen aflevering van onze jaarlijkse bokbiertest is verrassend Hertog Jan geworden. Geen fantastisch bier maar wel een degelijke bok.
Op naar deel 2!

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

4 gedachten over “Beste Bokbier 2020 deel 1: Hertog Jan Bockbier, ’t IJ IJbok, Alfa Herfstbok, Gulpener Herfstbock, Grolsch Herfstbok, Amstel Bock, La Trappe Trappist Bockbier

 • oktober 7, 2020 om 08:56
  Permalink

  Ik had een Gulpener bock die tot feb 22 houdbaar is. Lekker vers. Vond de smaak over het algemeen vrij dun.

  Beantwoorden
  • oktober 17, 2020 om 14:57
   Permalink

   Goedemiddag,

   @Sander. “Vrij dun” vind ik een iets te hard oordeel want ik vind hem net als alle jaren gewoon altijd erg lekker. Echter ga ik er wel in mee dat de smaak dit jaar wat minder vol is.
   Misschien stel ik deze vraag aan iemand met veel meer verstand van bier dan ik: Hoe koud of warm drinkt u uw bock?

   Beantwoorden
 • augustus 22, 2021 om 10:25
  Permalink

  2021 komt eraan! Dit x die bok van bavaria en brand meenemen in de test voor afwisseling?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.