2011: geen slecht bierjaar

We zijn helemaal in de cliché-modus bij bestetotnutoe. Terugkijken op het aflopende jaar, lijstjes maken, de frituurpan schoonmaken voor het oliebakfestijn op oudjaarsdag. Je kent het wel. En wat vonden we, terugkijkend op 2011, van dit jaar?

Het was best een aardig bierjaar. Niet zo heel veel nieuwe dingen of sappige controverses maar we hebben ons aardig geamuseerd. Wat er allemaal aan de hand was? Een opsomming:

Er kwam een nieuwe serie van Tournée Générale. En gelijk ging alles mis bij dit programma. De tweede serie was veel minder leuk dan de eerste. En het bier dat ze uitbrachten was ook al niet lekker. Maar Jean Blaute en Ray Cokes zakten definitief door het ijs toen bleek dat brouwerijen geld betaalden aan de Vlaamse publieke omroep om aan bod te komen in dit programma. Exit geloofwaardigheid.

Er kwam wel een ander goed bierprogramma. Op Discovery. Brewmasters ging over de onorthodoxe brouwer van Dogfishhead, Sam Calagione. In zijn brouwerij werd vooral heel veel bier weggegooid maar verder bleek de zaak prima te kunnen draaien zonder aanwezigheid van de reislustige Sam.

De anti-alcohollobby had ook weer haar momentje in 2011. Dit keer met het plan om het alcoholpercentage in bier omlaag te krijgen. Dat er geen verband is tussen matige bierconsumptie en alcoholisme is natuurlijk niet relevant. Zolang jij maar meer gaat betalen.

Een andere constante in 2011 waren vrouwen. Ja, die zijn er natuurlijk altijd wel maar dit jaar werden ze herontdekt als (niet-) bierdrinkers. Aan de ene kant zijn er grote brouwerijen als Heineken die vrouwen zien als limonadebierdrinkers, aan de andere kant is er een wat hysterische lobby die alleen met een beschuldigende vinger kan wijzen naar biermarketeers. De enige die het echt goed begrijpt is de Amersfoortse brouwerij De Eem, die met hun Tasty Lady een voortreffelijk vrouwenbier brouwt. Daar wil je als man ook nog wel mee gezien worden.

En hoe ging het met ons? Nou, prima! Onze bezoekcijfers groeiden naar ongeveer 5.000 unieke bezoekers per maand. Verder begonnen we met het organiseren van bierproeverijen, bierworkshops en masterclasses. Zo gaven we een leuke workshop op culinair evenement Taste of Amsterdam. Bloggen en bierdrinken blijft een uitstekende combinatie.

Dat bleek ook in mei, toen we naar Engeland gingen voor een conferentie voor bierbloggers. Daar merkten we dat Nederland ver achterloopt op het gebied van sociale marketing. Natuurlijk zijn wij veel te nuchter om ons te laten beïnvloeden door bierbrouwerijen maar als dat gratis bier was best lekker. En uit ons online ondezoekje bleek dat we op de goede weg zijn met ons bestetotnutoe.

Geen jaar zonder mooie trappistencontroverse natuurlijk. Allereerst was daar natuurlijk Westvleteren. De onbereikbare brouwerij met dat uitstekende bier. Moeilijk te krijgen maar nu in de winkel te koop. Vreemd genoeg niet bij de vele mooie gespecialiseerde bierwinkels, zoals zo goed zou passen bij dit merk. Maar bij grootgrutter Colruyt, die absoluut niet past bij het Trappisterimago. De Belgen moesten moeilijk doen met bonnen uit tijdschriften enzo om een proefpakketje te kunnen bemachtigen. De reputatie van Westvleteren heeft door de geldhonger van de monniken een flinke deuk opgelopen.

Meer monniken met geldzorgen vonden we in Frankrijk, op de Katsberg. Daar staat een Abdij waar ze kaas maken en geen bier. Maar bier levert meer geld op. Dus doen de paters net aslof ze bier brouwen. Dat mag geen Trappistenbier heten maar er mag wel Trappistenbier op het etiket staan. Mooie katholieke logica om de bierdrinker bij de neus te nemen.

Sowieso was het een lastig jaar voor België. Nee, niet om die regering. De trots der natie, de brouwindustrie, rust teveel op haar lauweren, volgens het Parool. De Amerikanen zetten de trends en Belgische brouwers innoveren niet. Gezien de vele reacties die volgden werd een gevoelige snaar geraakt.

En dan was er natuurlijk nog bokbier. Het enige echte speciaalbier in Nederland. Elk jaar weer goed voor mooie festivals, mooie lijstjes en mooie discussies. Wij genieten er nog elk jaar van.

Goed, we kijken uit naar 2012. Kijk met ons mee en blijf ons blog lezen!

Alvast een heel goed nieuwjaar.
Arnoud en Hayo

 

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

2 gedachten over “2011: geen slecht bierjaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.