Beste bier met kerst 2016 deel 1: Anchor Merry Christmas, St. Peter’s Christmas Ale, Kapittel Winter, Gulpener Wintervrund, Brouwerij ‘ t IJ IJndejaars

Bokbier, kerst, er hoeft maar een bierseizoen te zijn of wij gaan weer los. Kerstbieren dus en je weet wat dat betekent: zoet, zwaar, kruidig, over de top. Volgens ons althans en gelukkig zijn er brouwers die er anders over denken. Dat maakt het wel wat moeilijker want wat is precies een kerstbier? Dat is moeilijk te zeggen maar een vleugje kerst moet er wat ons betreft wel in zitten. En wat dat dan is, dat vult elke brouwer zelf in.

 

Anchor Merry Christmas happy new year 2016

Anchor is kerstbier Anchor Merry Christmas happy new year 2016een leuke brouwerij om mee te kerstbierproeven want ze maken elk jaar een ander kerstbier. En je weet vast wel dat ze bij Anchor een aardig biertje kunnen brouwen. Ook leuk: hij heeft maar 5,5,% alcohol en dat is een extra uitdaging. Want met een licht biertje is het moeilijker om dat kerstgevoel te krijgen dan met een heel zwaar, donker bier. Toch ruikt hij al gelijk alsof er veel meer alcohol in zit.

En zo smaakt hij ook! We worden getrakteerd op een hele volle, brede en gebalanceerde smaak. Die dus veel voller overkomt dan je zou verwachten van een bier met 5,5% alcohol. Het bier is zo in balans dat het moeilijk is te omschrijven wat je proeft. Geen enkele smaak overheerst eigenlijk. Hij is natuurlijk zoet maar ook wel lekker bitter. Dan proef je ook echt wel een wat kruidige kerstsmaak. Maar ook de nasmaak is mooi hop-aromatisch. Wat een balans! We zijn erg onder de indruk. En dan nog zo mooi licht. Echt iets om op kerstochtend te drinken, voor je naar de kerk gaat. Wel die lekkere buzz maar je zit niet gelijk te snurken in die bankjes.

 

 

 

 

St. Peter’s Christmas Ale

St. Peter's Christmas Ale kerstbier 2016St. Peter’s zit altijd in zo’n gezellig medicijnflesje en de Christmas Ale is daar geen uitzondering op. Hij ruikt ook wel een beetje naar een geneesmiddel, met al die kruiden. De smaak is al wat toegankelijker. Hij begint wat zoet en eindigt wat bitter. Procesmatig zit het dus wel goed met dit bier maar over de inhoud zijn we nog niet zo enthousiast.

Hij is niet bijzonder van smaak. Wat zoetig en wat kruidig en dat is het dan wel. De nasmaak en de hop is al beter maar ook weer niet genoeg om dit bier te redden. Het is wat slap. Wat weinig uitgesproken. Op de helft van het flesje wennen we een beetje aan dit bier en dan is hij nog best aardig. Geen slecht bier maar echt overtuigend is hij ook weer niet.

 

 

 

Kapittel Winter

Kapittel Winter kerstbier 2016Dronken monniken met kerstmutsjes sieren het etiket en ja, dan zijn wij al verkocht. Toch heeft deze Belgische parel slechts 7,8% alcohol en we vermoeden dan ook dat dit een biertje is om al te drinken tijdens de terts in de abdij. En daar is hij ook best geschikt voor. De Kapittel Winter is een kerstbier met weinig pretenties.

Hij is best zoet maar niet te. Zoals het hoort in een kerstbier is hij ook mooi kruidig. Goeie balans, mooie afdronk, alles zit er wel in. En hij is helemaal niet zo zwaar voor een kerstbier en zo smaakt hij ook niet. Een middle of the road kerstbier. Goed drinkbaar maar ook wat saai allemaal.

 

 

Gulpener Wintervrund

Gulpener Wintervrund kerstbier 2016We zijn nooit zo enthousiast over de Gulpener Wintervrund. Het is elk jaar een wat obligaat winterbier. En helaas is dat dit jaar niet anders. Alsof je iemand vraagt een kerstbier te brouwen en dan is het toch net niet wat je wil maar je kan voor de rechter niet hardmaken waarom.

Kruidig? Ja. Zoet? Ja. Aromatische afdronk? Ja. Lichtelijk over de top? Ja. Lekker? Nee. Dat is de Wintervrund. Ja, wij vinden het ook erg want wij vinden Gulpener ook een hele leuke brouwerij en we gunnen ze zoveel, zeker met kerst, maar dit is het gewoon niet. Wat is het nog meer niet? Die 8,5% alcohol. Die halen we er niet uit.

 

 

 

 

Brouwerij ‘ t IJ IJndejaars

Brouwerij ' t IJ IJndejaars kerstbier 2016Als je de bokbiertest hebt gelezen dan weet je dat we dit jaar helemaal ondersteboven zijn van Brouwerij ‘ t IJ uit Amsterdam. Toch openen we geheel onbevooroordeeld het flesje IJndejaars. Maar helaas: ook nu vallen we weer als een blok voor ’t IJ. Deze is ook weer zo goed!

Het is een kerstbier op zijn IJ’s: prachtig met een mooie, wrange, hoppige afdronk. Ligt het aan ons? Is er iets veranderd aan die IJ-hop? Vroeger waren we er geen fan van maar op de een of andere manier werkt het allemaal voor ons, dit jaar. Ook de IJndejaars heeft een scherp, uitgesproken randje. Het is een echt kerstbier maar dan op zijn IJ’s. Je moet er van houden en dat doen wij ook.

 

 

 

Conclusie

Nou, we mogen niet klagen met kerst! De Wintervrund is niet onze vriend en zal dat ook wel nooit worden. Maar de St. Peters was al beter. Echt mooi klassiek Belgisch wordt het met de Kapittel. Best aardig bier en van die leuke gekke monniken op het etiket. Maar dan: de IJndejaars is echt een topper. Een echt kerstbier op zijn IJ’s. Hoe doen ze dat toch, dit jaar? En ook nog die andere topper, de Anchor Merry Christmas happy new year 2016. Zo licht maar zo smaakvol en zo in balans. Die mag je niet overslaan dit jaar.

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.