Amstel Gold

Vandaag wordt de Amstel Gold race verreden . De enige Nederlandse wielerklassieker. Door het verder nogal on-Nederlandse Limburgse heuvelland fietst de wielrentop voor de overwinning.

Bij bestetotnutoe houden we van klassiekers. Vooral klassiekers die we kunnen drinken. En wat blijkt? De Amstel Gold race wordt¬†gesponsord door…. Amstel Gold!

‘Amstel Gold?’ horen we je denken. Ja, Amstel Gold is ook echt bier. Van Amstel. 7% alcohol, goudblond bier en lage gisting. Dat klinkt veelbelovend. We verheugen ons op heerlijk bier terwijl we kijken hoe Robert Gesink op de Cauwberg toeslaat en de winst pakt.

Maar klopt dat ook? Of Gesink wint weten we vanmiddag pas maar Amstel Gold kunnen we nu al proeven. En dat doen we dus ook. En wat blijkt? Amstel Gold is helemaal niet zo slecht. Leuke balans tussen zoet en bitter. De schuimkraag is wel snel weg maar naar mate het glas leger raakt vinden we dat niet zo erg. We genieten van de fruitigheid en we drinken met plezier een Amstel Gold leeg.

Waaraan denk je bij voorjaarsklassiekers? Aan op kasseien stampende renners in Vlaamse en Franse landschappen. En in Zuid-Limburg. Zuid-Limburg, ons eigen stukje buitenland, hoort daar meer bij dan bij de rest van Nederland. En dat geldt voor Amstel Gold ook.  Het is een vreemde eend in de bijt van Amstel.

Wat moet Amstel met hun Gold? Het lijkt er niet op alsof ze er veel van verkopen. Maar ze brouwen het al vanaf 1956, 12 jaar voor de eerste Amstel Gold race. Die race, de enige Nederlandse klassieker, heeft altijd de naam van de sponsor gedragen.

Zou het? Zou het echt? Is Amstel Gold een bier dat alleen nog bestaat omdat er een race naar vernoemd is? Omdat die race als klassieker nooit een andere naam kan krijgen? Zouden de strategen bij Heineken Amstel Gold niet allang van de markt hebben gehaald als de race er niet was geweest?

Wij geloven het wel. Wat moeten ze anders met Amstel Gold?

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.