Alle 13 fout: slechte Engelse biernamen

Vandaag is de dag dat je liever in Londen bent dan hier. Want daar begint vandaag het Great British Beer Festival. Honderden heerlijke Real Ales van allerlei brouwerijen, klaar om gedronken te worden. Je weet ondertussen wel dat we bij Bestetotnutoe gek zijn van Engels bier. Subtiel, licht, smaakvol, noem maar op.

Ze hebben ook veel van die kleine brouwerijtjes in Engeland. Met van die mooie etiketten op de flesjes en die grappige namen voor hun bier. Engeland is voor ons een beetje het voorbeeld van hoe een gezonde biercultuur eruit moet zien. Met veel kleine brouwerijen die licht, bovengistend bier brouwen. Heel wat anders dan de marketing massaproducten in Nederland.

Toch blijkt dat ze in Engeland niet helemaal onverdeeld gelukkig zijn met hun bieren. En hun kleinschalige, wat amateuristische marketing. De Engelse krant The Guardian schreef een mooi artikel over wat er allemaal niet goed gaat met het verkopen van Real Ale. En dat blijkt heel wat te zijn.

De door ons zo hoog aangeslagen Real Ales blijken namen en etiketten te hebben die het woord ‘fout’ een heel nieuwe lading geven. Seksisme, xenofobie en slechte smaak vormen de ingrediënten van een lange parade biernamen en etiketten.

Benieuwd? OK, daar gaan we:

Je zal het maar op de tap hebben. Prachtig natuurlijk.
  Stukje Duitslandpromotie van het betere soort.
  Het wordt al een stuk minder vrouwvriendelijk. En ook is het art-work van een wel heel bedenkelijk niveau. Hoe krijgen ze het verkocht?
  Lekker kerstbiertje met mooi etiket.
Goeie naam ook.

Voor de duidelijkheid: dit zijn allemaal echte bieren die je gewoon kunt kopen. Er zijn zelfs brouwerijen in gespecialiseerd, blijkbaar.

De schrijver van het artikel uit The Guardian heeft zelf een hele weblog gewijd aan slechte namen en etiketten van Real Ales. Volgens hem doet het de markt als geheel geen goed. Hij zal best gelijk hebben, maar ik heb wel gelachen. Een beetje fout is ook best lekker en dit soort amateurisme zien we toch echt te weinig in Nederland.

En het bier? Wij zijn helaas niet op het Great British Beer Festival om ze te proberen. Maar onze liefde voor Engels bier is er niet minder om.

Tot slot nog een uitsmijter die in Nederland echt niet kan. Wat als Heineken Warsteiner zo te lijf ging?

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

2 gedachten over “Alle 13 fout: slechte Engelse biernamen

 • augustus 2, 2011 om 14:37
  Permalink

  Binnen Nederland weet ik gelukkig geen soortgelijke poep-en-plas-humor op bieretiketten. Leiderdorpse bierbrouwerij geeft wel wat licht prikkelende namen en gedichten aan hun bieren: http://elegantbier.nl/?page_id=33

  Beantwoorden
 • september 7, 2011 om 23:35
  Permalink

  Toch zijn (waren) er in Nederland ook dergelijke bieren. Ik kan me herinneren dat er in mijn lokale kroeg ooit “Dikke lul*” op fles werd verkocht. Het smaakte niet eens verkeerd.

  * Kan ook “Grote lul” zijn geweest maar dat weten jullie vast beter dan ik 😉

  Groeten, Willem

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.