Aziatisch bier

Als het om bier gaat, neigen we hier bij bestetotnutoe naar een wat Eurocentrische benadering. Met andere woorden: lekker bier komt uit Europa. Nou is dat al niet waar omdat veel lekker bier tegenwoordig uit Amerika komt. Maar hoe zit dat eigenlijk in de rest van de wereld? In Azië bijvoorbeeld. Veel mensen, groeiende economie en dus veel potentiële bierdrinkers. We namen een kijkje in Azië en kwamen terug met deze bieren:

Tsingtao
We beginnen onze reis naar Aziatisch bier maar gelijk bij zwaargewicht China. Binnenkort is dat de grootste biermarkt ter wereld, dus dan kan er maar beter wat te beleven zijn. In een mooi lichtgroen flesje zit Tsingtao. Leuk etiket ook, met zo’n huisje met drie daken, je kent het wel. Lekker Chinees allemaal. Sinds 1903, staat erop. Dus ook nog een stukje traditie. Wat wil je nog meer, als bierdrinker?

Nou, wat je ook wil, in ieder geval niet Tsingtao drinken. Wat een smakeloos bier. Het smaakt als een soort standaard pils (Heineken – Amstel) maar dan met nog veel minder smaak. Sja, het is vast heel lekker om je peking-eend mee weg te spoelen. Maar als je van bier houdt heb je niks aan Tsingtao.

Saigon beer
We zakken af naar Vietnam en daar verwent ’s lands grootste brouwer, Sabeco, ons met Saigon beer. Leuke naam: Saigon is hoe Ho-Chi Minhstad heette toen de Amerikanen er de bossen nog aan het ontbladeren waren. Nog meer leuks, er zit papaïne in. Papaïne is goed voor het desinfecteren van brandwonden en dat is altijd handig in het door napalm geteisterde land. Bovendien is Papaïne goed voor je spijsvertering. Onze aversie tegen troep in ons bier verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Saigon is wel iets smaakvoller dan Tsingtao maar niet heel veel. Ook dit is weer een makkelijk doorslikbaar warmelanden bier. Vast lekker bij heel veel heet eten, maar voor je plezier hoef geen Saigon te drinken.

Hite
Zuid-Korea is een van de meest ontwikkelde landen van Azië. En misschien is het bier er dan ook wat interessanter. Daarom drinken we Hite. Het etiket ziet eruit als dat van een kauwgummerk uit 1978 en het heeft een mooie extra: een temperatuurmeter. Als een stukje van het etiket blauw wordt, is je bier klaar om te drinken. In de praktijk betekent dat meestal dat het in de koelkast moet.

Hite ziet er enorm licht uit. Volgens mij kun je water kopen met meer kleur dan dit. En ook de smaak is erg licht. Sterker: dit is met afstand het meest smakeloze bier dat ik ooit heb gedronken. Zaken als mout en hop zijn echt lichtjaren verwijderd van de Spa-rood smaaksensatie die dit bier geeft. Alles wat je proeft is een beetje bubbels. Smakeloosheid heeft een nieuwe dimensie en zijn naam is Hite.

Chang
Op naar Thailand. Daar vinden we Chang. Mooi bruin flesje met olifantjes. Ook nu weer lekker Aziatisch dus. Er zit ook alleen maar water, hop en mout in. Reinheitsgebot baby! Gewoon uit Thailand.

En je proeft het ook gelijk. Deze is beter dan de anderen. Nou ja, ik zou niet naar Thailand gaan om dit bier te drinken, maar als je er toch bent kun je het er prima mee doen. Het is in ieder geval een bier met een smaak en zelfs een uitgesproken, eigen smaak. Lekker is niet meteen het eerste waar je aan denkt maar karakter vinden we al heel wat op onze reis door Azië.

Cobra Beer
Onze zoektocht naar een fatsoenlijk Aziatisch bier eindigt in India. Daar vinden we Cobra Beer. Ook nu weer een mooi flesje. Merknaam als reliëf in het glas, mooi hoor. We zijn onder de indruk, maar gezien de eerdere ervaringen ook op onze hoede. Er zijn in Azië veel mooie flesjes, maar er zit maar zelden lekker bier in.

