Weizen: waarom Duits bier ook best lekker is

Stel, je bent toonaangevende opinieleider binnen de bierblogosfeer. Je opiniërende artikelen kunnen merken maken en breken. Dan maak je snel vrienden. En vijanden.

Toen wij de biercultuur in buurland Duitsland even genadeloos als vlijmscherp analyseerden, wisten we natuurlijk wel dat het effect van ons artikel die hele ‘ik ben woedend‘ actie in de schaduw zou stellen. En dat gebeurde ook. Al na drie maanden kwam er een reactie.

Of we soms gek waren geworden.

Of we wel wisten dat Duitsland de heimat is van vele wonderschone bieren die elke liefhebber zou moeten bekoren. En speciaalbier? Weten we soms niet dat de parel aan de kroon van de Duitse bierbrouwer, de weizen, aan een opmars bezig is?

Nou zitten we ook wel eens op een terras en inderdaad, een lekkere hefeweizen gaat er best in en inderdaad, ze zijn erg populair. Maar eigenlijk hebben we niet zoveel met Duits bier. Smaakt wel goed maar niet zo bijzonder. Altijd een beetje vlak en hetzelfde. Altijd die obligate tarwesmaak.

Om ons op andere gedachten te brengen kregen we van de germanofiel in kwestie drie prachtige hefeweizen. Het beste wat Duitsland te bieden heeft: Paulaner, Erdinger en Schneider. En als iemand ons bier geeft gaan wij natuurlijk drinken.

Nou is Duitsland toch niet echt het land van de gedurfde smaakverrassingen. Het is weizen dus ze smaken allemaal naar tarwe. De verschillen zitten in de details. Ook typisch Duits: het is allemaal wel kwaliteit. Schenk hem uit in het juiste glas en je wordt beloond met een prachtig bier: mooie kleur, perfecte schuimkraag. En de smaak is erg gebalanceerd. Ruikt goed, smaakt goed, genieten maar.

Wil je weten hoe een goed bier in elkaar moet zitten? Drink dan eens een Erdinger. Dat is de lekkerste van de drie. Geniet van de balans, van de smaken die combineren in een mooi bier. En dan proef je misschien ook wel waarom wij nog steeds geen fan zijn van weizen. Steeds die tarwe. Dat volle gevoel. Dat toch een beetje fantasieloze. Nooit eens verrassend. Hou je er wel van? Proost en geniet ervan!

Overigens is het meest interessante deel van dit verhaal natuurlijk wat iemand bezielt om het op te nemen voor hefeweizen. We kwamen erachter dat het een bierdrinker was die ontevreden was over het bieraanbod in de buurt. En toen zelf bier is gaan verkopen. Dat is nog eens een verhaal! Daarover volgende keer.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

2 gedachten over “Weizen: waarom Duits bier ook best lekker is

 • Pingback: Teleurgestelde bierdrinker begint zelf bierwinkel » bestetotnutoe.nl

 • april 6, 2012 om 08:32
  Permalink

  Erdinger is de slechtste onder de duitse weizen….ook volgens de Duitsers.

  Blindprobe (mit Franziskaner, Paulaner): Geruch und Geschmack fies, insofern ja immerhin homogen. Haben direkt auf „Erdinger oder ein noch schlechteres Weizen“ getippt. Muffiger Spüllappen, kein typisches Weizenbier. Filtriert.
  bron: biertest.de

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.