Arnoud’s zomerbieren top 7

Die zomer 2013 stelt tot nu toe nog niet zoveel voor maar voor je het weet is het weer heet. Een warme dag, je hebt gewerkt en je komt thuis. Of het is weekend en je zit in je achtertuin. Welke zomerbieren drink je dan? Dit is mijn top 7:

7 – Flying Dog In Heat Wheat

flying-dog-in-heat-wheat-hefeweizenOm eerlijk te zijn hou ik niet zo van Hefeweizen. Die tarwesmaak die alles maar overheerst, bah. Ik krijg er ook altijd hoofdpijn van. Maar: het zijn wel de zomerbieren bij uitstek. Op een terras zit iedereen aan een weizen en ach, in de zon zijn ze eigenlijk wel weer lekker. Een echt zomerbier dus en daarom staat hij in mijn lijst.

Dus als, als ik dan toch een Hefeweizen moet kiezen, doe mij dan maar een echte Amerikaanse Hefeweizen van Flying Dog. Minder tarwesmaak, minder zeurderig. Frisser en lekkerder dan alles wat uit Beieren komt. Een weizen hoort er nou eenmaal bij in de zomer en deze kan er uitstekend mee door.

6 – Struise Witte

StruisewitteHetzelfde geldt voor witbier: ik hoef het niet. Altijd maar weer diezelfde smaak. Witbier is ook gewoon een Belgische Hefeweizen. Ook weer tarwe, bah. Maar ook hier geldt: het is de dorstlesser voor hele volksstammen op warme dagen. Dus een witbier hoort gewoon in de lijst.

En ook hier is er uitkomst voor de tarwehater: witbier van de Struise Brouwers. Gewoon best lekker. Nee, echt. Als het dan toch moet, dan echt deze. Fris, fijn en frivool maar ook met meer smaak dan alleen tarwe. Nooit gedronken? Gewoon eens proberen en je hoeft nooit meer iets van Hoegaarden.

5 – Jopen Jacobus Rye Pale Ale

jopen-jacobusOp het gevaar af dat dit fantastische bier in al mijn lijstjes voorkomt. Maar die Jacobus, die is zo goed in de zomer. Een pale ale is op zichzelf al lekker natuurlijk. Mooi gehopt, niet te zwaar en smaakvol genoeg, ondanks de 5,3% alcohol. En dan nog die Rogge, die er een hele mooie droge smaaksensatie aan geeft.

Een hete dag en je hebt zin in iets goeds? Dan kun je niet om een Jacobus heen. Moet je niet superveel dorst hebben want dat is zonde. Het is vooral een terrasbier. Lekker met vrienden de dag doorspreken, af en toe een slok en genieten maar. De zon, het terras, de Rogge. Zomer in Nederland.

4 – De IPA van dienst

ipasSja, ik weet ook niet hoe ik het anders moet noemen. Gewoon, zo’n Amerikaans-achtig ding met superveel citrushop. Punk IPA, Dogfish Head, Left Hand, het maakt me eigenlijk niet zoveel uit. Laten we eerlijk zijn: ze zijn allemaal erg lekker.

OK, mes op mijn keel? Doe dan dan maar een Fritz! IPA. Een voorbeeld van balans in een supergoed gehopt bier. Maar het gaat me vooral om het verfrissende karakter van al die Amerikaans georiĆ«nteerde IPA’s. Daar heb in zin in, op die mooie zomerdag. Kan ik niet kiezen? Dan neem ik ze allemaal.

3 – Orval

Eerlijk georvalzegd kun je me het hele jaar door wakker maken voor een Orval. En dat geldt natuurlijk voor iedereen met minimaal 1 smaakpapil. Orval staat zeker in mijn top 5 beste bieren ooit.

En in de zomer is een Orval nog lekkerder. Niet om achteloos weg te klokken als eerste bier dat je drinkt op een snikhete dag. Maar wel later, als je ergste dorst gelest is en het nog wel warm is. Zo verfrissend, die hop. Niet zoveel alcohol zodat je er nog een kan drinken, heerlijk.

2 – Veltins

blikken-veltinsStel: je geeft een mooie zomerse barbecue en net nu kunnen al je vrienden ineens wel. Zit je met een stampvolle achtertuin vol mensen met een zware behoefte aan bier. Hoe je dat oplost? Ga naar de Lidl en sla een paar tientjes stuk op een paar dozen van die grote blikken Veltins.

Veltins is niet heel bijzonder en heeft geen uitgesproken smaak. Maar het is wel lekker en heel geschikt om per halve liter achterover te slaan. Het is goedkoop en je hebt toch iets bijzonders want wees eerlijk, wanneer drink je nou Veltins? Je staat toch met een Duitse premium in je handen. En ik hoop dat ik niet hoef uit te leggen dat Duits bier goed samengaat met een gebraden worst.

1 – Fuller’s Chiswick Bitter

fullers-chiswick-bitterIs het echt een serieus hete dag? En ben ik er echt aan toe? Dan kies is voor zoveel mogelijk bier met zo weinig mogelijk alcohol. En als ik dat dan wel deftig en met wat smaak wil doen, dan ga ik voor een Bitter van Fuller’s. 3,5% alcohol en het komt in pints.

Eigenlijk zijn de meeste van die subtiele Engelse ales wel lekker als het warm is. Maar een Bitter steekt er wel bovenuit. Je giet ze zo naar binnen maar ze zijn toch ook rijk van smaak. Subtiel ja, maar als je wil proef je best veel. En ze hoeven ook niet per se ijskoud te zijn om toch lekker te zijn op een warme dag. Het ultieme zomerbier.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.