Ambachtelijk bier in Frankrijk: een beetje saai

Is Frankrijk het perfecte vakantieland? Dichtbij, cultuur, natuur, prettig klimaat, goeie wegen, goed eten, noem het maar op. Eén nadeel: ze drinken er wijn en geen bier. Hoewel. Dat is niet helemaal waar. Nog voor de vakantie trakteerde EijkB ons al op een mooi overzicht van wat er in Frankrijk te drinken valt op biergebied. Maar er is meer.

Lokaal
Wat eten en drinken betreft houden Fransen het graag lokaal. Eigen worstjes, eigen wijntjes, eigen kaasjes. En tegenwoordig ook eigen biertjes. Ja, echt waar. In Frankrijk zijn aardig wat kleine brouwerijtjes. Dus wat drink je, daar op die camping? Precies, een lokaal Frans biertje.

90% van de biermarkt in Frankrijk is in handen van twee bedrijven: Heineken en Kronenbourg. Hun bieren zijn goed te krijgen in elke supermarché. Maar steeds vaker is er ook een plekje ingeruimd voor bier van lokale brouwerijen. Kleine bedrijven die alleen hun eigen regio bedienen. En bierspeciaalzaken kom je er bijna niet tegen dus ze moeten het ook echt van de supermarkten hebben.

Bekend
Vooral in het westen van Frankrijk schijnen nog best wat eigen bierstijlen voor te komen maar het meeste wat er gebrouwen wordt komt je aardig bekend voor. Zo is daar de Amber, een soort Palm-kloon die iedereen brouwt. En het onvermijdelijke witbier, de biere blanche. En dan is er nog het kerstbier dat veel gebrouwen wordt. Maar om dat nou in juli voor je tent te gaan zitten drinken…

De moeite waard?
Het lijkt dus allemaal nogal Belgisch georiënteerd. Hooggistende bieren met zachte smaak. En hier en daar dan een porter. Een beetje zoals in Nederland een jaar of 15 geleden. En dan is de question du jambon natuurlijk: zijn ze een beetje de moeite waard?

Niet echt.

Rot om te zeggen, vooral als je de brouwerijtjes bezoekt en je ziet het enthousiasme en de kleinschaligheid waarmee er gebrouwen wordt. Maar als je het allemaal vergelijkt wat ambachtelijke brouwerijen in Nederland maken, dan valt het toch allemaal een beetje tegen. Het is eigenlijk allemaal een beetje Belgisch bier maar dan minder lekker dan echt Belgisch bier.

Niet spannend
Het is allemaal best te drinken hoor. Zeker op vakantie. Maar als je het vergelijkt met wat kleine brouwerijen in Nederland maken is het wel een heel stuk minder spannend. Er zijn geen bijzondere smaken, geen bijzondere keuzes, geen nieuwe hopsoorten. Bij alles wat je drinkt denk je: daar ken ik wel wat beters van.

Goed, is het allemaal een drama dan? Nee, dat ook weer niet. Er zijn heel veel brouwerijtjes in Frankrijk en dat is natuurlijk mooi. Ook mooi: bier sluit aan bij de Franse waardering voor lokaal geproduceerd voedsel. En met name in het westen doen brouwerijen wat meer interessante dingen.

Wat aantal brouwerijen betreft zit het wel goed met de ambachtelijke bierproductie in Frankrijk. Maar we zouden graag iets leukers willen drinken. Wij lopen 15 jaar achter op Amerika maar de Fransen lopen weer 15 jaar achter op ons. Tijd voor een inhaalslag vrienden. Alléz!

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

3 gedachten over “Ambachtelijk bier in Frankrijk: een beetje saai

 • augustus 28, 2012 om 21:22
  Permalink

  Ik zit vanaf a.s. zaterdag weer 2 weken in Frankrijk, nu aan de westkust (Vendée). Ook daar 2 lokale brouwerij’tjes in de buurt met o.a. het standaard gamma blond, brune en ambree. Hopelijk ook wat uitdagender bier. Aan de andere kant, ik ben geen wijndrinker en een klassiek zacht bier is alsnog goed toeven, zeker wanneer het lokaal met enthousiasme gebrouwen is!

  Beantwoorden
 • augustus 28, 2012 om 21:23
  Permalink

  p.s. Ben eigenlijk wel benieuwd welke bieren van welke brouwerijen jullie genoten hebben en wat jullie er van vonden?! Dat mis ik in dit stukje.

  Beantwoorden
 • Pingback: Borefts, dat is waar je moet zijn » bestetotnutoe.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.