Cobra valt echter erg mee. Het is niet enorm bijzonder maar heeft wel een eigen karakter. Lekker hoppig en er zit ook een echte eigen moutsmaak in. Je moet het niet vergelijken met een echt goede pils uit Europa maar voor Aziatische begrippen is het helemaal geen slecht bier.

Conclusie
Er zijn een hoop redenen om naar Azië te gaan, maar bier is er daar niet een van. Je doet jezelf niet echt een plezier met bier uit Azië. Het is eigenlijk allemaal slap pils. Zo te proeven gemaakt naar Europees voorbeeld en dan slap en saai.

Maar is er hoop? Vroeger maakten Aziaten van alles na. En na een paar jaar deden ze het beter dan het origineel. Veel beter. Benieuwd of dat ook met bier gaat gebeuren. Dat over een paar jaar alle interessante bieren uit Azië komen. Tot die tijd drink ik wel sake als ik Aziatisch bier wil hebben. Echt origineel en echt uitgesproken.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

8 gedachten over “Aziatisch bier

 • juli 10, 2011 om 11:54
  Permalink

  Beetje flauw artikel. Jullie zijn (waarschijnlijk) nog nooit in Azië geweest, hebben een aantal bekende merken uit de toko gehaald en vinden het niks. Dat is hetzelfde als de Europese en Amerikaanse biercultuur testen met Heineken en Budweiser, dat is ook niks…

  Er zijn in bv China ook andere brouwerijen bv Paulaner in Sjanghai die voor hun eigen cafés diverse prima biertjes maken. Ga daar eens heen (pas op een pint op een terras in Sjanghai 7 euro..) en oordeel nog eens.

  http://www.paulaner-brauhaus.com/shanghai/home

  Beantwoorden
 • juli 11, 2011 om 15:24
  Permalink

  @Peter: wat voor zin heeft het om bieren te bespreken die hier niet te verkrijgen zijn? Ik wil lezen over bier dat ik hier kan kopen. Er is ook erg lekker bier op IJsland, maar ja, daar hebben we niet zo veel aan.

  Verder heb jij vast last van het bekende vakantiesyndroom. Iets wat je op vakantie erg lekker vindt, blijkt thuis niet te hachelen te zijn.

  Beantwoorden
 • juli 12, 2011 om 15:23
  Permalink

  Als de conclusie van het artikel zou zijn dat de hier verkrijgbare Aziatische bieren niet erg de moeite waard zijn dan had ik dat kunnen onderschrijven. Maar het artikel gaat verder en beweert ijskoud dat er in Azië geen fatsoenlijk bier wordt gebrouwen, dat bestrijd ik.

  Overigens komt mijn vrouw uit Sjanghai en vertoef ik daar regelmatig, je kunt mij dan ook nauwelijks een toerist noemen…

  Beantwoorden
 • juli 27, 2011 om 16:14
  Permalink

  Ik mis er nog wel een paar Arnoud. Singha Beer uit Thailand (die met die leeuw) en Tiger beer uit Maleisië bijvoorbeeld. Overigens drinken ze in Azië hun bier meestal met ijsblokjes erin. Moet je eens proberen, schuimt wel een beetje raar!

  p.s. Wist je dat Chang het Thaise woord is voor olifant? Verklaart het flesje!

  Beantwoorden
 • juli 27, 2011 om 16:24
  Permalink

  @ Niels: Gaan we zeker proberen, op de eerste de beste warme dag 🙂

  Maar zijn Singha en Tiger een beetje te drinken?

  Beantwoorden
 • juli 27, 2011 om 21:15
  Permalink

  Liever Singha dan Tiger hoewel ook die niet echt uitgesproken is qua smaak. Als ie koud wordt geserveerd is het echter goed te doen met die hitte. Gaat op zo’n moment niets boven een koude pils, alternatief is lokaal geproduceerde wijn en dat is gewoonweg niet te drinken.

  Beantwoorden
 • augustus 4, 2011 om 12:05
  Permalink

  @ Richard: 27 euro voor dat pakket! Dat is meer dan €3,35 per flesje. Dat is het niet waard, lijkt me.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.